Ønsker du at dette grensesnittet skal møte deg hver gang du starter Windows 8? Det er veldig enkelt, og gratis.
Ønsker du at dette grensesnittet skal møte deg hver gang du starter Windows 8? Det er veldig enkelt, og gratis.Vis mer

Slik blir Windows 8 som Windows 7

Følg disse enkle tipsene, så får du samme opplevelse i Windows 8 som i Windows 7.

Windows 8 er blitt gjenstand for mye kritikk siden lanseringen for tre måneder siden. Den største innvendingen fra mange har vært at brukere ikke kjenner seg ordentlig igjen, takket være mangelen på en start-knapp og den klassiske startmenyen, men også fordi det er en salig blanding av klassiske programmer og nye basert på Modern UI-grensesnittet.

Det spesielle med sistnevnte er at de kjører i fullskjerm, og lukkes ikke på tradisjonelt vis ved å klikke på et kryss i høyre hjørne. De må i stedet dras fra topp til bunn ved hjelp av mus - eller aller helst fingerberøring, dersom du har det.

Og Modern UI-programmene er tilsynelatende uløselig knyttet til brukerfilene dine. Åpner du for eksempel et bilde eller video, startes Modern UI-apper for dette. Det samme gjelder for flere andre filtyper, inkludert XPS og PDF.

Les også: Nå stiger Windows 8 betraktelig i pris

Dumt å nedgradere

Nå har det seg imidlertid slik at Windows 8 kan kjøre alt av programmer som er laget til Windows 7. Det er også vesentlig raskere i mange sammenhenger, blant annet i oppstarten. Dessuten er den innebygde sikkerheten langt bedre enn i Windows 7, standardfunksjoner er forbedret, og det er i det hele tatt et bedre og mer oppdatert operativsystem. Ferdig snakka.

Derfor vil vi slett ikke anbefale å nedgradere til Windows 7, slik mange ser ut til å ønske. Enten bør man ta seg tiden det tar å bli "dus" med det nye grensesnittet, eller gjøre noen små justeringer for at brukeropplevelsen blir mer eller mindre identisk med Windows 7.

Her får du en enkel framgangsmåte basert på egne erfaringer. Den tar bare noen minutter å fullføre.

1. fjern appene

Hvis du ønsker å jobbe i et klassisk skrivebordsmiljø og ikke bryr deg om disse nye appene, kan du med fordel fjerne dem. Da vil standard Windows-programmer overta jobben med å vise filene, Windows Fotovisning tar seg av bilder, Windows Media Player tar seg av videoer, for eksempel.

Slik blir Windows 8 som Windows 7Her ser du hvordan startmenyen så ut da Windows 8 var nyinstallert

Slik blir Windows 8 som Windows 7Ved å høyreklikke på apper du ikke trenger, får du spørsmål om du vil fjerne dem (nederst)

Slik blir Windows 8 som Windows 7Her har vi fjernet/avinstallert alle appene som vi ikke har bruk for i et klassisk skrivebordsmiljø

Men slapp av - du kan enkelt reinstallere appene fra Windows Store senere hvis du skulle angre deg.

Hvis du likevel vegrer deg mota å avinstallere apper, kan du høyreklikke på filene dine i Utforsker, og velge hvilket program som skal startes når du dobbelklikker dem (høyreklikk filen - åpne i - Velg standardprogram).

2. Installér en startknapp og startmeny

Det finnes nå haugevis av startknapper og startmenyer å velge mellom, vi har omtalt mange av dem her på DinSide. Vi sitter igjen med to gratis-favoritter. Den første heter Classic Shell, kommer på norsk, og byr på haugevis av muligheter for skreddersøm:

Classic Shell sorterer Programmer og Apper hver for seg, og byr på en rekke muligheter for skreddersøm.
Classic Shell sorterer Programmer og Apper hver for seg, og byr på en rekke muligheter for skreddersøm. Vis mer


Den andre heter StartMenu8 og kommer fra IObit. Den har færre muligheter for skreddersøm, men oppfører seg nærmest identisk med Windows 7-menyen. Den kan brukes i norsk Windows 8, men har engelsk språkdrakt:

Slik blir Windows 8 som Windows 7


Begge løsningene lar deg går rett til skrivebordet uten å gå via den nye startmenyen.

Lykke til!

Samleside: Alt om Windows 8