Slik bruker du bokmerker smartere

GUIDE: Bokmerker kan være mer enn snarveier til favorittsidene dine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste bruker bokmerkene i nettleseren for raskt å kunne åpne nettsidene de liker å lese, og ikke minst; for å huske dem alle.

Kanskje har du en snarvei til nettbanken, til DinSide, til sporten på VG eller dagens gi-bort-program?

Uansett - du kan bruke bokmerkene i nettleseren til mer enn bare å huske nettadresser, og i denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan bruke dem smartere.

De "vanlige" bokmerkene på nett

Google Reader samler alle RSS-feedene på ett sted.
Google Reader samler alle RSS-feedene på ett sted. Vis mer

Når jeg kommer over en nettside jeg liker,
gjør jeg én av to ting: hvis siden har en RSS-feed, begynner jeg som regel å abonnere på den for å sjekke den ut over tid (jeg fjerner dem hvis det viser seg at de ikke var så gode som jeg trodde), og som RSS-leser bruker jeg Google Reader (se lenkesak lenger ned).

Finner jeg sider uten en RSS-feed, eller bare er interessert i en spesiell artikkel, et morsomt bilde eller andre ting, legger jeg den til som et bokmerke på del.icio.us-kontoen min. Siden jeg daglig jobber på flere PCer, liker jeg å ha bokmerkene samlet på ett sted - på nettet; det være seg RSS-feeder eller "vanlige" favoritter. Da har jeg også tilgang på dem om vi reiser en tur for å besøke familie på Lillehammer eller andre steder.

image: Slik bruker du bokmerker smartere


Fordelen med del.icio.us er også at det a) er veldig lett å legge til favoritter, og at det b) er veldig oversiktlig. I Firefox har jeg installert tillegget del.icio.us Bookmarks som gir meg en knapp jeg kan trykke på for å legge til et bokmerke. Jeg kan da tagge bokmerket med ord jeg finner på selv, eller velge blant foreslåtte ord som andre del.icio.us-brukere har tagget nettopp denne URLen med før meg.

Videre kan jeg vise del.icio.us-bokmerkene i et sidepanel, der jeg også lett kan filtrere dem. Klikker jeg på "freeware" får jeg opp gratisprogrammene jeg har satt bokmerke på, og kombinerer jeg dem med "artikkel" får jeg alle jeg har lyst til å skrive en artikkel om. Når jeg begynner å skrive en artikkel, kan jeg fjerne "artikkel"-tagen.

Gjennom del.icio.us ser jeg også enkelt hva andre brukere finner interessant innenfor de samme emnene som jeg er interessert i.

Les mer om hvordan du bruker del.icio.us og Google Reader i disse artiklene:

(Artikkelen fortsetter ...)


Lokale bokmerker til kjekke tjenester

«Jeg lar være å ha (...) ting som er lette å huske og kjappe å skrive som bokmerker.»


Jeg prøver å ha såpass få lokale bokmerker at de får plass på én verktøylinje øverst i nettleseren. Denne har jeg delt i to - den ene delen er de kjekke tingene som har litt vanskelig nettadresse å huske, for eksempel den norske kalenderen eller ordboka. Jeg lar være å ha vg.no, db.no og andre ting som er lette å huske og kjappe å skrive som bokmerker, men lar heller plassen være reservert til de som virkelig vil spare meg for tid. Den andre halvdelen består av såkalte {bookmarklet}s.

Bookmarklets er bokmerker som peker til et javascript. Dette er en liten kodesnutt som gjør noe med siden du ser på, med teksten som er merket eller med nettadressen som er aktiv. Da jeg lenger opp beskrev at jeg kunne trykke på en knapp for å legge en side til i del.icio.us-kontoen min, er det egentlig en bookmarklet jeg trykker på.

Hva bruker jeg bookmarklets til? Jo, jeg bruker for eksempel en for å lagre YouTube-filmer direkte på harddisken (les også: Slik lagrer du YouTube-filmer på harddisken), en for å gjøre en nettadresse mye kortere (litt mer epostvennlig, se Tjenester som korter ned web-adresser), en for å poste en artikkel som idé til de andre i redaksjonen (vi har en kjekk funksjon for sånt) og så videre.

Her er noen nyttige bookmarklets du kan bruke i nettleseren din, og med litt javascriptkunnskaper er det ikke vanskelig å lage dine egne. PS! Hvis du har favoritter/bokmerker-verktøylinja åpen, kan du enkelt og greit dra lenkene rett opp i verktøylinja for å legge dem til som favoritter.

10 nyttige bookmarklets

Oversetting - Denne bookmarkleten oversetter siden du har åpen til engelsk. Ett trykk er alt som skal til.

TinyURL - Hvis du har tenkt til å sende den aktive URLen til noen andre, og den er veldig lang, kan du klikke på dette bokmerket og få en kort variant.

All-in-one video bookmarklet - Denne lar deg laste ned alt fra YouTube, Google Video, Metacafe, Break.com og mange andre sider. Bokmerket finner du på denne siden.

XRAY - Hvis du driver med webutvikling er XRAY veldig hendig. Et klikk på bookmarkleten gjør at du kommer i en slags "xray-modus" der du kan klikke på elementer for å få se CSS-klasse, tekststørrelse, pikselstørrelse, posisjon etc. (Fra westciv.com)Bigger textarea - Noen gang opplevd at du skal fylle ut et skjema der fritekstfeltet er laget alt for lite? Et klikk på dette bokmerket firedobler størrelsen.

WikiLookup (Internet Explorer) / WikiLookup (Opera/Firefox) - Merk et ord, trykk på knappen og vips, så slår du opp i Wikipedia etter det merkede ordet.

Audio Killer - Veldig kjekk knapp som dreper lyden i nettleseren din på et blunk. Siden forfatteren har satt copyright på den, må du hit for å legge den til.

Go to Random - Veldig morsom når du bruker Wikipedia, IMDB eller andre krysslenkede sider. Et klikk på denne lenken tar deg til en tilfeldig lenke på siden. Prøv den nå, da vel?

Opp en katalog - Kjekk navigasjonslenke, ekvivalent med DOS-kommandoen "cd ..". Dersom du er på siden http://www.dinside.no/data/programvare/gratisprogrammer/ og trykker på bookmarketen, blir du tatt til http://www.dinside.no/data/programvare/.

USD->NOK - Valutakalkulator som tar det merkede tallet og konverterer fra amerikanske dollar til norske kroner med kursene fra ratesfx.com. Hit kan du også gå for å lage bookmarklets som konverterer mellom andre valutaer.


Snarveier

De fleste nettlesere støtter også snarveier til dine mest brukte sider. Dersom du høyreklikker på et bokmerke i Firefox og velger "properties", kan du angi et alias slik jeg har gjort på bildet under. I mitt eksempel kan jeg bare skrive "cal" i adressefeltet for å få opp kalenderen.

I Internet Explorer kan du tilegne et bokmerke en hurtigtast ved å høyreklikke og velge egenskaper, og i Opera kan du gjøre det samme som i Firefox (eller omvendt; Opera var først ute) ved å høyreklikke og definere et alias i feltet "kallenavn".

Har du noen snasne bookmarklets eller andre bokmerketips å dele med andre lesere? Bruk debatten under.