<strong><B>DELE OG DELE:</strong></B> Hvis du ønsker å sende videre mapper eller filer til andre i familien og har en Mac, er dette måten å gjøre det på.
DELE OG DELE: Hvis du ønsker å sende videre mapper eller filer til andre i familien og har en Mac, er dette måten å gjøre det på. Vis mer

Slik deler du filer og mapper i OS X

Mac-brukerne har en enkel jobb foran seg når de skal dele med seg.

Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev DinSide.no om hvordan Windows-brukere kan dele både filer og mapper i lokalnettverket sitt. Det er kjekt de gangene du for eksempel ønsker å sende videre større filer til PCen eller Macen til mor, far, samboer, onkel eller hvem det måtte være, uten å ta i bruk minnepinner, e-post eller andre, eksterne fildelingstjenester (vi liker veldig godt Dropbox til det siste).

Mac-brukere har selvfølgelig også samme muligheten til å dele mapper og filer som ligger på maskinen, og det er nesten like enkelt som å smøre på en brødskive med kaviar, i det minste så lenge du vet hva som er fram og bak på tuben.

Slik gjør du

Denne første veiledningen gjør ting på gamlemåten, det vil si slik det blir gjort før Lion-versjonen av OS X-operativsystemet ble sluppet. Den er litt mer tungvint, men gir mer kontroll over fil- og mappedelingen. Se helt til slutt i artikkelen for den veldig enkle Lion-måten å dele filer.

Det første og viktigste du må gjøre er å aktivere fildelingsfunksjonen. Det gjøres i "Systemvalg"-applikasjonen, som de aller fleste har liggende i docken. Ligger den ikke der, finner du den i "Programmer"-mappa.

Når det lille programmet kjører, trykker du på "Deling"-kontrollpanelet i Systemvalg-menyen.

Slik deler du filer og mapper i OS X


I bildet under har vi, som fjernsynskjøkkenets Ingrid Espelid Hovig aldri sa, juksa litt, og allerede aktivert "fildeling". Gjør det du også. Det fyller blant annet kontrollpanelet med et lite, grønt lys, og en viktig beskjed. Nå deler du nemlig mapper du selv vil dele med andre brukere på ditt lokale nettverk. Har andre medlemmer av husstanden også Mac, vil de i løpet av kort tid automatisk få opp maskinnavnet ditt i det såkalte sidepanelet i Finder-vinduet. Foreløpig kan de ikke se så mye annet enn Felles-mappa, hvor de uten tillatelse kan kopiere filer til din maskin.

Slik deler du filer og mapper i OS X


Men vi vil også at du skal kunne dele en hvilken som helst mappe.

Trykk derfor på "+"-knappen du finner under "Delte mapper"-teksten. Nå får du opp en boks med alle filene dine. Navigér rundt til du finner mappa med filene du vil dele, trykk så "Legg til".

Til høyre, under "Brukere", kan du definere hvem som skal få tilgang til mappa di, og hvilken type tilgang de skal ha (du kan velge mellom bare lese, både lese og skrive, bare skrive til, eller ikke ha tilgang i det hele tatt).

Setter du den til "kun lese" kan alle som ser mappa i husstanden navigere seg fram til delingsmappa slik vi beskrev over, og enkelt kopiere filene over til sin maskin ved å dra dem over.

Slik deler du filer og mapper i OS X


Ønsker du forøvrig å dele mapper og filer også med Windows-brukere klikker du på "Valg ..."-knappen til høyre i Deling-kontrollpanelet. Huk av for "Del filer og mapper ved hjelp av SMB (Windows)". Det aktiverer en filoverføringsmetode kalt "SMB", som kan forstås av

Slik deler du filer og mapper i OS X


Én ting til ...

Dette er strengt tatt alt du behøver gjøre, men ettersom fildeling ble enda enklere i og med OS X Lion, tar vi en liten oppsummering av hvordan det gjøres.

Funksjonen du leter etter heter Airdrop. Det eneste den krever av brukeren, eller brukerne, er at de har slått på trådløsnettet. Så lenge de sitter på samme lokalnettet kan alle Lion-brukere dele filer seg i mellom. Du finner AirDrop i sidepanelet til et Finder-vindu.

Andre AirDrop-brukere dukker opp i dette bildet (jeg er han som bruker et fotballsymbol):

Slik deler du filer og mapper i OS X


Vil du sende en fil til "bruker X" drar du den over til vedkommendes ikon. Brukeren blir så bedt om å akseptere filen, og deretter er overføringen i gang.

Det er alt. Ulempen med Airdrop er at den ikke kan brukes av eldre operativsystem, som allerede nevnte Snow Leopard, og det kan heller ikke brukes av Windows-brukere. Er du avhengig av dette må du altså benytte Deling-kontrollpanelet slik vi har beskrevet det øverst i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer