Slik blir Windows Vista

Microsofts neste operativsystem kommer i løpet av 2006, men allerede neste uke kommer forhåndsversjonen. Vi tar en titt på hva du kan vente deg av Windows XPs arvtager

Ny logo og nytt slagord
Ny logo og nytt slagord Vis mer

Windows Vista:

Kommer du til å oppgradere når Vista kommer? (Avsluttet)
Ja - med en gang(66%) 2234
Nei - ikke før et års tid etter(25%) 851
Nei - det blir ikke bedre(9%) 290
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Microsofts Code Name Longhorn, verdens kanskje mest etterlengtede operativsystem, har byttet navn til Windows Vista og fått et betaprogram som begynner innen 3. august. Samtidig lekker det ut stadig mer informasjon om systemet. Vi tar en liten oppsummering.

De siste løftene fra Microsoft er nå at Windows Vista skal la seg installere på 15 minutter, starte programmer 15 % raskere enn XP, starte opp dobbelt så fort som dagens maskiner, våkne fra dvale på 2 sekunder, og kreve halvparten så mange omstarter.

Noen av hovedelementene som Microsoft brukte til å "selge" Vista tidligere har imidlertid forsvunnet på veien mot lansering- som for eksempel et helt nytt filsystem som skulle være bygget rundt en søkemetafor i stedet for den skrivebordsmetaforen vi bruker i dag. Men det er mye som er igjen;

Ny design - nye grensesnitt

Det første du vil legge merke til er at Windows Vista ser ganske forskjellig ut fra Windows XP, men likevel på mange måter likt. Kontrollknappene i vinduene er de samme, men i de tidlige betaene har det dukket opp et helt nytt "hode" - et toppanel - i alle vinduene. Dette inneholder nyttige og ofte brukte kommandoer som har med typen filer i mappen å gjøre, informasjon om innholdet, og menylinjen.

Hovedpoenget er at grensesnittet er oppgavebasert - et ord du kanskje kjenner igjen fra lanseringen av Windows XP. I Windows Vista blir det enda mer av dette, som kan innebære at kommandomulighetene vil endre seg avhengig av hvilken mappetype du er inne i.

Det er også et sidepanel i Windows Vistas hovedvindu som inneholder en stor klokke, kalenderelementer og programvareikoner. Dete er fullstendig konfigurerbart, og det vil komme masser av forskjellige tilleggsprogrammer som gjør alt mellom himmel og jord etter hvert.

Slik kan de se ut; et fremtidskonsept fra Microsoft
Slik kan de se ut; et fremtidskonsept fra Microsoft
Vis mer


Grafikkortet tar over

Vista-systemet blir også oppdatert med massevis av visuelle effekter, i et samlet grensesnitt som heter Aero, og byr på gjennomsiktige vinduer og polerte grensesnitt. Mye av dette vil imidlertid ligge under panseret som tjenester til programmene som kjører på plattformen; men hele systemet vil bruke Direct3D til å tegne på skjermen.

Det vil si at et kompatibelt 3D-kort (med DirectX 9 eller høyere) blir brukt til å tegne effektene i stedet for å bruke prosessoren - og da får du både bedre og raskere effekter.

Sammen med Windows Vista kommer dessuten DirectX 10 - også kalt DirectX Next - som antakelig vil inneholde langt flere og bedre 3D-effekter til både spill og hverdag.

Sikkerhet i høysetet

Microsoft har fått mye kritikk for håndteringen av sikkerhet, og i det siste har de snakket ganske høyt om sikkerhetsfunksjonene i Windows Vista. Det nye systemet vil blant annet bruke helt andre metoder til å kjøre programmer på - der "Managed Code" er sentralt.

Dette systemet gjør at operativsystemet kan "se" programvarekoden kjøre i sanntid, og i følge Microsoft kan det dermed bli mulig å avbryte programmer som gjør skumle eller ulovlige ting (en konstant plage i Windows XP). Det er imidlertid uklart om Managed Code-teknologien faktisk blir med i Vista eller ikke - mange rykter har pekt på det motsatte.

Det kommer også et felles oppdateringsverktøy som overvåker systemet til enhver tid, en oppgradert versjon av feilrapporteringsverktøyet vi kjenner fra Windows XP, et feilopprettingssystem for maskiner som ikke vil starte, og en rekke andre systemer som blant annet kan sette en virusinfisert maskin i karantene fra nettverket.

Slik blir Windows Vista


Nye muligheter - nye programmer

Samtidig kommer det en del teknologier som mange vil hevde er fundamentalt usikre. For eksempel vil det bli mulig å eksekvere programmer direkte fra nettsider (på samme måte som med ActiveX i dag, kanskje) - og det kommer et helt nytt programmeringsspråk som baserer seg på XML-lignende koder, kalt Avalon.

Avalon er egentlig en veldig enkel måte å programmere grensesnitt og enkle programmer på - som ofte har blitt sammenlignet med Flash og Apples Dashboard. Når dette blir lagt sammen med de avanserte funksjonene som ligger under panseret blir det plutselig noe som nettopp kan konkurrere med Flash og lignende webprogrammer. Det at det er såpass enkelt å lage Avalon-programmer vil antakelig gjøre sitt for utbredelsen - Avalon er nemlig noe nesten alle kan programmere i.

Se en video av Avalon og Aero-effekter her

En og annen kopi

RSS er noe mange tror vil være fremtiden for både program- og informasjonsleveranser over nettet - og det er allerede svært populært for å distribuere alt fra musikk til podcasting til nyheter. I Windows Vista blir RSS innebygd - slik at du for eksempel kan få de siste nyhetene i sidepanelet.

Det er også ventet at Microsofts Metro-system vil komme ut samtidig med eller som en del av Windows Vista. Dette er en digitalt dokumentsystem med ett eneste formål - å ta over markedet til Adobes PDF.

AntiSpyware-funksjonene som finnes som tillegg til Windows XP vil antakelig også være med i Vista - spesielt hvis Managed Code ikke kommer med.

Alt vi ikke vet

Dette er en oppsummering av hva vi kan forvente i fullversjonen av Windows Vista i år 2006. Men Microsoft kan fort ombestemme seg. De har gjort det før - med filsystemet WinFS og kanskje også Managed Code - og kan gjøre det igjen.

I betaversjonen som kommer rundt eller før 3. august vil for eksempel ikke Avalon-grensesnittet med.

Systemkravene er også ukjente - men i følge Microsoft skal "moderne" prosessorer klare Vista-systemet uten problemer - og da tipper vi at de mener Pentium 4 på over 2 GHz eller en AMD-prosessorer med PR-rating på over 2000+.

I tillegg må du ha minst 512 MB minne - men det beste vil antakelig være det dobbelte. For den aller beste ytelsen/opplevelsen trenger du også et grafikkort med minimum DirectX 9-støtte. De aller fleste maskinvareprodusentene kommer til å merke komponentene sine med at de er klare for Windows Vista lenge før systemet lanseres - slik at du skal slippe å kjøpe katta i sekken.

Følg med her for lanseringen av betaversjonen.

Se også: Neste Windows tar form; bilder