Slik er Apple Watch

Ryktene stemte, her er Apples første klokke.

LEKKER: 42mm stållenke i Milanese mesh. Foto: APPLE
LEKKER: 42mm stållenke i Milanese mesh. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange teknologiprodukter det har gått så mange og lange rykter om som Apples iWatch, men tirsdag kveld norsk tid lanserte den amerikanske elektronikkgiganten endelig sin første smartmobil-klokke, i tillegg til de nye mobilene iPhone 6 og 6+.

Det vil si, den fikk ikke navnet iWatch, men heter simpelthen Apple Watch.

LES OGSÅ: Men trenger du dem? Her er problemet med smartklokker

En åpenbart stolt Tim Cook brukte for første gang avdøde Steve Jobs' standardfrase «one more thing» da han lanserte klokka, et sikkert tegn på at dagens Apple-sjef ser på dagens lansering som et slags teknologisk vendepunkt.

Så hva kan du egentlig gjøre med Apple Watch?

Smart klokke

MANGE VALGMULIGHETER: Flere lenker er selvsagt tilgjengelig, men prisene på de ulike er foreløpig ikke gitt. Foto: APPLE
MANGE VALGMULIGHETER: Flere lenker er selvsagt tilgjengelig, men prisene på de ulike er foreløpig ikke gitt. Foto: APPLE Vis mer


I tillegg til at klokka kan leveres i et nesten utall ulike varianter utseendemessig, er den selvfølgelig også smart. For selv om Apple har forsøkt å lage en så attraktiv klokke som mulig, inneholder den fortsatt mye av teknologien du finner i en smartmobil - eller altså i en iPhone.

De tre modellene Watch, Watch Sport og Watch Edition har alle berøringsfølsom skjerm, og klokkene kan også gi såkalte haptiske tilbakemeldinger, for eksempel når du mottar tekstmeldinger. Klokkene er relativt solide i omfang, og varierer i størrelse på mellom 38 og 42 millimeter (i høyde).

Du kan tilpasse innholdet på skjermen gjennom en rekke ferdige hjemskjermer, eller du kan sette sammen egne.

Det er selvfølgelig mulig å imitere en vanlig, analog klokke, med skive og visere, men du kan også få opp været, kalendere, skrittellere eller andre ting du ønsker å ha umiddelbar tilgang til.

Viktig kronhjul

«DIGITAL CROWN»: Kronhjulet, kalt Digital Crown, styrer mye. Foto: APPLE
«DIGITAL CROWN»: Kronhjulet, kalt Digital Crown, styrer mye. Foto: APPLE Vis mer


En viktig del av Apple Watch er «opptrekkeren», det vil si kronhjulet på siden. Den styrer mye av navigasjonen rundt på skjermen, som for eksempel å zoome inn og ut av kartet (ja, klokka har navigering, men er avhengig av GPS-en på iPhone), eller scrolle nedover spillelister eller meldinger.

Apple Watch er nært knyttet til iPhone, så nært at du ikke kan bruke klokka uten en iPhone. Det er naturligvis et smart markedsføringstriks, men det skyldes også at iPhone og Watch er tett integrert, blant annet når en skal sende og motta meldinger, eller rett og slett bare holde orden på tida.

Apple lover for øvrig at klokka ikke viker mer enn 50 millisekunder fra den globale tidsstandarden, noe som også skyldes tilknytningen til iPhone.


Kommer i 2015

Likte du Apple Watch? (Avsluttet)
Ja, dette er modellen for meg(49%) 2344
Tja, fortsatt usikker(24%) 1166
Nei, liker ikke smartklokker(14%) 686
Ja, men konkurrentenes modeller frister mer(13%) 607
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For å utnytte den lille skjermen på klokka har også Apple utviklet en ny meldingstjeneste. Du kan for eksempel svare på vanlige tekstmeldinger ved hjelp av standardiserte, ferdige fraser, eller du kan tegne symboler eller sende såkalte emotikons.

Apple sa ikke et ord om batterikapasiteten, og hvor vidt det er et godt eller dårlig tegn skal ikke vi ta stilling til her. Men det er åpenbart at en slik klokke er avhengig av en viss batteritid, ettersom ikke så veldig mange vil ønske å lade noe en bærer på hånda så veldig ofte.

LES MER: Alt du trenger å vite om nye iPhone 6 og 6+

Klokka lanseres i begynnelsen av 2015 til 349 dollar, som omregnet med dagens kronekurs utgjør omtrent 2.300 norske kroner.

Norsk lanseringsdato er foreløpig ikke kjent, men Apple har tidligere prioritert større land som USA, Tyskland, Frankrike og Storbritannia ved lansering av det de selv anser som banebrytende produkter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer