Til venstre ser du det ugunstige tilbudet til Elkjøp. Til høyre ser du butikkprisen på et svært populært Wii-spill på Lefdal. Prisen er 63 prosent høyere enn på Lefdals nettsider.
Til venstre ser du det ugunstige tilbudet til Elkjøp. Til høyre ser du butikkprisen på et svært populært Wii-spill på Lefdal. Prisen er 63 prosent høyere enn på Lefdals nettsider.Vis mer

Slik får de deg til å betale mer

Tilbudene på tv-spillprodukter er ikke nødvendigvis gunstige.

Planlegger du å kjøpe tv-spill? Flere elektronikkbutikker lokker med såkalte bundles, eller pakker med konsoll, tilbehør og spill. Sunn fornuft tilsier at disse samlepakkene burde være noe billigere enn å kjøpe hvert produkt separat. Eller i hvert fall tilsvarende pris. Slik er det nødvendigvis ikke.

For eksempel selger Elkjøps nettbutikk en pakke med konsollen Nintendo Wii for 2.795 kroner. I tillegg til å inneholde det Wii-pakken vanligvis inneholder, får du også med spillet Wii Sports Resort og tilleggsutstyret Wii Motion Plus.

MEN: Kjøper du alt separat i stedet for i pakke betaler du bare 2.668 kroner i den samme butikken. Med andre ord, taper du 127 kroner ved å velge Elkjøps samlepakke.

LES OGSÅ: Elkjøp HAR prisgaranti

OPPDATERT: Etter at DinSide gjorde Elkjøp oppmerksom på den rare pakkeprisen på Nintendo Wii, har selskapet nedjustert prisen. Kunder som har betalt for mye, skal til og med få differansen tilbake.

- Vi la opp bundlepakken for en stund tilbake, etter dette har vi satt ned prisen på konsoll og Sports Resort. Vårt tekniske system oppdaterer ikke da bundleprisene automatisk og vi har rett og slett glemt av å justere ned bundleprisen manuelt. De kundene som har kjøpt bundlepakken til 2795 har nå fått beskjed om at de får 200 kr tilbakebetalt. Vi takker for at dere har gjort oss oppmerksom på feilen, man skal selvsagt ikke betale mer når man kjøper bundle vs å kjøre varene seperarat! Prisen på bundlepakken er også justert ned til 2595, melder André Hesselroth, salgsjef i Elkjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere merkelige priser

Da den nye modellen av PlayStation 3 ble lansert kort tid tilbake, ble det nærmest NM i å tilby den laveste prisen for konsollen. Av alle prisene DinSide har sjekket her i landet, er det Elkjøp og Lefdal som kan skryte av å selge den nye PS3-en billigst. Begge butikkene tilbyr PS3 for 2.795 kroner, en pris ingen andre butikker ser ut til å være i nærheten av. De siste dagene har også Elprice.no kastet seg inn i priskrigen, og slår til med 2.790 kroner for den samme konsollen.

Så hvordan kan butikkene tjene penger med en så billig konsollpris? Svaret finner vi muligens om vi ser på prisen på en rekke av det nødvendige tilbehøret butikkene selger. Skal du for eksempel spille flere av gangen, må du ha minst én ekstra håndkontroll, og prisene på denne varierer voldsomt. I Lefdals nettbutikk må du ut med 499 kroner for kontrollen, mens prisen i varehus er voldsomme 699 kroner. Her er flere kraftige avvik vi fant på spillutstyr hos Lefdal:

 NettVarehus
PS3: Håndkontroll (Dual Shock 3)499699
PS3: Blu-ray fjernkontroll399449
WII: Wii Play (spill+kontroll)429699


(DinSide har også tatt noen stikkprøver på Expert, og sammenliknet prisene med nettbutikken. Vi fant ingen avvik).

Det mest interressante med disse prisavvikene er Lefdals tilbud om at du kan hente varene du kjøper på nett i et av deres varehus. Det betyr at dersom du plotter inn Lefdal.com og kjøper en PS3-håndkontroll før du drar til varehuset, trenger du bare betale 499 kroner. Dersom du går rett til varehuset må du betale 699 kroner - for samme vare!

Det verste eksemplet vi fant gjaldt ett av de mest populære tv-spillene de siste årene. Wii Play er en samling av enkle minispill, og spillets suksess skyldes nok at spillet er pakket med en ekstra håndkontroll. Men prisforskjellene er enorme. På Lefdals nettbutikk betaler du bare 429 kroner for produktet, men handler du i varehus må du ut med hele 699 kroner. Det er et prishopp på vanvittige 63 prosent.

Lefdals administrerende direktør Trond Samuelsen har ikke vært tigjengelig for kommentar.

Vil imøtekomme kunder

Tilbudet om å hente i butikk har DinSide omtalt flere ganger. Elkjøp driver også med samme praksis, og noen ganger viser det seg at du kan gjøre et kupp ved å sjekke priser på nettet før du går i varehus.

- Fra vår side er dette et forsøk på å imøtekomme bevisste kunder, og dette har vært en veldig stor suksess, selvsagt også fordi kunden slipper å betale frakt og andre gebyrer, uttalte Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp, til DinSide for kort tid tilbake.

LES SAKEN: Kan du trikset?