Slik ser altså et trådløst nettverkskort for MiniPCI Express-spor ut. Ved å erstatte kortet fra Atheros med et tilsvarende fra Intel, løste vi alle problemene vi hadde hatt med dekning, hastighet og stabilitet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Slik ser altså et trådløst nettverkskort for MiniPCI Express-spor ut. Ved å erstatte kortet fra Atheros med et tilsvarende fra Intel, løste vi alle problemene vi hadde hatt med dekning, hastighet og stabilitet. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Slik doblet vi trådløs-ytelsen

Byttet ut det det trådløse nettverkskortet, og vips!

Sliter du med dårlig fart og dekning på det trådløse nettet ditt? DinSide har skrevet en rekke artikler om hvordan du kan optimalisere trådløse rutere for best mulig ytelse, men det er en annen faktor som kan bety minst like mye: Det trådløse nettverkskortet i PC-en.

Problemer med hastighet og stabilitet

Hjemme hos undertegnede har alle fire familiemedlemmene hver sin bærbare PC. Tre av dem har aldri problemer med å koble seg til vår trådløse ruter, Netgear WNDR3700. Men den fjerde PC-en, en Acer Aspire 4820TG, har til tider store problemer.

Selv om den nesten alltid tilsynelatende har god forbindelse med ruteren, er hastigheten lav. Den mister dessuten ofte kontakten, og disse ustabilitetene har vært særs plagsomme.

For en tid tilbake byttet jeg ut harddisken i denne PC-en med en SSD. I den forbindelse oppdaget jeg at bak lokket fikk jeg ikke bare tilgang til harddisk og minnebrikker, men også det trådløse nettverkskortet - som var montert i et MiniPCI Express-spor.

Gå direkte til: Slik installerte vi kortet

Atheros + Netgear = trøbbel?

Nettverkskortet kom fra produsenten Atheros, som sammen med Broadcom og Intel er dominerende produsenter av trådløse nettverkskort for bærbare PC-er. Ingen av de andre tre andre PC-ene hadde kort fra Atheros, og etter noen Google-søk fant jeg at det var relativt mange som opplever kompatibilitetsproblemer mellom Atheros-kort og Netgear-rutere, og kanskje i særdeleshet WNDR3700.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ruteren hadde naturligvis blitt oppgradert med siste firmware, uten at det forbedret stabiliteten. Derfor begynte jeg å saumfare norske nettbutikker på utkikk etter et erstatningskort.

Ulike formfaktorer

Dette er en relativt uvanlig oppgradering, og jeg hadde ingen erfaring fra dette tidligere. Jeg oppdaget imidlertid at det fantes flere forskjellige løsninger, men fant raskt ut at mitt nettverkskort hadde formfaktoren Half Mini Card for MiniPCI Express, og at et vanlig Mini Card for MiniPCI Express vill være for langt til å få på plass. Disse kortene omtales også som Half Height og Full Height.

Andre, eldre PC-er benytter gjerne kort som sitter i et vanlig MiniPCI-spor.

MiniPCI and MiniPCI Express cards
Eksempler på kort av typen MiniPCI og MiniPCI Express. Sistnevnte finnes også i halv lengde, noe som var nødvendig i vår PC.

Valget falt på Intel

Etter å ha lest skrytebrosjyren fra Intel falt valget til slutt på WiFi Link 1000, som i skrivende stund fås til utrolige 79 kroner i billigste nettbutikk + frakt på 49 kroner, totalt 128 kroner, altså.

Les videre: Slik installerte vi kortet

Artikkelen ble også publisert på DinSide i juli 2011