Et hav av film og tv-serier til 8 dollar i måneden er slett ingen dårlig deal i våre øyne.
Et hav av film og tv-serier til 8 dollar i måneden er slett ingen dårlig deal i våre øyne.Vis mer

Slik bruker du Netflix i Norge

En gedigen buffet av filmer og TV-serier.

Netflix er en særdeles populær nettjeneste i USA, med et gigantisk utvalg av TV-serier og filmer man kan se fritt mot en månedlig avgift ($8, ca 50 kroner).

Men når du åpner netflix.com i nettleseren din, får du kjapt beskjed om at tjenesten ikke er tilgjengelig her til lands.

Ved å bruke en DNS-tjeneste kan du imidlertid få maskinen din til å "mime" at den befinner seg på amerikansk terrirorium. Dermed kan du også bruke Netflix, og det går helt fint å betale for seg med sitt norske kredittkort.

I tillegg er de første 30 dagene gratis, så hvis du angrer, kan du avslutte prøveabonnementet.

Tilpasset innhold

Når du logger inn på Netflix for første gang blir du spurt om hvor ofte du pleier å se ulike typer filmer, enten det dreier seg om sentimentale drama eller horror-filmer. Det danner grunnlaget for anbefalingene som dukker opp når du tar tjenesten i bruk.

Bruker du tid på å gi karakterer til ulike filmer, lærer Netflix hva du liker og anbefaler deretter.
Bruker du tid på å gi karakterer til ulike filmer, lærer Netflix hva du liker og anbefaler deretter. Vis mer


Underveis kan du også gi stjerner til filmer og TV-serier du har sett, og på den måten lærer Netflix deg å kjenne. Etter hvert som du har gitt nok stjerner, vil du også få anbefalinger der Netflix gjetter hvor godt du vil like filmen/TV-serien.

Og det er mye å velge blant: Populære TV-serier som Breaking bad, Mad men, The Office og Grey's Anatomy, eller kjente filmer som Drive, Lost in Translation eller Reservoir dogs. Du finner garantert noe du har lyst til å se.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av alt vi har prøvd har det også uten unntak vært engelske undertekster tilgjengelig, som i hvert fall for undertegnedes del er et stort pluss. Kvaliteten på videoen avgjøres selvsagt av hvor rask linje du har, men koblet til en TV er dette helt klart godkjent i våre øyne. Enkelte titler har også HD-støtte, og er da merket med det.

The walking dead er bare én av TV-seriene som tilbys.
The walking dead er bare én av TV-seriene som tilbys. Vis mer


Man kan bruke Netflix i en nettleser på PC/Mac, via Apple TV, på iPhone/iPad, Android og Windows Phone 7, PlayStation 3, Xbox 360 … og listen stopper ikke der.

Slik gjør du det

Så – hva skal til for å få tilgang til denne herligheten, sier du? Jo, noe så enkelt som å legge til et par linjer i DNS-oppsettet på PC-en din slik at det for de i andre enden virker som om du befinner deg på amerikansk jord.

I motsetning til en VPN-tjeneste, der all trafikk rutes gjennom en ekstern server, oppnår du like god båndbredde med en slik DNS-tjeneste. Dog vil vanlig nettsurfing gå tregere, og derfor bør du kun bruke et slikt oppsett når du skal bruke Netflix (eller andre amerikanske tjenester).

Det finnes flere tjenester som tilbyr dette. Vi har med hell prøvd disse to – den første er helt gratis, den andre kan prøves gratis, men koster deretter $5 i måneden:

tunlr.net
unblock-us.com

Når du har fulgt instruksjonene (de er godt forklart begge steder, uavhengig av hva slags type enhet du måtte bruke), kan du peke nettleseren til Netflix og opprette en brukerkonto der. Merk at selv om det er 30 dagers gratis prøvetid, må du fortsatt legge inn kredittkortet ditt, som da blir trukket etter 30 dager om du ikke har sagt opp abonnementet.

For ordens skyld står det ingenting i bruksvilkårene om at man være amerikansk statsborger for å bruke tjenesten. Merk dog at man også må oppgi postnummer, som er 5 siffer i USA, men ved å legge en 0 foran vårt eget gikk det helt greit. Vær også oppmerksom på at det ikke fungerer å betale med PayPal om du har et norsk kredittkort knyttet til PayPal-kontoen din, selv om det altså fungerer smertefritt å fylle ut norske kredittkortdetaljer.

PS! Bruker du tunlr.net-tjenesten vi lenket til over, får du også tilgang til en rekke andre godbiter, som Pandora, Hulu og mer til.