Slik bruker du Youtube til private hjemmevideoer

Ta videoene dine ut av mobilen og opp på TV-en!

<b>VIDEOER PÅ STORSKJERM: </B>Om du laster opp videoene dine på Youtube, får du dem enkelt ut på TV-en din, for eksempel med Apple TV. Vi forklarer deg hvordan. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VIDEOER PÅ STORSKJERM: Om du laster opp videoene dine på Youtube, får du dem enkelt ut på TV-en din, for eksempel med Apple TV. Vi forklarer deg hvordan. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som få kjøper videokameraer i våre dager, går alle rundt med et i lomma: Mobilen. I så måte har hjemmevideoer aldri vært mer aktuelt enn akkurat nå.

Men mobilskjermen er liten, og lagringsplassen ofte like så.

Utfordringen er derfor å få videoene ut av lomma, og inn i stua.

Den enkleste løsningen vi vet om, har du sikkert allerede hørt om: Youtube.

For selv om Youtube av de fleste blir brukt til offentlige videoer, kan du fint bruke videotjenesten til helt private hjemmevideoer.

Det har mange fordeler:

 • Du får praktisk talt ubegrenset lagringsplass, og kan lagre videoene i full oppløsning, helt opp til 4K.
 • Du får en trygg sikkerhetskopi, helt gratis.
 • Du har tilgang til videoene dine på alle dingser, som mobilen, PC-en og TV-en, da Youtube-apper finnes til praktisk talt alt.
 • Du kan la andre se videoene dine, men bare om du selv vil.
Slik gjør du det.

LES OGSÅ: Fungerer ikke YouTube lenger? Da kan dingsen din være for gammel

FØRST OG FREMST: Du får ikke gjort stort på Youtube uten en Google-konto. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FØRST OG FREMST: Du får ikke gjort stort på Youtube uten en Google-konto. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Steg #1: Skaff deg Youtube-konto

Det er gode sjanser for at du allerede har en Youtube-konto. Bruker du allerede andre Google-tjenester, som Gmail eller Google+, kan du nemlig bruke denne på Youtube også.

Om ikke:

 1. Gå til Youtube.com på PC-en din.
 2. Trykk på «Logg på» øverst til høyre, og velg «Opprett konto».
 3. Følg instruksjonene for å lage en Google-konto, som også er en Youtube-konto.
LES OGSÅ: Google lanserer YouTube Red – fjerner all reklame

LASTE OPP: Fra telefonen din kan du laste opp klippet du ønsker på Youtube. Vil du redigere sammen flere klipp, kan du laste dem opp først og så redigere dem til én video, les mer i tipsboksen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LASTE OPP: Fra telefonen din kan du laste opp klippet du ønsker på Youtube. Vil du redigere sammen flere klipp, kan du laste dem opp først og så redigere dem til én video, les mer i tipsboksen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Steg #2: Last opp videoen

Du kan laste opp videoer til Youtube fra PC-en din, eller direkte fra dingser som mobilen.


Slik gjør du det på PC-en:

 1. Logg inn på Youtube.com og trykk på «Last opp» øverst til høyre.
 2. Trykk på den store pila og velg videofilen din.
 3. Opplastingen starter umiddelbart, og du kan nå skrive inn blant annet tittel og beskrivelse for videoen din.
 4. I boksen til høyre hvor det står «Offentlig» kan du velge for eksempel «Privat» så den ikke blir tilgjengelig for alle. Mer om det senere.
 5. Lagre, og vent til den er ferdig lastet opp før du forlater skjermbildet.
På iPhone og Android-mobiler kan du laste opp videoen fra en Youtube-app, eller ved å finne den i galleriet ditt, trykke på delingsikonet, velge Youtube og følge instruksjonene. Husk å velge bort «Offentlig» her også.

LES OGSÅ: Får YouTube PC-vifta til å starte? Slik fikser du problemet

VELG SELV: Vil du at bare du kan se videoen, er det bare å velge «ikke oppført» eller «privat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VELG SELV: Vil du at bare du kan se videoen, er det bare å velge «ikke oppført» eller «privat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Steg #3: Styr tilgangen

Youtube gir deg tre valg for hvor synlig videoen din skal være:


 • «Offentlig»: Alle kan se videoen din. Den dukker opp i kanalen din, vil være søkbar og oppfører seg kort sagt som alle «vanlige» Youtube-videoer.
 • «Ikke oppført»: Bare deg og de med lenke til videoen din kan se den. Du kan dele videoen ved å gi bort lenka, men husk at du ikke har kontroll på hvorvidt de deler den videre, og dermed gir flere tilgang.
 • «Privat:» Bare deg og inviterte brukere kan se videoen din. Dette er den sikreste måten å unngå at videoen havner på avveie, men å dele den er langt mer komplisert.
Dette kan du endre som det passer deg. For eksempel på PC-en ved å gå til «Min kanal», trykke på den aktuelle videoen din og trykke på «Informasjon og innstillinger»-blyantikonet under videoen.

LES OGSÅ: Så mye bedre er kameraet på iPhone 6S Plus

ALLTID TILGJENGELIG: Med videoene dine på Youtube har du dem alltid i lomma. Eller på TV-en. Eller hvor som helst, egentlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALLTID TILGJENGELIG: Med videoene dine på Youtube har du dem alltid i lomma. Eller på TV-en. Eller hvor som helst, egentlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Steg #4: Se videoen din

Etter du har lastet opp videoen, uansett innstilling, vil den være tilgjengelig overalt hvor du har logget deg inn i en Youtube-app eller på nettet. Det betyr for eksempel:

 • At du kan se den på mobilen, nettbrettet og PC-en.
 • At du kan se den på dingser du har koblet på TV, som Apple TV, strømmebokser som Android TV eller spillkonsoller som Playstation og Xbox. Har du en moderne TV, har du trolig en Youtube-app der også.
 • At du kan strømme videoen fra mobilen din til andres strømmebokser, som Apple TV og Chromecast, når du er på besøk.

Til slikt bruk fungerer «ikke oppført»-innstillingen fint, om du holder lenka for deg selv. Og vil du at andre skal kunne se videoen når du ikke er der, kan du dele lenka.

Vil du ha mer kontroll, er det «privat» som gjelder. Men å dele slike er dessverre noe komplisert; du må koble Youtube-kontoen opp mot en konto på Google+, og mottakerne må gjøre det samme og være i «kretsen» din. Når du så har skrevet navnene deres inn i feltet under «privat»-valget på videoen din, får de spilt av videoen når du gir dem lenka.

Selv holder vi oss derfor ofte til «ikke oppført». Og om vi deler lenka med noen, passer vi på å fortelle dem at den ikke må deles videre.

LES OGSÅ: Slå av automatisk avspilling på YouTube