Slik blir Windows TV-vennlig

Koble PC-en til HD-TVen din? Da bør du kjenne til et par triks.

NB! Vi gjør oppmerksom på at tipsene i denne artikkelen er laget for Windows 7. Det er imidlertid mulig å gjøre samme tilpasninger også for eldre Windows-versjoner, men du vil finne innstillingene andre steder enn her.

En av de store fordelene med den nye, store flate TV-en din er at det er svært enkelt å koble PC-en til den, de aller fleste kan kobles direkte via VGA-kontakten eller en av HDMI-kontaktene på baksiden eller på siden. Sistnevnte har den store fordelen at både lyd og bilde sendes gjennom samme kabelen.

Hjemme hos undertegnede har vi en liten stasjonær PC tilkoblet TV-en, og ved hjelp av et minimalistisk trådløst tastatur og mus på stuebordet, kan familien for eksempel surfe på nettet, spille musikk via Spotify, eller se på filmer via Voddler og Headweb.

Les også: Slik kobler du PC-en til TV-en.

Du må gjøre noen små grep

Problemet er at Windows i utgangspunktet slett ikke er optimalisert for å bli brukt på 3-4 meters avstand, og selv om du har en 50-tommer kan det bli svært vanskelig å lese teksten når skjermoppløsningen er så høy som 1920 x 1080 piksler (også kjent som full HD-oppløsning).

Det finnes imidlertid noen triks som er greie å vite om i denne sammenhengen, og som gjør Windows mye mer TV-vennlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Lag en egen brukerkonto for stuebruk.
Ved å opprette en egen "TV-bruker" kan du gjøre mange spesialtilpasninger i grensesnittet og skrivebordet, uten at dette påvirker de andre brukerkontoene. Dette er smart hvis du bruker samme PC til andre ting enn til TV-bruk.

Ny brukerkonto oppretter du enkelt i Windows 7 ved å skrive "Legg til bruker" i søkefeltet på startmenyen, og trykker enter. Klikk på øverste søkeresultat::

Slik blir Windows TV-vennlig


Følg instruksene i boksen som kommer opp, logg av og logg inn med din nye bruker.

2. Forstørr skrivebordsikonene
Høyreklikk på skrivebordet, og velg "Vis" og "Store ikoner".

Slik blir Windows TV-vennlig


Sørg samtidig for at du bare har ikoner til programmer og funksjoner du kommer til å bruke fra sofakroken.

3. Forstørr teksten
Skriv "større tekst" i søkefeltet på startmenyen, og trykk enter-tasten. Klikk på øverste søkeresultat::

Slik blir Windows TV-vennlig


Nå får du opp et eget vindu som lar deg justere tekststørrelsen, noe som vil påvirke alle Windows-programmene. Du kan velge mellom 100% (standard), middels (125%) og større (150%), eller du kan angi tekststørrelsen selv:

Slik blir Windows TV-vennlig


Klikk og dra i den horisontale slideren. I vårt tilfelle har jeg funnet ut at 160% er optimalt:

Slik blir Windows TV-vennlig


Her ser du hvordan skrivebordet vårt ser ut på en 42-tommer. Tekst og ikoner er lett å lese og treffe med musepekeren:

Slik blir Windows TV-vennlig


4. Nødløsningen
Mange vil foreslå å gå ned på skjermoppløsningen, for eksempel til 1280 x 768 piksler. Det vil gjøre tekst og ikoner mer lesbare, og det vil også spare grafikkortet for noe belastning. Der stopper imidlertid også fordelene.

Du endrer oppløsning enkelt ved å skrive "skjermopp" og trykke retur-tasten. Klikk på øverste søkeresultat::

Slik blir Windows TV-vennlig


Lavere oppløsning betyr at teksturer og kanter blir grovere, og du får ikke fullt utbytte av detaljnivået i full HD-filmer og høyoppløste bilder. Selv om dette ikke nødvendigvis er veldig synlig fra sofakroken, vil det være å foretrekke å heller følge punkt 2 og 3 - i de fleste tilfeller.

Slik blir Windows TV-vennlig


Prøv først med 1280 x 768 piksler. Dette tilsvarer oppløsningen på en typisk "HD Ready" TV-skjerm. Er du ikke fornøyd med dette, kan du prøve å dra den vertikale spaken lengre ned, men som sagt: Dette gjør du kun i nødstilfeller :-)

Og hva nå?

Vi har allerede nevnt noen programmer for video og musikk som absolutt er "ment" å bli vist på en TV. I tillegg til dette viser NRK samtlige OL-øvelser i HD-oppløsning, rett i nettleseren.

Mange foretrekker dessuten å organiserer musikk, bilder og video ved hjelp av mediesenter-programvare. Windows 7 har et meget bra mediesenter innebygd, Windows Media Center:

Slik blir Windows TV-vennlig


I tillegg finnes det mange gode gratis mediesentre. Vår favoritt heter XBMC, og det støtter nær sagt alt av multimedieformater, og fungerer svært godt med musestyring. Les mer om XBMC her.

Lykke til!

Har du tips til hvordan du kan gjøre Windows, Linux eller MacOS mer TV-vennlig? Bruk debatten under!