Slik er OS X Tiger

TEST: Apples neste operativsystem er penere og raskere enn før, og kommer fullstappet med praktiske funksjoner som gjør datamaskinen enda enklere - og morsommere - å bruke. Kan det bringe Apple tilbake til topps?

Apples Mac OS X Tiger, eller X 10.4, blir å få i norske butikker fra og med nøyaktig klokken 1800 i dag. Systemet byr på raskere og morsommere ytelse, sammen med over 200 oppgraderinger i følge Apple.

Vi har ikke telt dem alle, og får heller ikke dekket så mange av dem her, men du kan være trygg på at de fleste av dem ikke akkurat kommer til å få deg til å hoppe i stolen.

Generelt virker systemet raskere på en Powerbook 12 1,33 GHz i vanlig bruk, og noe tregere enn ventet i noen av de nye funksjonene. Har du en eldre Mac med mindre minne, kan du antakelig ikke vente noen særlig fartsøkning - heller tvert i mot.

Men hvis det skulle finnes et operativsystem som kan rekruttere flere brukere fra Windows-verdenen til Macen, er det dette. Det er helt klart det mest integrerte operativsystemet noensinne, og det er også utrolig lett og enkelt å bruke - takket være et fåtall nye funksjoner.

Søk er konge

Spotlight er virkelig en nyvinning av de helt store, som bare Apple eller Microsoft kunne ha gjennomført. Én sak er å kunne finne filene gjennom et tredjeparts søkeverktøy, men det er noe ganske annet å kunne bygge dette inn i selve kjernen av operativsystemet.


Det vil si at du kan finne dokumenter som du skapte for to sekunder siden, eller bruke smarte mapper som oppdateres når du oppretter nye dokumenter som passer søkekriteriene. For en smart mappe er egentlig bare en snarvei til et søk.

Når Spotlight-søket er såpass tett integrert, kan du bruke teknologien i neste alle av Apples programmer. Du kan søke fra Finder (utforsker-programmet i OS X), fra Mail og til og med i kontrollpanelet - som uthever søkeresultatene i vinduet.

Rom for forbedring

Søker du etter noe som finnes i et PDF-dokument skjer det samme - Apples PDF-leser starter sitt eget søk etter at du åpner dokumentet fra Spotlight, og vips er du på akkurat riktig side.

Vi er fristet til si at det ikke kan bli bedre, men det kan det. Spotlight er ikke på langt nær så raskt til å levere resultatene som for eksempel Google Desktop Search er på Windows, og noen ganger henger det selv på en 1,33 GHz-basert Powerbook. Vi tipper det går raskere på en splitter ny Mac med 2 G5-prosessorer, men det er liten vits i å kjøpe ny PC for hvert operativsystem.

Bruker 3D til alt

OS X bruker en kombinasjon av PDF og OpenGL til å tegne på skjermen, som vil si at du får tilgang til imponerende 3D-effekter i de fleste programmene uten at det koster noe ekstra. Har du en rimelig oppdatert Mac, bruker OS X 3D-kortet sin prosessor til å gjøre helt dagligdagse ting - for Apple å være.


Det er effekter over alt; hvis du legger til en Widget i Dashboard, virker det som om den treffer programmet som en stein i vannet - komplett med vannringer som svever ut fra kjernen. De samme widgetene snus rundt til baksiden når du skal stille inn valgene dine, og også dette er lekkert animert gjennom 3D-effekter.

Bedre Mail

Sammen med Spotlight fører Core Image til en tettere integrasjon enn noen sinne. Du kan for eksempel starte en lysbildevisning av vedlegg i Mail-programmet, og trykke på en knapp for å legge det til i iPhoto - og søkemotoren finnes over alt.

I Mail har du også tilgang til smarte mapper, som fungerer enda bedre enn filtre fordi du ikke trenger å flytte epostene dine rent fysisk - og du kan søke etter mange rare elementer.

For eksempel kan Mail vise deg eposter som du har åpnet i dag - ikke bare de du har mottatt. Dermed kan du lage en smart mappe for epost fra pappa i løpet av de siste to ukene som du ikke har lest enda, eller omvendt hvis det så skulle være.

En møteplass for nytteprogrammene


Dashboard er en egen skjerm som dukker opp med massevis av småprogrammer når du trykker på F12-tasten. Disse kan fortelle deg om alt fra været de neste syv dagene til svaret på enkle regnestykker. Det finnes også verktøy for oversetting fra og til rundt ti språk (men ikke norsk), og en ordbok fra Oxford University Press.

Vi fant også en widget for å søke i den norske telefonkatalogen, og hvem som helst skal kunne lage sine egne. Det eneste du trenger er å være rimelig oppdatert på en to-tre enkle programmeringsspråk (HTML, Javascript og CSS).

Sammen med en itunes-kontroll, kalender og kontaktbase har du plutselig fire programmer i ett - uten at du trenger å åpne noen av dem. Dette er rett og slett utrolig nyttig, men det lider av en noe treg oppstart og det bruker uforskammet mye minne. Ikke noe særlig for en gammel iMac, med andre ord.

RSS på riktig måte

Apples egen nettleser, Safari, har blitt såpass voksen i Tiger at Apple ikke har med noen Internet Explorer denne gangen. Det gjør de nok rett i, for vi kan ikke huske forrige gangen Microsoft oppgraderte IE for Mac.


Safari har fått to nyttige nye egenskaper; RSS-støtte med bokmerker som forteller deg hvor mange nyheter du ikke har lest, og en veldig artig (og litt snuskete) Privat-filer. Dette gjør at ingenting lagres på Macen om hvor du har vært.

For å bøte på dette, har det også kommet et familiefilter der du kan innføre ganske strenge kontroller og overvåkingsrutiner for hva barna dine holder på med. Hvis du føler deg fristet til å bruke alle disse funksjonene, foreslår vi samtidig at du skaffer en elektronisk fotlenke til dem.

Mye under panseret

De største oppdateringene i Tiger kommer i form av nye funksjoner som søk og effektivitetsøkende verktøy - men det du ikke kommer til å høre så mye av er at det også ligger ganske mye nytt under panseret.


For eksempel har Apple integrert muligheten til å dele på prosessorkraften til nettverksoppkoblede macer med Xgrid - som gjør et nettverk om til en superserver om natten.

Automator-programmet kan også være utrolig nyttig, som på en enkel måte lar deg opprette flere handlingssekvenser som kan gjennomføres ved et tastetrykk ved en senere anledning.

Selv den veldig enkle gjennomføringen av dette blir imidlertid litt komplisert, men vi det er lett å bli hekta - og før du vet ordet av det kommer du til å ta deg selv på fersk gjerning i å lure på hva mer du kan "automere."

Det beste operativsystem til nå?

Apple har stått last og brast på brukernes side mot kompliserte og forvirrende grensesnitt siden dataalderens morgen, og OS X Tiger tar det hele til et raffinement som det skal bli vanskelig for andre å overgå.

Etter en svært kort periode med Tiger på Macen er det allerede vanskelig å tenke seg et liv uten Spotlight, Dashboard og smarte mapper. Selv om det hadde vært kjekt med en oppdatering her og der.

Det eneste problemet til Apple er at de enn så lenge er henvist til å være en ideprodusent for resten av en (nesten) stagnert databransje. Ingenting hadde gledet oss mer enn å se så mange kopier av dette som mulig nå Longhorn endelig kommer om ett år eller to.

I mellomtiden har Mac-brukerne enda en grunn til å være noe så skjeldent som smilende databrukere.

Mac OS X Tiger kjører bare på Apple-maskiner, og koster 1149 kroner. Det finnes en studenversjon til 750 kroner. Se Apple Norge for flere detaljer.