Slik er iPhoto '08

Apple har nettopp lansert en ny versjon av iLife-suiten, og vi har prøvekjørt.

Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke overvar vi Apples pressekonferanse der de nye iMacene ble vist til det norske pressekorpset, og det kan du lese om i denne artikkelen.

Apple brukte også anledningen til å vise oss de nye iLife '08 og iWork '08-pakkene, og jaggu fikk vi ikke rasket med oss et eksemplar av hver til test også. Siden pressekontakten vår er på ferie studietur i India, har vi nemlig tynet lånet av Macbooken enda litt lenger.

Vi har laget en videopresentasjon av iPhoto '08 som du finner lenger ned i artikkelen

Det geniale er nemlig at vennene dine også kan laste OPP bilder.

iLife '08 er tilgjengelig fra Apples nettbutikk pr i dag og koster 650 kroner.
Med i pakka får du iMovie, iDVD, Garageband, iWeb og dagens program - iPhoto. Vi kommer også tilbake med en artikkel om de andre programmene i nær fremtid, og forhåpentligvis rekker vi å ta en titt på iWork-pakka før vi må levere Macbooken også.

Hendelser

Sammenlignet med de forrige versjonene er det mye som er nytt. iMovie er det programmet som har gått igjennom den største operasjonen fordi det har blitt redesignet fra topp til tå, men det er også mange velkomne nyheter i iPhoto '08.

Slik er iPhoto '08


En av de kjekke nyhetene er at bildene dine nå automatisk sorteres i hendelser, som iPhoto gjør på bakgrunn av tidspunktet der bildet ble tatt. Det ligger lagret i fila som {EXIF}-informasjon.

Med standardinnstillingene, lager iPhoto hendelser av alle bilder som er tatt samme dag, men det er lett som en plett å samle flere hendelser under én paraply (f.eks. en helgetur i København), eller splitte dem opp dersom du var på båttur på formiddagen og hadde fest på kvelden.

Fremkalle bilder fra sommerferien? Test av nettfremkalling

Det er også veldig lett å bla i bildene knyttet til en hendelse. Ved å bevege muspekeren horisontalt over hendelsesbildet blar du kjapt fra bilde til bilde, og du velger selv hvilket bilde som best representerer hendelsen. Dette er for øvrig også mulig på filmklipp for kjapt å skumme igjennom, både frem og tilbake i filmfila.

Søket har også blitt forbedret, og du kan nå søke både etter datointervall, nøkkelord, ratings og bildebeskrivelser. Det gjør at du lett kan finne alle bilder du har tatt av poden som du har gitt fire stjerner eller mer; alle aktuelle for neste års kalender som du deler ut hvert år. Det er like lett å tagge bilder som før - du kan definere enbokstavssnarveier til de mest brukte, så når jeg titter igjennom bilder, kan jeg enkelt skrive "EP" for å tagge det med min datter og meg selv.

Slik er iPhoto '08


Gjem middels gode bilder

En liten, men hendig mulighet er også at du kan gjemme bilder. Når du kommer hjem fra tur, sletter du typisk bildene som er ute av fokus, alt for mørke osv., og i "den andre enden" er det kanskje noen bilder du er ekstra fornøyd med, og som du gjerne deler med andre eller som er aktuelle for neste års kalender som du gir bort i julepresang hvert år.

Hva så med de i midten?

For min del synes jeg i hvert fall det er umulig å slette bilder av minstejenta, selv om de ikke nødvendigvis er så veldig fine, men det er da jeg nå har mulighet til å gjemme dem. Det gjør at de ikke blir delt med andre (hvis du bruker iPhoto til det), og at de ikke vises i lysbildeshow etc. Et trykk på "vis alle" gjør at de vises igjen.

Dette er .Mac

Nettjeneste fra Apple som gjør at du får en mac.com-epostadresse og 10GB lagringsplass (nylig oppgradert fra 1GB), som kan brukes til hva du måtte ønske. I tillegg finnes funksjoner som synkronisering av bokmerker og kontakter mellom flere maskiner, webhotell og mer til. Prisen er 845,- pr år.


Briljant .Mac-integrasjon

Den beste nyheten er imidlertid den tette integrasjonen med .Mac (se faktaboks), som virkelig gjør iPhoto '08 til et langt mer komplett produkt. Her har nok Apple blitt inspirert av Picasa, men har gjort sin variant langt bedre.

Konseptet er som følger - med ett trykk (!) kan du laste opp merkede bilder/hendelser til et såkalt "Web Album". Dette går da som en bakgrunnsprosess der bildene lastes opp, og deretter får du en URL til albumet. Presentasjonen av albumet på web er, i beste Apple-ånd, svært lekker, med flere visningsmuligheter som lysbildeshow og "cover flow", som fungerer på samme måte som album vises i iTunes.

Slik er iPhoto '08


Du velger selv hvem som skal ha tilgang - du kan la alle ha tilgang, bare deg selv, eller så kan du definere brukernavn og passord og hvilke album brukerne skal ha tilgang til. Du kan også angi om de skal få lov til å laste ned høytoppløselige versjoner av bildene.

Men, det stopper ikke her.

Det geniale er nemlig at vennene dine også kan laste OPP bilder. Hvis du tillater det, kan de til og med gjøre det gjennom e-post. Du får da oppgitt en unik epostadresse som du kan sende til de aktuelle, og alle bildevedlegg som sendes til denne epostadressen, blir automatisk gjort om til nye bidrag i albumet - perfekt når flere har tatt bilder i et bryllup eller lignende. Dette synkroniseres automatisk med iPhoto slik at bildene lastes ned til ditt album, og venner kan også abonnere på oppdateringer slik at deres iPhoto-installasjoner blir oppdatert.

Nytt kamera? Her finner du DinSides kameratester

Et lite minus er dog at det ikke ser ut til at du kan fjerne bildegallerier eller enkeltbilder, men du kan gjøre albumet synlig kun for deg selv, selv om du på publiseringstidspunktet åpnet døren for den gemene hop.

Slik er iPhoto '08


Arv fra Aperture

Brukere av Aperture, Apples svar på Adobe Lightroom, vil også kjenne igjen noen av oppgraderingene på bilderedigeringsfronten. Her går det an å sette hvitbalanse, justere kontrast og fjerne røde øyne, øke fargemetningen, fremheve skyggedetaljer, redusere støy etc. Du kan også gjøre beskjæringer der du får hjelp av det gylne snitt-markører.

Endringene kan så kopieres til flere bilder slik at du slipper å gjøre samme prosess på hvert bilde. Veldig kjekt dersom du for eksempel har en haug av innendørsbilder som har et markant gulstikk og ønsker å fjerne det. Kopier og lim inn, så er alle bildene fikset på et blunk.

Nye temaer, fotobøker etc.

Aldri en oppgradering uten litt mer juice på den fronten - nå kan du skrive ut bilder med tema direkte på hjemmeskriveren, og det har også kommet flere temaer til fotoalbum og kalendere som kan bestilles på nettet. Utover det er det ikke så mye som er endret.

Slik er iPhoto '08


Se film av iPhoto '08!

Siden et bilde sier mer enn tusen ord, sier en strøm av bilder enda mer, og vi har derfor laget en filmsnutt i programmet iShowU ($20) for å vise deg hvordan iPhoto '08 fungerer i praksis. Lyden ble muligens noe lav, men det er kun tale, så skru den opp hvis du vil.


(Trøbbel med å se filmen? Last ned Quicktime-utgaven her:
)

Alt i alt sitter vi igjen med et meget godt inntrykk av iPhoto '08; i hvert fall dersom du har et .mac-abonnement, som forbedrer opplevelsen betraktelig. Muligheten for å la venner laste opp flere bilder fra helgens hyttetur er suveren, og det går raskere å finne frem til bilder enn før. At iPhoto '08 er ett av fem programmer som er tilgjengelig for 650 kroner gjør i våre øyne iPhoto '08 til en strålende pakke for Mac-brukere.

Som nevnt kommer Brynjulf med en titt på iMovie '08 i nær fremtid.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer