<strong><strong>POPULÆRT:</strong></strong> Omtrent hver tredje husstand i Norge abonnerer på Netflix, som dermed er den mest populære strømmetjenesten her til lands. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
POPULÆRT: Omtrent hver tredje husstand i Norge abonnerer på Netflix, som dermed er den mest populære strømmetjenesten her til lands. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Slik bruker du mindre Netflix-data

Mye å spare om du klarer deg uten HD-oppløsning.

Publisert
Sist oppdatert

Netflix kommer i disse dager med en god nyhet for de som bruker tjenesten på en nettlinje uten fri bruk: Hele biblioteket omkomprimeres, slik at strømming av film vil bruke minst 20 prosent mindre data.

På animasjonsfilmer og annet «lettkomprimert» innhold kan besparelsen komme opp i hele 75 prosent; altså der Netflix bare bruker en fjerdedel av dataen når man strømmer.

Ifølge selskapet selv skal det allikevel ikke være mulig å se forskjell selv om bitraten er lavere.

LES OGSÅ: Se opp for svindelmail fra "Netflix"

Flere fordeler

Dette er selvsagt en positiv nyhet for de som ser Netflix på mobiltelefonen mens de er koblet til mobilnettet, der de fleste av oss har en begrenset kvote i måneden å forholde seg til.

Mange husstander har også kvotebegrensede nettlinjer hjemme eller på hytta; det være seg via 4G, satelitt eller lignende.

PRISTEST: Her er det billigste mobile 4G-bredbåndet

Et annet aspekt er også at strømming fra Netflix vil kreve mindre båndbredde, og for de som ikke har verdens raskeste nettlinje fra før, betyr det at det vil frigjøres mer båndbredde til andre aktiviteter på nettverket; det være seg surfing på nettet, spilling på nettet, annen strømming og lignende.

Prøver beste kvalitet

Som standard prøver Netflix å gi deg den beste kvaliteten som er mulig på nettverket du er koblet til.

Eksempelvis trenger Netflix minst 5Mbps for å strømme video i HD-kvalitet, 3Mbps for å strømme i SD-kvalitet og hele 25Mbps for 4K dersom du har et abonnement som også tillater strømming i denne oppløsningen. Har du for eksempel en 10Mbps-linje hjemme, vi du sannsynligvis oppleve å få HD-kvalitet, som da beslaglegger rundt halve kapasiteten.

Har du en nettlinje med månedlig kvote, tilsvarer dette 2,2GB pr time for HD, 1,3GB per time for SD og 11GB per time for 4K. Og det er minimum – har du bedre kapasitet, bruker Netflix gjerne enda mer data enn det, for eksempel opp til 3GB prr time i HD-kvalitet.

Du kan velge selv

Har du en begrenset kvote, eller ofte opplever at nettverket blir tregt når noen ser på Netflix, kan det være en idé å justere ned kvaliteten selv.

Som regel er ikke dette noe som lar seg gjøre på mobiltelefoner, nettbrett, Apple TV, TV-apper og den slags, men må gjøres i webgrensesnittet hos Netflix; altså via en nettleser.

<strong><strong>VELG SELV:</strong></strong> I denne menyen kan du selv velge hvor mye båndbredde som skal brukes når du bruker Netflix. Foto: NETFLIX
VELG SELV: I denne menyen kan du selv velge hvor mye båndbredde som skal brukes når du bruker Netflix. Foto: NETFLIX Vis mer

Slik gjør du det:

  1. Logg inn på Netflix
  2. Hold muspekeren over brukernavnet ditt øverst til høyre og velg Din konto
  3. Trykk på innstillinger for avspilling


Da får du opp menyen som avbildet over. Her kan du angi ønsket kvalitet på strømmingen, som da vil bli gjenspeilet på alle enheter du har koblet til din brukerkonto. Som du ser er det også mulig å velge hvorvidt neste episode i en TV-serie skal spilles av automatisk når den forrige er ferdig eller ikke.

Bonustriks til deg som har barn

<strong><strong>SETT KRYSS:</strong></strong> Dersom du krysser her i mobilappen, vil det ikke være mulig å strømme Netflix med mindre enheten er koblet til et trådløst nettverk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SETT KRYSS: Dersom du krysser her i mobilappen, vil det ikke være mulig å strømme Netflix med mindre enheten er koblet til et trådløst nettverk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Dersom du har laget profiler til flere familiemedlemmer, kan det være verdt å merke seg at databruken styres individuelt per profil.

Om du har en femåring med en egen «kids»-profil, som ikke er så fryktelig opptatt av om ting er i HD eller ikke, kan du for eksempel justere ned databruken på denne profilen. Da følger du fremgangsmåten over, men bytter til vedkommendes profil først.

Dersom du har et nettbrett eller mobiltelefon som ofte brukes til Netflix, kan det også være verdt å merke seg at du finner en innstilling i mobilappen der du kan velge om det kun skal være mulig å strømme video når du er koblet til WiFi, eller om det også skal tillates når man bruker mobildata.

Dette valget finner du under menyknappen, app-innstillinger og Kun wifi. Kryss av her hvis du vil at det ikke skal være mulig å strømme video når enheten ikke er koblet til et trådløst nettverk.

Lurer du på noe om Netflix, strømming, nettverk eller andre ting? Spør Guru!

Ikke alt du er stolt av? Slik skjuler du hva du har sett på Netflix

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer