Slik er Macbook

Leserne har talt og vi følger ordre. Vi ser på hva som følger med av programvare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du ikke har fått det med deg, er sommerens prosjekt for undertegnedes del å bruke Mac for første gang. Dette er artikkel nummer tre i serien (de to andre er Hjelp oss å teste Mac og 48 timer med Mac).

I sistnevnte artikkel hadde vi en avstemning der dere lesere kunne stemme på hva dere ville lese om av Mac-relatert stoff. Med relativt klar margin var dere mest interesserte i hva som følger med når du kjøper en ny Mac.

Så - hva venter vi på?

MacOS, selvsagt

Når du kjøper en ny Macbook følger MacOS med - enkelt og greit. Du har ingen mulighet til å kjøpe en Mac uten operativsystemet, og du får alltid med siste versjon. Når det kommer en ny versjon må du imidlertid betale dersom du vil oppgradere, akkurat som på Windows. Operativsystemet følger også med på plate, dersom du skulle få behov for en skikkelig ominstallering. For tiden er OS X v10.4 ("Tiger") den nyeste versjonen, mens Leopard (v10.5) kommer til høsten. For deg som vil ha siste nytt, kan det derfor kanskje være lurt å vente et par måneder dersom du er på Mac-jakt.

image: Slik er Macbook


Du får også med en fjernkontroll, som fungerer på opp til ti meters avstand. Denne kommuniserer infrarødt og lar deg styre enkle ting, som en presentasjon, bildevisning, styre iTunes-avspilling etc. Laderen er ganske lik den på iPod der du kun trenger å bytte ut det siste "sluttstykket" dersom du skal ut å reise. Som nevnt sist gang er strømløsningen magnestisk, som gjør at du slipper å lete etter hvor du skal putte inn pluggen, og som sikrer at du ikke river med deg PC-en dersom du er uheldig og snubler i ledningen.

Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker Gepat
Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker Gepat
Vis mer


Programmene

Finder er det nærmeste vi kommer Windows Explorer på Mac. Med Finder kan du bla i filer du har på harddisken, og det er også via Finder du kobler opp nettverksstasjoner og annet. I vårt jobbnettverk er det ingen problemer å kjøre Mac - den kobler seg opp på det trådløse nettet (langt raskere enn min bærbare Dell også, faktisk) og mapper fint opp nettverksdrev og andre maskiner i nettverket. Det er heller ingen problemer knyttet til det å kopiere filer fra PC, hvis du var i tvil om det.

Microsoft har kommet med sin Sidebar i Vista, som kan minne litt om Macs Dashboard. Her kan du laste ned (eller lage) såkalte Widgets, som du har tilgjengelig så snart du trykker F12 eller beveger muspekeren mot et hjørne som du har definert via Exposé. Det skal sies at det er lett å være uheldig på dette punktet når du har definert et punkt øverst til venstre, siden du ofte beveger deg opp dit for å gjøre menyvalg.

Les også: TEST: Apple MacBook

Det finnes tusenvis av Widgets - alt fra små programsnutter som viser været for de neste dagene, og post-it-lapper du kan skrive på, til Sudoku-spill, RSS-feeds eller valutakalkulatorer. Slike kan du laste ned herfra.

image: Slik er Macbook


Mail er OS X' innebygde epostprogram; mer avansert enn Windows Mail, som følger med Windows Vista. Med POP-kontoer fungerer det knirkefritt, men vi har hatt litt problemer med å klare å få satt det opp skikkelig mot Exchange-serveren på jobben (20.000 eposter i innboksen kan være en medvirkende årsak - jeg vil jo ikke at Mail skal laste ned alle sammen!).

Safari ligger også forhåndsinstallert. Dette er Apples nettleser, som de selv hevder er raskere enn motstanderne. Selvsagt kan du også installere Firefox eller Opera dersom du heller vil det. En litt kul greie er at det også følger med en stilig skjermbeskytter som kan vise RSS-feeds du abonnerer på i Safari.

«(...) ganske smart at adressebok og kalender er integrert i operativsystemet»


For den som organiseres livet sitt via PCen, er det ganske smart at adressebok og kalender er integrert i operativsystemet. Dette kan du dele mellom flere maskiner dersom du har flere maskiner via et .Mac-abonnement, og det er også tilgjengelig for andre programmer (for eksempel har jeg lastet ned et program for utlån av DVDer der du velger fra kontaktene hvem du låner bort til). Når du kobler til mobiltelefon (Macbook har innebygget Bluetooth), kan du også importere kontaktene dine. Du kan også abbonnere på andre kalendere (f.eks. en kalender over norske flaggdager) som også blir integrert i kalenderen din, og ha flere kalendere som du kan vise eller skjule.

.Mac-abonnementet er ikke gratis, men det følger med en 30 dagers prøveversjon. Dette gir deg en epostadresse @mac.com, 50MB med lagringsplass på Web og muligheten til å synkronisere kalender, adresser etc. dersom du har flere Mac-maskiner.

Som du sikkert skjønner - Photo Booth er vorspielvinneren!
Som du sikkert skjønner - Photo Booth er vorspielvinneren!
Vis mer


Vorspielvinneren

Av ren underholdning følger det med et knippe spill, blant annet sjakk, fire på rad, bondesjakk, backgammon og et par til. Du får også med Comic Life, som lar deg lage tegneserier av bilder du har tatt. Det morsomste bidraget på underholdningsfronten er imidlertid PhotoBooth, som gir deg muligheten til å sette en rekke effekter på webkameraet i sanntid. Du trykker når du er klar, og så teller programmet ned tre sekunder før skjermen blinker hvitt slik at du får en aldri så liten blitseffekt. Morro førr ungan, som de sier nordpå.

Selvsagt får du også med iTunes (musikkavspilling) og Quicktime (filmavspilling). Merk også at disse programmene oppdaterer seg selv når du slår på PCen første gang og har nettilgang, slik at du har siste versjon av programmet. Via FrontRow, som kan sammenlignes med Media Center på Windows-plattformen, kan du kommunisere med disse programmene (og det i neste avsnitt) på en enklere måte; også via fjernkontrollen.

iLife-pakken

Det følger også med noen applikasjoner i det som kalles iLife-pakken. For å se på og katalogisere bilder bruker du iPhoto, som an minne litt om Picasa. Her kan du tagge bilder med nøkkelord og organisere dem, foreta enkle justeringer, lage lysbildepresentasjoner og lage kalendre, kort og fotoalbum. Dette kan du enten eksportere til .pdf-format og skrive ut selv, eller du kan bestille det fra Apples samarbeidspartner i Tyskland. En kalender med 12 måneder koster for eksempel rundt 170 kroner. Hva Apple får av kaka, er uvisst.

image: Slik er Macbook


Deg og Mac

Aktuelt for deg? (Avsluttet)
Jeg er Mac-bruker.(36%) 2531
Min neste maskin!(18%) 1287
Næh.(18%) 1249
Smågira(12%) 832
Njaaa...skeptisk(9%) 627
Ikke umulig(8%) 601
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


iMovieHD er et relativt enkelt filmredigeringsprogram for å lage hjemmevideoer. Du kan importere film fra DV-kameraet ditt (Macbook har forresten FireWire-port) og foreta enkle justeringer som klipp, legge på lyd og overgangseffekter. Programmet støtter også eksport tilbake til DV-tapen som gjør at du ikke taper kvalitet. Den mer seriøse må imidlertid vurdere FinalCut, som er Apples filmredigeringsprogram for proffbrukere.

Er du interessert å dele bilder etc. på nett, følger også iWeb med, som lett lar deg opprette en blogg, dele fotoalbum, video, podkaster etc.

Til slutt i iLife-pakka finner du iDVD, som er genialt for deg som vil sende DVD-plater med film og bilder til tanter og onkler etter barnedåpen eller lignende. Resultatet blir slående proft, og det meste lages via dra-og-slipp. En smart ting er at bildene dine i tillegg blir lagt til på plata - den fungerer dermed i en vanlig DVD-spiller, i tillegg til at de høytoppløslige bildene kan åpnes på en datamaskin.

Velg tema, dra og slipp. Så enkelt, så proft.
Velg tema, dra og slipp. Så enkelt, så proft.
Vis mer


Er du en av dem som lager musikk selv, får du også med et ganske bra program i Garageband, som lar deg sette sammen flere musikkspor, lage podcaster og lignende. Du kan lese mer om Garageband i denne artikkelen.

Du kan også spille av DVD-filmer på Macbook (slot-in-mating) uten å installere noe ekstra programvare.

image: Slik er Macbook


God søkefunksjon

Spotlight er den innebygde søkefunksjonen som du når ved å trykke eple-space. Den søker både i dokumenter, etter bilder, i PDF-filer, i eposter, etter programsnarveier etc, og den viser raskt søkeresultatet oppe i høyre hjørne.

Med Image capture kan du også importere bilder fra minnekort. iSync lar deg synkronisere adressebok, kalender etc. mellom mobiltelefon, .Mac-abonnementet ditt og selve Macbook.

Kalkulatoren er mer avansert enn den du finner i Windows. Du har vanlig standardvisning og vitenskapelig visning, men det er også en variant som heter "programmerer" som er beregnet på nettopp denne arbeidsgruppen. Her kan du foreta bit-shifting, utføre logiske regneoperasjoner, konvertere mellom desimalsystemet til heksedesimal og binært (dette kan du i Windows også) og mer til.

image: Slik er Macbook


God "Powerpoint"

Det følger også med en prøveversjon av iWork-pakka, som er Apples egen Office-pakke. Den mangler Excel, men inneholder Keynote (Powerpoint) og Pages (Word). Keynote er vel verdt en titt - den har en del snasne temaer og er enkelt å bruke for å lage ganske proffe presentasjoner. I forhold til Word virker Pages å være en del enklere.

Microsoft er også på banen me en prøveversjon av Office 2004 for Mac. Her får du med Word, Excel, Powerpoint og Entourage - Outlook-varianten kalt opp etter en tv-serie (eh).

OmniOutliner er et program for å organisere idéer, Preview kan kjapt forhåndsvise en rekke filformater inkl biler og PDF-filer og Sherlock er et slags nettlesertillegg som lar deg søke opp informasjon, enten det er auksjoner på eBay eller flyruter i USA.

image: Slik er Macbook


Til slutt følger det også med en del småverktøy: digital fargemåler fungerer som pipettverktøyet i Photoshop og kan finne både RGB (både desimalt og heksadesimalt) og LAB-verdier for én piksel eller en gruppe piksler på skjermen, uavhengig av program (smart for grafikere og webutviklere). Diskverktøy kan reparere, formattere og gjenoppbygge en disk, og inneholder også RAID-adminstrasjon. CD-brenning støttes forresten ut av boksen.

image: Slik er Macbook


Med Grapher kan du tegne grafer basert på ligninger du taster inn, både 2D og 3D-funksjoner, polarkoordinater og annet snacks (flashback!). Mac har også en universell "nøkkelring" der alle passord lagres, enten det er i programmer, på trådløse nettverk eller på en nettjeneste. Det følger også med diverse nettverksverktøy, pluss overføringsassistenten, som du altså bruker dersom du har kjøpt ny maskin.

Les også: TEST: Apple MacBook

Det skulle være det meste - har du noe å supplere med, bruker du debatten. Der kan du også stille spørsmål.