Slik blir Windows til neste år

Windows 98 Second Edition har tatt over etter den originale Windows 98. Windows 2000 nærmer seg lansering. I tillegg snakkes det om Windows Millennium, og hva er Neptun?

Mange trodde at Windows 98 skulle bli den siste Windows-versjonen med DOS i bunn. Det viste seg å være feil.

Second Edition

Foto: Torvald Vis mer

Windows 98 Second Edition er nå i butikkene både på norsk og engelsk. PC-leverandørene har også gått over til å levere Second Edition. Her i redaksjonen har vi også benyttet denne utgaven i noen uker.

Når du tar Second Edition i bruk, er det ingen synlige forskjeller fra den opprinnelige Windows 98. Den har noen få nye funksjoner, som f.eks. gjør at du kan dele en Internett-forbindelse med andre i lokalnettet. Internet Explorer 5 er integrert som standard og kan ikke velges bort.

I tillegg er det en rekke små feilrettelser og en enorm mengde nye drivere som følger med. Spesielt det store utvalget av drivere er et stort pluss. Plug & Play-systemet fungerer nemlig aller best når driveren ligger i Windows. Second Edition er derfor mye enklere å installere på PCer med nyere komponenter og tilleggskort.

Windows Millennium

Denne har det vært mye skriverier om den siste måneden. Det er ikke lenger rykter, siden Microsoft har bekreftet dens eksistens i en egen pressemelding.

Windows Millennium er en videreutvikling av Windows 98. Det ser likevel ut til at de også henter en del fra Windows 2000. En anonym betatester har allerede oppdaget noen steder i alpha-utgaven som fortsatt kaller seg for Windows 2000. Likevel er ikke denne Windows-utgaven basert på NT, men på gode gamle DOS.

Satsningsområder i Millennium:

Digitale medier og underholdning er viktig for Microsoft. Det er naturlig nok et meget viktig element i et operativsystem som er beregnet på hjemmebrukere. Bare du skaffer deg en stor nok harddisk, er det bare å kaste ut videomaskinen og kassettspilleren. Neste sommerferie kan du sikkert spille inn alle episodene av Hotell Cæsar på harddisken. Det er kanskje helt nødvendig - har du kontrollert at din videomaskin er år 2000-kompatibel?

Enda bedre støtte for Internett. PCen vil få stadig større konkurranse fra alle mulige enheter som også kan kobles opp til Internett. Derfor er det viktig at PCen hele tiden ligger foran. PCens fleksibilitet gjør at det er mye enklere å ta i bruk de aller nyeste teknologiene på nettet.

Det ser også ut til at Microsoft har planer om et familiefilter, så du kan hindre at barna dine finner skumle ting på nettet. Problemet er den dårlige sikkerheten til et DOS-basert operativsystem. Vi tror at det er større sansynlighet for at at barna dine stenger deg ute og ser hva de vil.

Hjemmenettverk har vi skrevet mye om. Det blir mer og mer vanlig å ha flere PCer i hjemmet. En på kjøkkenbenken til matoppskriftene, en server i stereoanlegget som erstatter videomaskinen, TV, radio og DVD-spiller, en på hvert barnerom og på hjemmekontoret. Hva med en vanntett flatskjerm på badet så du kan se frokost-TV og lese epost mens du dusjer? Alt dette skal bli enklere med Windows Millennium.

Det bare virker eller It Just Works er det siste utspillet fra Microsoft i forbindelse med Windows Millennium. Det minner litt om uttalelsen på det første bildet under Windows 95-installasjonen: Nå kan du gjøre nesten alt! Microsoft har riktignok planer om en selvhelbredende PC. Windows 98 passer allerede selv på systemfilene sine, og installerer dem automatisk på nytt hvis de mangler. Office 2000 trekker dette enda lenger og kan reparere enda større problemer.

Windows 2000

Foto: Microsoft Vis mer

Siden vi skrev vår artikkel om Windows 2000 Beta 3, har det kommet enda en nyere versjon. Denne gangen har Microsoft sluppet Release Candidate 1 (Build 2072). Det betyr at Microsoft nå er ferdig med betastadiet, og at det bare er litt finpuss som gjenstår.

Selv om vi har bommet hver eneste gang vi har prøvd å tippe en lanseringsdato for Windows 2000 hittil, ryktes det nå om lansering 6. oktober. Det vil i så fall være tidligere enn mange har trodd.

Vi har også fått tilbakemelding på det nye installasjons-systemet i Windows 2000. I motsetning til det vi fikk opplyst på pressekonferansen til beta 3, er dette systemet tilgjengelig for andre plattformer enn Windows 2000. Når du installerer Office 2000, vil dette installasjons-systemet bli lagt inn aller først. Deretter kan alle programmer dra nytte av det.

Du kan ikke laste ned denne biten selv, og dermed klargjøre maskinen for andre programmer. Microsoft lar programleverandørene selv distribuere systemet som en del av installasjonen. Kjente installasjonsverktøy som InstallShield oppdateres nå med støtte for den nye installeren. Dessverre blir ikke installasjonsfilene noe særlig mindre siden installeren må følge med.

Neptun i horisonten

Netpun er kodenavnet på den første hjemmebruker-versjonen av Windows som bygger direkte på Windows NT eller Windows 2000. Neptun vil få den samme stabile grunnmuren som i Windows 2000, men vi forventer et betydelig forenklet grensesnitt som vil ha betydelige likheter med web.

NT5 eller Windows 2005?

Allerede nå går det rykter om arvtageren til Windows 2000. Detaljene er uklare, men de største forbedringene forventes å komme på nettverkssiden. I tillegg vil den naturligvis være oppdatert så den støtter alle de nye teknologiene vi vil få i de neste fem årene.

I mellomtiden vil vi få feilrettelser og mindre justeringer som servicepakker til Windows 2000.

Forbedret skjermhåndtering

I dagens Windows-versjoner håndteres skjermen av to forskjellige systemer. Den ene er den klassiske GDI (Graphics Device Interface) som har vært benyttet og videreutviklet siden den aller første Windows-versjonen i 1986. Siden har vi også fått DirectX med Direct3D, som er beregnet på spill.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Hele poenget med DirectX, er å gå forbi GDI og å jobbe direkte mot grafikkortet. DirectX har også utviklet seg mye raskere enn GDI, og kan derfor følge med i den rivende utviklingen i grafikksektoren.

Microsoft jobber nå med en forbedret utgave av GDI som kalles GDI+. Den vil få en god del av de mest stabile 3D-funksjonene til DirectX og forbedret skrifthåndtering. Noen av disse funksjonene er allerede på plass i Windows 2000, men forventes å komme for fullt i Millennium.