Slik er Windows 10

Etter å ha testet en tidlig prøveutgave av Windows 10 føler vi oss ganske sikre på at Microsoft er tilbake på riktig spor.

<b>NOE GAMMELT, NOE NYTT:</b> Med Windows 10 gjeninnfører Microsoft en startmeny som tar det beste fra Windows 7 og Windows 8, og gjør en rekke endringer som er gunstig for vanlige PC-bruk med mus og tastatur. Foto: Dinside
NOE GAMMELT, NOE NYTT: Med Windows 10 gjeninnfører Microsoft en startmeny som tar det beste fra Windows 7 og Windows 8, og gjør en rekke endringer som er gunstig for vanlige PC-bruk med mus og tastatur. Foto: Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30. september presenterte Microsoft for første gang det som skal bli arvtakeren til Windows 8. Men i motsetning til hva de fleste forventet, ble ikke navnet Windows 9, men Windows 10.

Microsoft ser nemlig på kursendringene som så store at de velger å se på neste Windows som en slags ny start. På mange måter har de samtidig tatt et steg tilbake, blant annet med gjeninnføring av startmenyen, noe vi skal komme nærmere inn på senere i denne artikkelen.

Les alt om lanseringen her

Tilgjengelig for alle som tør

I går kveld, norsk tid, la Microsoft ut Windows Technical Preview, en tidlig prøveversjon av Windows 10. Denne kan fritt lastes ned og prøves av alle som er nysgjerrig på hva Microsoft har tenkt å diske opp denne gangen. Den endelige versjonen er ventet til neste år, sannsynligvis etter sommeren.

For å laste ned trenger du imidlertid en Microsoft-konto (type Messenger/Skype/Hotmail/Outlook). Du trenger også en PC som du ikke bruker til daglig, som du kan eksperimentere på. Ja, for dette faller absolutt inn in eksperiment-kategorien, operativsystemet er nemlig langt fra ferdig og feil vil oppstå.

To utgaver

image: Slik er Windows 10


Når du er registrert og innlogget på windows.microsoft.com/nb-no/windows/preview, vil du kunne velge mellom 32- og 64-biters utgaver av operativsystemet, på engeslk, kinesisk og portugisisk. Størrelsen ligger rundt 3,8 GB for 64-biters utgaven, og 2,9 for 32-biters utgaven.

Har du en nyere PC med 4 GB RAM eller mer, skal du velge 64-biters.

Installasjonsprosessen

Vi ønsket å installere operativsystemet i en virtuell PC, via VirtualBox, men fikk bare feilmeldinger. Prosessen med å installere et operativsystem i en virtuell PC på skrivebordet, er for øvrig beskrevet her.

Derfor besluttet laget vi en oppstartbar minneplugg av ISO-filen, og installerte operativsystemet på en tre år gammel Acer Aspire TimelineX. Denne prosessen er ganske enkel, og beskrevet i denne artikkelen. Har du en PC med DVD-brenner, kan du høyreklikke på ISO-filen og velge Brenn plateavbildning (Windows 8).

Selve installasjonsprosessen er omtrent identisk med Windows 8. Du velger språk og lokale innstillinger, og her merker vi oss at du har langt flere eksotiske valg enn tidligere:

image: Slik er Windows 10


Resten av prosessen er rett fram, og avsluttes med at du må koble deg til et trådløst nett (hvis du ikke er tilkoblet med nettverkskabel), samt logge på din Microsoft-konto. Merk at du også kan logge deg på lokalt, men denne innstillingen ligger skjult bak valget Opprett ny konto.

For fullt utbytte av funksjonaliteten i operativsystemet, inkludert tilgang til Windows Store, nettskylagring på OneDrive og synkronisering av innstillinger mellom PC-ene dine, må du logge deg på din Microsoft-konto.

Alt av maskinvare ble oppdaget og installert, så vi var klare til å utforske operativsystemet umiddelbart.

Brukeropplevelsen

Slik ser åpningsbildet ut etter installasjonen:

image: Slik er Windows 10


Vi merker oss at oppgavelinjen har fått egen søkeknapp, samt mykere, flatere Filutforsker-ikon, og det nye Task View-ikonet. Flytter du musepekeren til hjørnene av skjermen, oppdager du at ingenting skjer. Alle de skjulte menyene og app-listene fra Windows 8 er tatt bort, vi tipper de færreste vil savne dem.

image: Slik er Windows 10


Bedre søk
Vi kan begynne med Søk, som er blitt vesentlig utvidet siden sist. Nå søkes det etter lokale filer og apper, innstillinger, på vanlige websider og blant bilder og videoer på nett. Alt i samme vindu, altså. Windows gjør oppslag mens du skriver:

image: Slik er Windows 10


Søkemotoren er Bing, og vi har opplevd litt krøll med norske tegn - æøå. Dette blir forhåpentligvis forbedret før produktet er ferdig. Resultatsiden ser slik ut:

image: Slik er Windows 10


App-miniatyrer og virtuelle skrivebord
Task View er også interessant. For det første viser den miniatyrer av alle åpne apper og programmer, slik at du enkelt kan trykke på den du vil jobbe med:

image: Slik er Windows 10


Du kan også lukke apper og programmer ved å trykke på X i høyre hjørne. Intuitivt!

image: Slik er Windows 10


Men den kanskje største nyvinningen ligger nederst i Task View, Add a desktop. Trykker på du den, lager Windows et nytt, virtuelt skrivebord til appene og programmene dine. Du kan for eksempel ha ett skrivebord til jobb-bruk, og ett privat - og veksle mellom dem via Task View:

image: Slik er Windows 10


Du kan også lukke et virtuelt skrivebord ved å trykke på X-en i hjørnet. Da "smelter" app- og programvinduene inn i eksisterende skrivebord. Merk at filer, snarveier og lignende som du legger på skrivebordet, blir tilgjengelig fra alle skrivebord.

Flott, ny startmeny
Startmenyen har det selvfølgelig vært knyttet stor interesse til. Borte er den heldekkende startskjermen, startmenyen i Windows 10 er rett og slett en blanding av startmenyen fra Windows 7 og startskjermen i Windows 8:

image: Slik er Windows 10


Til venstre har du de kjente faste snarveiene til brukerfiler og innstillinger, samt sist brukte apper og programmer, alle apper og søkelinjen nederst. Til høyre finner du de velkjente flisene, og du kan dra og slippe, forstørre og forminske - akkurat som vi er blitt vant til:

image: Slik er Windows 10


Merk også at startmenyen er dynamisk i bredde, den tilpasser seg antall apper og programmer du fyller den med.

Apper i vinduer
Og endelig kan apper kjøres i vanlige programvinduer, som kan flyttes rundt, krympes og forstørres, og kjøres i fullskjerm:

image: Slik er Windows 10


Nå kan du "snappe" inntil fire vinduer på skjermen, slik at de opptar hver sin fjerdedel. Hver gang du "snapper", vil Windows foreslå hva resten av skjermen skal fylles med, gjennom miniatyrer av åpne programmer og apper:

image: Slik er Windows 10


Forbedringspotensiale

Vi merket oss at mange av standard-appene er de samme som i Windows 8. Disse er laget for å kjøres i fullskjerm, og skalerer relativt dårlig til mindre vinduer per i dag. Det kan for eksempel bety at informasjon forsvinner utenfor synsfeltet, som i Mail-eksempelet under:

image: Slik er Windows 10


Dette regner vi med vil bli gjort store forbedringer på i tiden som kommer.

En annen ting vi håper vil bli forbedret, er overlappende funksjoner. Det er for eksempel forvirrende å forholde seg både til PC-innstillinger og Kontrollpanelet, som her:

image: Slik er Windows 10


Alle innstillinger bør være tilgjengelig fra ett og samme sted, er vår soleklare oppfordring.

Ellers fungerer det meste ganske bra allerede i denne Preview-versjonen av Windows 10. Et av de få problemene vi har støtt på så langt har vært knyttet til app-vinduer som plutselig har forsvunnet, selv om de kjører. Da har vi måttet høyreklikke på startlinjen og lukke dem, for så åpne dem på nytt. Ikke verre enn det.

Foreløpig konklusjon

For øvrig er det ingen tvil om at endringene som er blitt gjort så langt, har gjort Windows til langt mer intuitivt å bruke for alle som har brukt operativsystemet fram til Windows 8, og som synes berøringsskjermer hører hjemme på nettbrett og mobiler.

Endringene er logiske og i tråd med ønsker og tilbakemeldinger fra mange brukerne.

Nå har vi bare brukt operativsystemet et knapt døgn, men den tidlige versjonen har altså fungert overraskende stabilt. Ytelsen virker å være helt på linje med Windows 8. Du bør derfor ikke ha noe problemer med å kjøre operativsystemet på en 4-5 år gammel PC.

På den annen side kan ingen av nyhetene karakteriseres som revolusjonerende. Det meste av den nye funksjonaliteten er allerede tilgjengelig for Windows 8-brukere gjennom tredjepartsprogrammer, men vi mener likevel at Microsoft er tilbake på rett spor.

Vi gleder oss til fortsettelsen for operativsystemet som selskapet lykkes med, ikke bare for egen del, men for hele PC-industrien.

Her finner du flere bilder fra operativsystemet:

Du finner mer informasjon og kan selv laste ned Windows 10 Technical Preview fra denne siden.

Les også:
Microsoft viser fram Windows 10
Nå kjøper vi PC-er igjen
Microsoft lanserer tastatur til alle enheter

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!