Slik blir X-Box

NYHET: Mye spenning knytter seg til den nye spillkonsollen til Microsoft, hvis oppgave er å slå ut PlayStation 2 og andre konsollkonkurrenter. Nå har Bill Gates vist frem det endelige designet for maskinen.

X-Box har vært på tegnebrettet siden i fjor. Mange ble overrasket da Microsoft annonserte at de ville entre konsollmarkedet, som lenge har vært dominert av de japanske selskapene Sony, Nintendo og Sega. Lite informasjon har vært tilgjengelig, men vi har lenge vært klar over at X-Box sannsynligvis kommer til å være en seriøs konkurrent til de etablerte merkene. Microsoft har blant annet inngått avtaler med mange velkjente maskinvareutviklere, deriblant NVIDIA, som får ansvaret for grafikken.

I løpet av helgen fikk vi endelig se hvordan maskinen faktisk kommer til å se ut, noe som har vært strengt hemmelig hittil. I tillegg ble det vist en del klipp fra to spill som kommer samtidig med konsollen; frem til nå har vi bare sett demoer som ikke kan sammenlignes med ekte spill.

Svart og lekker

Slik blir X-Box

Noen bilder av maskinen dukket opp på nettet forrige uke, uten Microsofts tillatelse. Det viser seg at disse bildene var ekte – X-Box har et svart kabinett, med fire kontrollerinnganger foran, en av/på-knapp og en knapp som åpner DVD-skuffen, som er plassert mellom kontrollerinngangene. DVD-platene med spill settes i en skuff som også befinner seg på forsiden av maskinen. På baksiden finnes alle de andre nødvendige inn- og utgangene.

Gamepaden som følger med X-Box er tydelig inspirert av Segas Dreamcast-design. Den har en digital d-pad, to analoge styrepinner, seks funksjonsknapper og avtrekkerknapper foran. Gamepaden har også ristefunksjon og plass til minnekort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De offisielle spesifikasjonene ser per i dag meget lovende ut. Prosessoren maskinen bygger på har 733 MHz. Grafikkbrikken er spesialdesignet av NVIDIA og er klokket til 250 MHz. Totalt har X-Box 64 MB minne med båndbredde på 6,4 GB i sekundet.

Konsollen kan optimalt tegne 150 millioner polygoner i sekundet og har støtte for komprimerte teksturer. Den maksimale oppløsningen er 1920x1080 piksler. X-Box er også en DVD-spiller og har en innebygd harddisk på 8 GB. I tillegg har maskinen støtte for mange multimediastandarder som HDTV, 3D lyd og lignende.

Bred støtte

Slik blir X-Box

Med andre ord ser det ut til at X-Box blir en kraftig konkurrent til både PlayStation 2 og PC. Dens konstruksjon gjør det lett å utvikle for, og dette er et stort pluss for spilldesignere. Alt tyder på at Microsoft får stor støtte for konsollen i utviklermiljøene – og til syvende og sist er det det som teller.

X-Box kommer først i USA, allerede til høsten. Den europeiske lanseringen finner ikke sted før begynnelsen av 2002, så vi får smøre oss med tålmodighet. Prisen vet vi selvsagt ingenting om, men vi kommer tilbake med mer informasjon så snart den blir tilgjengelig.