Slik er Napster som streamingtjeneste

Fenomenet Napster er tilbake, nå i lovlig format. Og de har et ess i ermet sammenliknet med Spotify og Wimp: flere kan lytte samtidig.

Nå har du enda en musikktjeneste å velge mellom her til lands. Men har Napster det som skal til?
Nå har du enda en musikktjeneste å velge mellom her til lands. Men har Napster det som skal til?Vis mer

Husker du Napster? Tjenesten som satte musikkbransjen på hodet i 1999 med et program som gjorde fildeling av musikk til en barnelek. Napster måtte imidlertid legge ned tjenesten et par år senere, etter å ha fått platebransjen på nakken.

Nå er imidlertid Napster tilbake, også i Norge. Denne gangen er det i form av en vaskekte streamingtjeneste ment å gå i strupen på aktører som Spotify og WiMP.

Tjenesten, som koster 99 kroner i måneden, har allerede én millioner brukere i USA, Storbritannia og Tyskland.

Hva kan Napster tilby?

 • 20 millioner sanger, både offline og online
 • Tilgang i nettleseren, på mobil og nettbrett, samt musikkanlegg og andre musikkspillere
 • I tillegg til musikk tilbys oppdaterte musikktips, live-konserter og eksklusive intervjuer med artister
 • Spillelister som kan deles i sosiale medier
 • Les også: – Piratkopiering har ingenting å si for salget

  Ingen egen desktop-klient

  I motsetning til både Spotify og WiMP er Napster kun tilgjengelig i nettleseren på datamaskinen. Du registrerer deg som bruker på Napster.com, det er mulig å prøve tjenesten gratis i 30 dager. Man må likevel oppgi betalingsinformasjon, enten kredittkort eller PayPal.

  Slik ser det ut når du logger inn på Napster. Forsiden viser nye lanseringer som det første du ser.
  Slik ser det ut når du logger inn på Napster. Forsiden viser nye lanseringer som det første du ser. Vis mer


  Webspilleren er relativt enkel, og ikke spesielt fancy eller forseggjort. Noen vil kanskje si at det er litt i enkleste laget, selv om ting fungerer greit. En møtes av nye lanseringer midt på hovedsiden, mens du finner en sjangerliste til venstre og avspillingsboksen til høyre på siden. Øverst finnes det snarveier til sider for «min musikk», radio, musikkanbefalinger og en søkeboks.

  Navigasjonen er annerledes enn hva vi er vant med fra andre streamingtjenester, så tjenesten kan oppleves som forvirrende i starten.

  Helt greit musikkutvalg

  Å legge til musikk i avspillingsboksen, som for øvrig kalles for «Mixer», er en enkel sak, og du kan enkelt endre rekkefølgen på sangene ved å dra dem opp og ned. Fra mixeren er det igjen enkelt å lage spillelister. Alle album, sanger og spillelister har en pluss-knapp som kan brukes til å legge musikk til mixeren, biblioteket ditt eller en spilleliste.

  Det finnes også en radio-funksjon hvor du kan velge en artist og så lages en egen radio-stasjon ut fra den informasjonen. Det finnes en haug med forhåndsdefinerte radioer for både artister og sjanger.

  På profilsiden finnes det flere interessante elementer. Blant annet kan du se lyttehistorikken din. Det er også en sosial bit med at du kan følge og bli fulgt av andre.
  På profilsiden finnes det flere interessante elementer. Blant annet kan du se lyttehistorikken din. Det er også en sosial bit med at du kan følge og bli fulgt av andre. Vis mer


  Musikkutvalget ser ut til å være helt greit, og du finner mye av den mest populære musikken uten store problemer. En del særere artister og sjangere kan du derimot få problemer med å finne, i hvert fall nå i starten. At de lokker med live-konserter og lydbøker kan kanskje gjøre det mer interessant for noen igjen.

  Har et ess i ermet

  Napster er foreløpig kun tilgjengelig til iOS og Android.
  Napster er foreløpig kun tilgjengelig til iOS og Android. Vis mer


  Hvis du er skuffa over at Napster ikke har egen desktop-klient, kan imidlertid tjenesten skilte med en skikkelig godbit hva gjelder bruk på mobil. Det finnes egne apper til både iOS og Android. Her kan du lagre sanger for offline avspilling.

  Men det ekstra kjekke er at det er mulig å høre på tre mobile enheter samtidig, noe som er en funksjon vi savner hos de andre store streamingtjenestene. Hvis man har en felles musikkstreamingkonto i husholdningen, blir det da endelig mulig for flere å bruke tjenesten samtidig uten at de andre kastes ut.

  Den gjenstår å se hvor stor suksess Napster kommer til å få her til lands. Spotify har allerede et solid fotfeste, mens WiMP også har etablert seg godt og utvider stadig mer også i utlandet. Mer konkurranse til de største er uansett bare bra.

  Samleside: Streaming-løsninger