Slik dobler du kapasiteten på minnepluggen

TIPS: Veldig enkelt tips gir langt mer plass til filene dine.

«Dokumenter, regneark og presentasjoner kan ofte komprimeres kraftig - gjerne til mindre enn halvparten av originalstørrelsen - uten at innholdet blir skadelidende. »


USB-minneplugger er i ferd med å bli foretrukket fysisk transportmiddel for filer. Det er ikke rart, kapasiteten er oppe i 64 GB på de største (og ikke 128 GB som vi dessverre kom i skade for å skrive tidligere denne uken), og "små" varianter med 1 GB kapasitet får du for under 50 kroner i mange nettbutikker.

Overføring er gjort på en blunk, og de er enklere å transportere og tåler mer enn CDer og DVDer.

Tipset vårt denne gang er ikke myntet på deg som er på utkikk etter en ny minneplugg, men for deg som allerede har noen du ønsker skulle rommet mer enn de gjør i utgangspunktet.

Filsystemet avgjør

Det er faktisk enkelt å få langt bedre kapasitet, gjerne opp mot 100%, avhengig av hva du fylle minnepluggen med. Hemmeligheten ligger i filsystemet på pluggen.

De fleste minnepluggene bruker FAT eller FAT32 filsystem. Windows XP og Vista støtter imidlertid også NTFS, et filsystem som byr på flere muligheter, deriblant tilgangskontroll og kompresjon. Ved å formatere minnepluggen med NTFS-filsystemet, åpner det seg derfor plutselig muligheter for å krympe innholdet - og dermed frigi plass.

Enkelte filtyper, som for eksempel dokumenter, regneark og presentasjoner, kan ofte komprimeres kraftig - gjerne til mindre enn halvparten av originalstørrelsen - uten at innholdet blir skadelidende. Andre filtyper, for eksempel filer lyd- bilde- og videoinnhold, er gjerne godt "pakket" i utgangspunktet. Denne typen filer vil dermed ikke gi samme gevinst hva angår spart plass, som andre filer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du åpner filene dekomprimeres innholdet, og filene leses som normalt.

Formatering må til

Fremgangsmåten er ganske enkel, men krever at minnepluggen er tom. Alle data forsvinner nemlig når de formateres med NTFS. Har du data på minnepluggen fra før, kan det derfor være en god idé å kopiere disse til PCen FØR du formaterer minnepluggen.

Høyreklikk på minnepluggen i Utforsker, og velg formatér... fra menyen.
På feltet for Filsystem skal du velge NTFS. Forandre Størrelse på tildelingsenhet til standard:

Slik dobler du kapasiteten på minnepluggen


Huk også av for Hurtigformatering. Det vil korte ned tiden det tar å formatere pluggen. Normalt tar en hurtigformatering noen få sekunder, avhengig av kapasiteten.

Når formateringen er ferdig, kan du høyreklikke på minnepluggen igjen i Utforsker, og velge Egenskaper:

Slik dobler du kapasiteten på minnepluggen


Nederst i boksen som dukker opp velger du ganske enkelt Komprimer denne stasjonen for å frigjøre diskplass. Dette kan også gjøres på mappenivå, under Avansert. Det gir deg mulighetent til å ha både komprimerte og ukomprimerte data på minnepluggen samtidig.

Nå kan du kopiere dataene til minnepluggen, og filene komprimeres automatisk.

Merk at komprimert innhold gjerne vises med blå filnavn i Utforsker.

Ønsker du å se hvor mye plass du har spart, kan du markere alt innholdet, høyreklikke og velge Egenskaper fra menyen:

Slik dobler du kapasiteten på minnepluggen


Metoden som er beskrevet over vil fungere også på andre lagringsmedier som benytter NTFS, inkludert harddisker og minnekort.

Les også:
Windows-spørsmålene du ikke tør stille
Slik får du med deg programmene

(Publisert første gang mai 2008, oppdatert og republisert 6. desember 2008)