TUSENKUNSTNER: Dette lille søkefeltet kan så mye mer enn mange tror. Og det kan bli din nye bestevenn om dere blir godt kjent. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TUSENKUNSTNER: Dette lille søkefeltet kan så mye mer enn mange tror. Og det kan bli din nye bestevenn om dere blir godt kjent. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik bruker du søkefeltet smartere

Ved å bruke søkelinjen som gamle "Kjør" kan du spare mye tid i Windows.

Styrekulen ble oppfunnet allerede i 1952, og i 1962 fant man på datamusen. Men å faktisk styre alt på datamaskinen ved hjelp av en musepeker ble ikke vanlig før grafiske operativsystemer som Windows og Mac OS tok over mot slutten av 80-tallet.

Ting har skjedd siden den gang: Nå har musa byttet ut batteriet med en kondensator

Før musepekeren var det tekst som gjaldt. Det man ville få gjort måtte man skrive inn som kommandoer, og mange av våre lesere husker helt sikkert DOS med sine "DIR" og "CD"-kommandoer for å kjøre programmer.

Men selv i 2012 er det en kjennsgjerning at det å skrive inn tekst tross alt går fortere enn å bevege en musepeker og trykke på ikoner. Man kan derfor spare tid og krefter på å videreføre datamaskinenes stolte kommando-tradisjoner.

HER: Startmenyen bruker vi lite, men dette lille feltet bruker vi mye. Du trenger ikke tenke på hvor det er egentlig, men bare trykke på Windows-tasten og skrive i vei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HER: Startmenyen bruker vi lite, men dette lille feltet bruker vi mye. Du trenger ikke tenke på hvor det er egentlig, men bare trykke på Windows-tasten og skrive i vei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Det finnes mange smarte programmer som hjelper deg med dette. Men både Windows og Mac OS har slike løsninger innebygget: Mac-er med "Spotlight", og Windows med "Kjør" eller Windows 7 sin nye søkelinje.

Slik bruker du Windows' løsning.

Les også: Programmet Alfred gjør deg effektiv på Mac-en

Hvor ble det av "Kjør"?

Før hadde man et valg i startmenyen som het "Kjør". I Windows 7 har denne forsvunnet, og man sitter igjen med et søkefelt. Som navnet tilsier kan denne brukes til å søke blant datamaskinens filer. Skriv inn det du leter etter, og resultatene kommer fortløpende. Veldig kjekt, og sikkert verdt en artikkel i seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men den kan også brukes på akkurat samme måte som den gamle "Kjør"-boksen, og det er det vi skal gjøre i denne artikkelen.

Foretrekker du gamlemåten, eller bruker du en eldre Windows-versjon, får du opp den gamle boksen ved å trykke Windows-tast og "R". Eller ved å være litt meta: Ved å skrive "kjør" i søkefeltet. Du kan også få "Kjør"-valget tilbake på startmenyen ved å høyreklikke på startknappen og endre innstillingene. Mer om dette finner du hos Microsoft.

Men det aller raskeste er å bare trykke på Windows-tasten på tastaturet ditt. Søkeboksen får automatisk fokus, og du kan derfor skrive inn kommandoen din umiddelbart og trykke enter for å kjøre den.

Kjøre programmer

Selv bruker vi søkelinjen mest til å åpne programmer. Joda, vi kjenner til snarveier, og bruker selvsagt det også, men av og til går det rett og slett raskere å bare skrive inn det man vil ha. En rekke Windows-programmer kan raskt åpnes ved å trykke Windows-tast, skrive inn kommandoen og trykke enter.

ØVERST: Ved å skrive inn "spotify" får jeg opp programmet, MSN-logger hvor ordet er nevnt, bilder, e-post-adresser og Gud vet hva. Men så lenge selve Spotify-programmet er øverst, trenger jeg bare skrive "spotify" og trykke på enter for å åpne det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ØVERST: Ved å skrive inn "spotify" får jeg opp programmet, MSN-logger hvor ordet er nevnt, bilder, e-post-adresser og Gud vet hva. Men så lenge selve Spotify-programmet er øverst, trenger jeg bare skrive "spotify" og trykke på enter for å åpne det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


For eksempel:

 • "explorer" (åpner Utforsker) (du kan også skrive inn "\")
 • "iexplore" (åpner Internet Explorer)
 • "notepad" (åpner Notisblokk)
 • "calc" (åpner Kalkulator)
 • "mspaint" (åpner Paint)
 • "cmd" (åpner kommandolinjen)
 • Her er noen flere du kan prøve: "regedit", "magnify", "msconfig", "mshearts", "sol".

Ettersom "Kjør" og søk er én og samme ting i Windows 7, kan du også bruke boksen til å åpne andre programmer du har installert.

For eksempel:

 • "firefox" (åpner Firefox)
 • "spotify" (åpner Spotify)
 • "word" (åpner Microsoft Word)
 • "photoshop" (åpner Photoshop)
 • Flere kommandoer for din datamaskin finner du ved å prøve deg frem. Skriv inn navnet på programmet du ønsker og se om den riktige filen dukker opp på toppen i søkeresultatet. Den åpnes da ved å trykke enter.

Slik åpner du apper raskere på Android-telefonen

Åpne mapper

Som sagt kan du åpne filutforskeren ved å skrive "explorer", på samme måte som den åpnes ved å trykke Windows-tast og "E".

Men vil du åpne en bestemt mappe, kan du også gjøre dette gjennom søkelinjen. Du skriver da inn "\" etterfulgt av mappen, for eksempel "\spill".

Dette fungerer også med nettverksressurser, da med "\\" og stedet du ønsker, for eksempel "\\hjemmenas".

HARDCORE: Vi skal ikke påstå å være veldig mye inne i kommandolinjen, men når du først må dit, kan det være kjekt å bruke søkefeltet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HARDCORE: Vi skal ikke påstå å være veldig mye inne i kommandolinjen, men når du først må dit, kan det være kjekt å bruke søkefeltet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Åpne nettsider

Søkelinjen takler også nettadresser. Siden du åpner vil da vise seg som en ny fane i nettleseren du har satt som standard.

Det eneste du trenger å gjøre er å få opp startmenyen, skrive inn nettadressen (for eksempel "www.dinside.no") og trykke enter.

Dette er overraskende kjekt, og går minst like kjapt som å åpne en ny fane i nettleseren og skrive inn adressen der. Den eneste nedturen er at du må ha med "www".

Bruke kommandolinjen

For litt mer avanserte brukere er det verdt å merke seg at kommandoer man kan skrive inn i kommandolinjen også fungerer i søkelinjen. Kommandolinjen er det mange ser på som "DOS i Windows"; vinduet hvor man får tilbake det tekstbaserte grensesnittet man kjenner fra gamledager.

Som sagt kan du åpne kommandolinjen ved å skrive "cmd" i søkelinjen. Men du kan gjøre mer. Ved å skrive "cmd /k" etterfulgt av din kommando, kan du skrive kommandoen direkte inn i søkelinjen i stedet for å først gå inn i kommandolinjen. Du kan også skrive kommandoene uten "cmd /k", men da vil kommandolinje-vinduet forsvinne når kommandoen er utført.

For eksempel:

 • "cmd /k ipconfig" (lar deg blant annet se din egen IP-adresse)
 • "cmd /k ping www.dinside.no" (lar deg sjekke om du har internett-oppkobling, og "www.dinside.no" kan selvsagt byttes ut med hva det måtte være)
 • De aller fleste DOS-kommandoer vil fungere, og du finner dem alle hos Wikipedia.

Varm deg i vinter: Her er retropeisen du styrer med kommandoer

Sende e-post

Nå begynner vi kanskje å tøye strikken for hva som lønner seg, men det går også an å sende e-epost med søkelinjen. E-post-programmet du har satt som standard vil da åpne seg med riktig adresse i til-feltet.

Kommandoen er "mailto:", etterfulgt av en epostadresse, for eksempel "mailto:knut@gmail.com".

Enda flere tips finner du blant annet på CommandWindows.com.

Denne artikkelen har tidligere blitt publisert på DinSide.

Har du andre råd til hvordan man kan bruke søkelinjen? Eller virker det bare dumt? Del med deg under artikkelen!