FUNGERER "OVERALT": NRKs nye nett-TV fungerer på PC-er, mobiler og nettbrett. Både Android og iPhone støttes, men ikke Windows Phone 7. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FUNGERER "OVERALT": NRKs nye nett-TV fungerer på PC-er, mobiler og nettbrett. Både Android og iPhone støttes, men ikke Windows Phone 7. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik er NRKs nye nett-TV

Bedre kvalitet, fungerer på Android og iOS og penere design.

"NRKs gamle nett-TV er en aldrende kvern som skulle vært avløst for mange år siden" innrømmer NRK Beta.

Blant annet har innholdet kun vært tilgjengelig i enten Silverlight eller Windows Media Player-format. Men i dag har NRK lansert sitt nye nett-TV i åpen beta. Det vil si en prøveversjon som alle kan prøve, slik at NRK får tilbakemeldinger om feil og mangler som kan bli rettet før den offisielle versjonen blir lansert.

Den splitter nye løsningen finner du på tv.nrk.no.

"Det er mange grunner til at det har tatt lang tid før vi er der vi er nå. Den enkleste grunnen er at det er en ganske omfattende oppgave å utvikle noe slikt som en velfungerende nett-TV-løsning som skal tåle trafikktrykket under et sportsmesterskap, virke på alskens plattformer og inneholde store mengder innhold" forklarer NRK Beta.

Hvor mye kan man spare på å se all TV gjennom nett?

HELT NYTT: Slik ser det nye nett-TV til NRK ut. Designet har blitt helt lagt om, og det har i tillegg kommet mange kjekke nyheter. Foto: tv.nrk.no
HELT NYTT: Slik ser det nye nett-TV til NRK ut. Designet har blitt helt lagt om, og det har i tillegg kommet mange kjekke nyheter. Foto: tv.nrk.no Vis mer


Dette er nytt

Hele nett-TV er splitter nytt. Det vil si alt fra de tekniske løsningene som durer i bakgrunnen til hvordan det hele ser ut.

FUNGERER: NRKs nye nett-TV fungerer kjempefint på iPhone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FUNGERER: NRKs nye nett-TV fungerer kjempefint på iPhone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Her er noen av de viktigste nyhetene:

 • Kvaliteten på lyd og bilde er høyere. I motsetning til tidligere, hvor man selv valgte hvor høy kvalitet man ville ha, finner NRK ut av dette selv, og tilpasser kvaliteten til nettlinjen. Nå støttes også langt høyere kvalitet enn før, opptil "full HD-kvalitet" ifølge NRK (noe etter det vi forstår betyr 720p i dette tilfelle).
 • Støtte for telefoner og nettbrett. På PC-en blir nett-TV spilt av med Flash, mens det på mobiler og nettbrett kan spilles av med HTML5. Ifølge NRK fungerer dette best på iPad, iPhone og Android-telefoner med Android 3.0 eller høyere. Men enheter som støtter Flash skal også kunne spille deres nye nett-TV, så dermed skal også Android 2.0-enheter kunne brukes. Windows Phone 7 støttes ikke. Og nett-TV-sidene er ennå ikke mobiltilpasset, så det er de vanlige nett-versjonene du må forholde deg til foreløpig.
 • NRKs nye videostrømmer støtter AirPlay. Så det skal gå enkelt å få overført bildene fra iOS-dingsen din til TV, via for eksempel Apple TV eller Boxee Box.

 • Valgfri teksting. Tekstingen er også søkbar, slik at man skal kunne finne TV-programmer på en ny måte. Dette støttes foreløpig kun i Flash-avspilleren, altså ikke på iPad og iPhone.
 • Helt ny design og navigering. Blant annet en TV-guide hvor du kan trykke deg inn på de ulike programmene for å se dem på nett-TV der og da.
 • Tilbakespoling av direkte-TV. Du kan nå spole deg inntil tre timer tilbake, for å se det som allerede har gått på NRK-kanalene. Dette kjenner man fra andre aktører, som Altibox og Nextgentel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så bra er det norske nett-TV-tilbudet – NRK, TV2, TV Norge, TV3 og Viasat

Dette liker vi

Etter en formiddag med den nye løsningen, er det liten tvil: NRKs nett-TV har blitt veldig mye bedre. Både teknisk, funksjonsmessig og estetisk.

Her er noe av det DinSide-redaksjonen setter aller mest pris på:

 • Sidene ser mye penere ut.
  • Bildekvaliteten er langt bedre.
  • Det fungerer fint på iPhone og Android-mobiler, selv uten mobiltilpasset nettside.
  • Hele nett-TV har fått sort bakgrunn, som er mer passende når man ser videoinnhold.
  • Valgfri teksting både ser bedre ut og er kjekt for de som ikke ønsker teksting.
  • Det er kjekkere enn man kanskje skulle tro å kunne spole tilbake i direktesendinger, og dette går raskt både på mobil og PC.

  FUNGERER: På Android får du sett på NRKs nye nett-TV enten via Flash eller HTML5. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  FUNGERER: På Android får du sett på NRKs nye nett-TV enten via Flash eller HTML5. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  Dette liker vi ikke

  Det er også ting vi er mindre fornøyd med:

  • Enkelte i redaksjonen har tidligere hatt et vindu med NRKs nett-TV og ett vindu med for eksempel e-post på samme skjerm. Dette er vanskeligere nå, da videoene tar langt større plass på siden.
  • Vi savner enkel tilgang til de ulike kategoriene. Kategoriene finnes, men er vanskelig tilgjengelige. Ifølge NRK er dette for å gjøre tjenesten "ryddigere".
  • Det hadde vært kjekt, i alle fall for oss teknisk interesserte, å kunne se hva slags kvalitet man faktisk ser innholdet i. Nå vet vi ikke om vi kunne fått høyere kvalitet om vi hadde frigjort mer båndbredde.
  • NRKs nett-TV bruker fortsatt Flash. Dette fordi videoformatene de bruker ikke støttes av HTML5 på PC-nettlesere, ifølge NRK. Flash har sine ulemper, og vi hadde håpet på ren HTML5 i den nye løsningen. Heldigvis bruker spilleren HTML5 på mobile plattformer.
  • Windows Phone 7 skryter av god HTML5-støtte, men NRKs nye nett-TV støtter ikke Windows Phone 7. De sier selv at dette ikke blir prioritert ennå, da WP7-brukere skal stå for omlag 0,02 prosent av NRKs nettbrukere. Forståelig, samtidig skuffende.

  Med denne kan du se nett-TV gjennom Blu-ray-spilleren

  Ikke alt er tilgjengelig

  NRKs nye nett-TV er ennå i beta-utgave, og de er åpne på at ikke alt fungerer optimalt ennå. Derfor vil de gjerne ha din hjelp. Så om du ser noe du ikke er fornøyd med, eller noe som ikke fungerer, kan du trykke på den gule boksen øverst på nettsidene for å gi tilbakemelding.

  Og får du beskjed om at innholdet ikke er tilgjengelig, er det ifølge NRK fordi alt innhold ikke er flyttet over til den nye løsningen ennå.

  Snart skal det også komme ny løsning for nett-radio, samt en mobil- og TV-versjon av nett-TV-sidene. Selv gleder vi oss til alt dette er på plass. For den heldigitale fremtiden til NRK ser svært lys ut.

  Har du prøvd den nye løsningen? Hva synes du? Hør fra deg under artikkelen!