<strong>EKSTRAUTSTYR:</strong> Noen av Surface-utgavene kommer med tastaturet "Touch Cover" inkludert, som sammen med Surfaces innebygde stand kan gjøre brettet mer PC-aktig. De gir også ut en egen mus. Foto: Per Ervland
EKSTRAUTSTYR: Noen av Surface-utgavene kommer med tastaturet "Touch Cover" inkludert, som sammen med Surfaces innebygde stand kan gjøre brettet mer PC-aktig. De gir også ut en egen mus. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik er Microsoft Surface med Windows RT

Lover både jobb og moro, men det har vel også konkurrentene? Se video over!

Publisert
Sist oppdatert

Nettbrettet Surface fra Microsoft blir i dag lagt ut for salg i Norge.

Produktet skal sette standarden for hva andre produsenter kan gjøre med Microsofts nye operativsystem Windows RT. RT-versjonen ligner Windows 8, men kjører på ARM-prosessorer, først og fremst i nettbrett. I motsetning til fullversjonen av Windows 8, som kjører på vanlige x86-prosessorer vi finner i mer tradisjonelle PC-er.

Dette mener vår dataredaktør om Surface: – Nettbrettet for alle de andre!

Windows RT er altså kort sagt nettbrett-versjonen av Windows, som ikke kan kjøre dine gamle Windows-programmer, men apper i Metro-grensesnittet, samt noen utvalgte Windows-programmer på skrivebordet. For eksempel Office, som følger med i pakken.

Microsoft Surface RT

 • Microsofts eget nettbrett, som kjører Windows RT – en ARM-versjon av Windows 8 som kun kjører spesialtilpassede programmer og apper.
 • Skal i første rekke selges på Elkjøp, Expert, Lefdal, Siba og Microsofts egen nettbutikk.
 • Prisen varierer, men ifølge Prisjakt.no ligger prisene nå fra 3.890 til 5.999 kroner.
 • Leveres med enten 32 eller 64 GB minne, og enten med eller uten "Touch Cover", som er et spesialtilpasset tastatur uten fysiske knapper.
 • Kjører en firekjernet Nvidia Tegra 3-ARM-prosessor, har 2 GB RAM og 16:9-skjerm med 1366 ganger 768 piksler.

 • Hvordan dette tar seg ut, kan du se i videoen over!

  Nettbrett/PC

  – Surface skal spenne over det hele: Alt du vil gjøre på kontoret, og alt du vil gjøre i hjemmet, forteller administrerende direktør Hege Skryseth i Microsoft Norge.

  – Den skal brukes til å både konsumere og produsere, fastslår Windows-sjef Christian Almskog i Microsoft.

  – For eksempel har den porter som har vært uhørt på nettbrett-markedet frem til nå, fortsetter han.

  Microsoft er altså veldig fokusert på hva Surface skal være: En slags blanding av en PC og et nettbrett.

  <strong>INGEN "IPAD-KILLER":</strong> Microsoft har ikke lagd Surface for å ta knekken på konkurrentene. Den skal først og fremst vise hva Windows RT er god for, for både forbrukere og markedet forøvrig. Foto: Per Ervland
  INGEN "IPAD-KILLER": Microsoft har ikke lagd Surface for å ta knekken på konkurrentene. Den skal først og fremst vise hva Windows RT er god for, for både forbrukere og markedet forøvrig. Foto: Per Ervland Vis mer


  Hva skiller?

  Problemet er bare dette: Det er de langt fra alene om. Det dukker stadig opp gode produktivitetsapper, tastaturer og andre saker og ting som gjør både iPad og Android-brett til hybrider av PC-er og nettbrett. Og porten som Almskog er opptatt av, en fullstørrelses USB-port, har vi sett på Android-brett, og finnes til en viss grad på iPad gjennom tilbehør.

  Slik kobler du et hvilket som helst Bluetooth-tastatur til iPad og Android-nettbrett

  – Så nøyaktig hva er det Surface kan, som for eksempel et Android-brett med tastatur ikke kan?

  – Jeg kan ikke uttale meg om hva andre produkter kan. Men du har for eksempel Office, svarer teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft.

  – Man har jo Office-løsninger på både iOS og Android, også?

  – Ja, men ikke som er laget av oss, smiler Hansen.

  Mer om prisene og ekstrautstyret til Microsoft Surface

  Her ser du flere bilder fra den norske Surface-lanseringen:

  <strong>EKSTRAUTSTYR:</strong> Noen av Surface-utgavene kommer med tastaturet "Touch Cover" inkludert, som sammen med Surfaces innebygde stand kan gjøre brettet mer PC-aktig. De gir også ut en egen mus. Foto: Per Ervland
  EKSTRAUTSTYR: Noen av Surface-utgavene kommer med tastaturet "Touch Cover" inkludert, som sammen med Surfaces innebygde stand kan gjøre brettet mer PC-aktig. De gir også ut en egen mus. Foto: Per Ervland Vis mer


  "Best på Windows RT"

  Den samme problemstillingen dukker opp når Microsoft omtaler tjenestene som er bakt inn i Windows RT. For eksmpel Xbox Live, Xbox Smartglass, Skydrive og Xbox Music. Alle disse tjenestene får du også brukt på konkurrentenes nettbrett, da Microsoft gir ut apper til dem.

  Hansen forteller DinSide at Microsoft nå er en tjeneste- og enhetsprodusent, og at de derfor må ha tjenestene tilgjengelige også på andre plattformer. Selv om det går på bekostning av unike salgsargumenter for deres egne plattformer, som Windows RT.

  – Og våre tjenester skal alltid være best på våre egne plattformer, lover teknologidirektøren.

  Surface Pro

  Vi har allerede testet flere Windows 8-maskiner som på mange måter gjør det samme som Surface, altså smelter sammen PC-er og nettbrett. Men disse kjører fullversjonen av Windows 8 og har x86-prosessorer, som gjør at de blir relativt store og tunge, og må ha viftekjøling. På den måten kan de ikke i like stor grad kalles et alternativ til mobile nettbrett.

  <strong>UTE NÅ:</strong> Surface RT er allerede i butikkhyllene. Nå er spørsmålet når Surface Pro kommer, om noen sinne. Foto: Per Ervland
  UTE NÅ: Surface RT er allerede i butikkhyllene. Nå er spørsmålet når Surface Pro kommer, om noen sinne. Foto: Per Ervland Vis mer


  Men Microsoft har også et annet Surface-brett, nemlig Surface Pro. Dette kjører fullversjonen av Windows og har en x86-prosessor, som gjør at du i prinsippet kan kjøre alle tradisjonelle Windows-programmer, som Photoshop og Spotify.

  Surface Pro skal ha 64 GB minne – men gjett hvor mye den egentlig har!

  – Når kommer Surface Pro til Norge?

  – Det har vi ingen kommentar til, svarer Hansen kort.

  DinSide har fått låne et eksemplar, og kommer tilbake med en skikkelig test når vi har levd med produktet en periode. Har du innspill til hva vi bør se etter, er det bare å legge igjen en kommentar under artikkelen!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer