Slik er iWork '08

Microsoft har Office. Mac har iWork. Her er nyhetene i den siste utgaven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontorapplikasjoner har vært med oss siden "tidenes morgen" og har ikke gått igjennom noe revolusjonerende utvikling de siste tjue årene.

Dog har det kommet opptil flere gratisalternativer - OpenOffice er en komplett pakke du kan laste ned og bruke på PCen, mens Google docs and spreadsheets, Zoho med flere er nettappikasjoner som lar deg både jobbe og lagre filer på nett.

Den mest kjente kontorpakken for Windowsbrukere er Microsoft Office, men for den med (planer om å kjøpe) Mac, har Apple en egen kontorpakke; iWork. I denne artikkelen skal vi se på hva som er nytt i '08-utgaven.

Tre programmer

Den største nyheten i år er at pakken nå består av tre programmer. Forrige versjon bestod av programmene Pages (tekstbehandler) og Keynote (presentasjonsprogram), men i år har iWork også fått Numbers, som er Apples svar på Excel. La oss begynne med nykomlingen.

image: Slik er iWork '08


Slagordet "spreadsheets for the rest of us" beskriver akkurat det Apple har laget - for vanlige brukere som ikke har behov for de aller mest avanserte funksjonene i Excel, er Numbers et forfriskende alternativ, og kanskje viktigst; på en del punkter har Apple tenkt smartere enn Microsoft.

For det første - flere tabeller på ett ark. At Microsoft gjennom så mange år med forbedring av Excel ikke har klart å gjøre noe med det som kanskje er mest tungvint, er meg et mysterium. I Excel er det lite hensiktsmessig å ha flere tabeller på samme ark, siden kolonnebredder i én tabell ikke nødvendigvis passer så fint i en annen. Det går med mye tid til tilpassing av kolonnebredder, sammenslåing av celler og den slags for å få det til å se pent ut.

«I Numbers er det fullt mulig å ha flere tabeller på samme ark»


Det er selvsagt mulig å ha tabeller under forskjellige flipper, men det er lite hensiktsmessig å måtte bytte frem og tilbake.

I Numbers er det fullt mulig å ha flere tabeller på samme ark, og de lever sitt helt eget liv dersom du ønsker det. Du legger enkelt til rader, tilpasser kolonnebredder og så videre, og du kan selvsagt allikevel bruke data fra én tabell i en annen.

image: Slik er iWork '08


Smarte tabeller

Tabellene er også smartere laget. Overskriftsrader blir automatisk etiketter for rader og kolonner, så i stedet for å skrive =sum(e2:e11) kan du skrive =sum(visninger) når du skal regne totalsummen for en kolonne, og i stedet for J3 kan du skrive antall solgte september. I tillegg finnes det snarveier til de mest brukte regnefunksjonene, slik at du bare med ett klikk kan regne ut summer, gjennomsnitt, maksverdi og andre ting.

Se video:

I tillegg har Apple laget tabellene på en måte som sammenfaller med databasetekning. Hver rad behandles som et innslag i en tenkt database - i Excel har ikke verdiene samme knytning, og du risikerer å sortere verdiene i én kolonne uten at alle innslagene blir sortert. I Numbers sorteres hele tabellen uten at du trenger å merke cellene.

Dette gjør også at du kan importere innslag fra andre steder. For eksempel kan du merke personer i adresseboka di og dra rett over i Excel-skjemaet, så vil telefonnummer, adresse etc. dukke opp på egnet plass. På samme måte trenger du ikke å skrive ting som =d15*e15 i en celle for å regne ut - du kan heller skrive =antall*pris, så skjønner Numbers hva du er på jakt etter.

"Dersom-testing"

En annen liten finesse er å teste på direkten hva slags følger endringer av én verdi får for resten av regnestykket. Ikke at du ikke kan det i Excel, men i Numbers er det gjort veldig elegant, ved at du for eksempel kan dra i en skyvebryter for å teste ut ulike verdier. Summeringsfelter, grafer o.l. oppdateres på direkten, så i stedet for å teste ut én og en verdi, kan du regulere billettprisen "live" helt til arrangementet går i overskudd, for eksempel.

Se video:

Smart er også utskriftsfunksjonen. Hvor mange ganger har du ikke opplevd å skrive ut et Excelark som du trodde ble på én side, men som ble på fire fordi det kom med et par rader og en kolonne du strengt tatt ikke hadde trengt å ha med? I Numbers drar du i en skyvebryter som skalerer dokumentet for utskrift og slipper slike overraskelser.

Numbers kan for øvrig også importere fra alle versjoner av Excel, kommaseparerte filer etc., og det går også an å eksportere til Excel; dog ikke til 2007-versjonen med OpenXML.

image: Slik er iWork '08


Keynote - mer elegant enn Powerpoint

Det var Numbers. Keynote er presentasjonsprogrammet vi kjenner fra tidligere versjoner av iWork, og det har også fått et par oppgraderinger verdt å merke seg.

Smart builds er en ny funksjon som gjør presentasjonene du lager enda mer elegante. Her oppretter du et objekt som du deretter kan dra og slippe bilder over. Du velger enkelt og greit en overgangsanimasjon (kube, "bla"-animasjon etc.) og hvor lenge hvert bilde skal vises, og resultatet blir imponerende.

image: Slik er iWork '08


image: Slik er iWork '08


En annen ny funksjon er "instant alpha" - en enkel variant av Photoshops extract-verktøy, der du enkelt merker fargen du vil ha bort (f.eks. himmelen bak flyet du vil klippe ut) og drar i en bryter til bakgrunnen er borte - litt for enkel og dermed litt for vanskelig å få de beste resulatene dersom utgangspunktet ikke er helt optimalt, men for å fjerne ensfargede bakgrunner fungerer det greit. Du kan også tegne egne figurer og bruke dem som sjablonger når du skal klippe ut bilder.

Animasjoner har også blitt lette å lage. Du merker objektet, velger animasjon og tegner sporet objektet skal følge, eventuell rotasjon, fart og lignende. Du kan også skalere objekter over tid, slik at de kommer nærmere eller forsvinner.

I tillegg er det et par ting det nå finnes flere av - nye tekstanimasjoner, presentasjonstemaer etc. Du kan også eksportere til QuickTime, YouTube (Flash) eller til en webside du har laget i iWeb. På samme måte som i Numbers, kan du også importere fra og eksportere til Powerpoint; dog uten visse finesser.

Her er en kjapp presentasjon laget på noen få minutter der jeg på side 2 har brukt en smart build for å lage effekten av at bildene blas i:

image: Slik er iWork '08


Pages - grafisk tekstbehandling

Pages følger litt samme tankegang som Numbers - selv om Word (og Excel) har mer avansert funksjonalitet for de mest krevende brukerne enn, er Apples alternativer mer myntet på den vanlige bruker som er mer opptatt av lettvint å kunne lage noe som er stilig.

I Pages er det lett å lage en layout som ser bra ut. Du kan velge fra over 140 ulike maler, og dra-og-slipp-politikken fungerer langt mer smertefritt enn hva tilfellet er for Word. Det gjelder også tilpassing av tekstbokser etc. Layout- og tekstbehandlingsmodiene er også adskilte, slik at du kan jobbe på den måten som passer best for det du har tenkt til å lage.

image: Slik er iWork '08


Også i Pages finner du grafikkverktøy som nevnte "instant alpha", rammer etc. Nytt er også at menylinjen for formattering er kontekstavhengig, og at den dermed forandrer seg i forhold til hva som er merket; tekst, bilde, tabell etc.

Det skal sies at det er et par ting å sette fingeren på - Pages kunne hatt bedre støtte for automatisk formattering av tekststørrelser, og vi savner også litt "intelligens" når en verdi står flere steder i en mal og du blir nødt til å endre hvert innslag. Word har fått en vesentlig oppgradering i 2007-utgaven og fremstår som et mer solid program, om enn noe vanskeligere å bruke med tanke på layouttilpasninger.

Verdi for pengene

For Mac-brukere er iWork '08 en meget god pakke; i hvert fall med tanke på at den bare koster 649 kroner. For de pengene får du tre gode programmer - spesielt Keynote, som etter vår mening gir deg langt bedre muligheter for å lage stilige presentasjoner enn hva Powerpoint gjør.

Numbers er et friskt pust når det gjelder regneark, og det er tydelig at noen smarte hoder har vært i sving. Selv om det ikke virker å være like avansert som Excel, har det funksjonalitet som holder for de fleste av oss, og som gjør det lettere å bruke regneark. Pages går litt på siden av Word og legger mer vekt på layout, men har et par svakheter vi gjerne skulle ha vært foruten.

For øvrig kan du også kjøpe 5 lisenser for en tusenlapp, dersom du har flere maskiner og vil gjøre det på den lovlige måten. På denne siden finner du en 30 dagers prøveversjon.