Rykende fersk!
Rykende fersk!Vis mer

Slik er Internet Explorer 6

Microsoft har nå lagt ut Internet Explorer 6 til nedlasting, og vi har tatt en titt på nyhetene.

De første betaversjonene av Internet Explorer 6 begynte å dukke opp i fjor høst, og siden det har nettleseren gjennomgått flere forandringer. Det som er interessant, er at flere nye funksjoner som dukket opp i de forskjellige betautgavene, nå er blitt fjernet etter massiv kritikk.

Den første offisielle betaversjonen hadde en såkalt "Personal Bar", som gjorde beslag på venstremargen, og inneholdt linker til nyheter, værmeldinger, kontakter og søkefunksjoner. Denne er nå borte.

Beta 2 av IE 6 introduserte såkalte Smart Tags, som forandret ordene på nettet til linker, som førte deg til en database med forklaringer og definisjoner. Sikkert praktisk, men forklaringene viste seg til å være svært Microsoft-orienterte, og etter kraftig kritikk ble funksjonen fjernet.

Slik er Internet Explorer 6

Hva er igjen?

Etter alle disse reduksjonene, er det ikke mye som skiller Internet Explorer 6 fra den forrige versjonen med nummer 5.5. I alle fall ikke på utsiden. Det finnes fortsatt noe som ligner Personal Bar, men som kun brukes til medieavspilling og linker til multimedia-innhold. For å få tilgang til denne funksjonen, trykker du på en knapp markert "Media", og får opp en oversikt over aktuelle nyheter innenfor film, musikk og underholdning, med linker til trailere, musikkvideoer og lignende. Nederst befinner en miniversjon av Media Player seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Media-vinduet har også fått en mye mer behagelig design, klart inspirert av Windows XP. Vi synes hele ideen er helt grei, og fungerer bra hvis du er ute etter enkel tilgang til nettunderholdning.

Media-vinduet med avspiller
Media-vinduet med avspiller Vis mer

Andre småpraktiske funksjoner som automatisk størrelseendring på bilder, og menyen som lar deg lagre eller sende bilder med e-post direkte fra nettsiden, er fremdeles på plass.

Under overflaten

De kanskje mer betydningsfulle nyhetene er ikke synlige for den vanlige brukeren. Støtte for P3P (en standard som blant annet blokkerer uønskede cookies), forbedret søkefunksjonalitet, bedre støtte for SMIL 2.0 (som brukes til interaktive presentasjoner) og CSS er med. Det betyr at Internet Explorer har bedre støtte for utbredte internett-standarder enn noensinne.

Alt i alt, alle brukere av Internet Explorer 4 og oppover vil straks finne seg til rette i versjon 6. Nettleseren har få dramatiske nyheter, her snakker vi først og fremst om en generell forbedring av en allerede solid og rask nettleser.

Tilgjengelig i dag

Etter mye om og men med lanseringsdatoer, uferdige fersjoner og utsettelser er nå programmet offisielt tilgjengelig fra sidene til Microsoft. Build-nummeret i den endelige versjonen er 2600 - det samme nummeret som RTM-versjonen av Windows XP har.

IE6 er tilgjengelig gratis fra Microsofts nettsider.