En egen Windows 8-versjon vil bare fungere med ARM-enheter. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
En egen Windows 8-versjon vil bare fungere med ARM-enheter. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik blir Windows 8-lanseringen

Microsoft avslører fire utgaver.

Det er nå relativt avklart at Windows 8 kommer til høsten, men hittil visste vi ikke hvor mange versjoner operativsystemet kommer i, og hva de vil inneholde.

Nå har Microsoft offentliggjort dette, og vi slipper tydeligvis å bli overveldet av for mange varianter å velge mellom.

For det første bekrefter Microsoft at Windows 8 faktisk vil være det endelige navnet på operativsystemet da det kommer i butikkene.

Oversiktlig

Windows 8 vil dessuten komme i fire utgaver. Ganske enkelt og greit: Tre av disse er designet for x86-prosessorer, enten det er snakk om PCer eller nettbrett. Den ene heter bare Windows 8, den andre Windows 8 Pro, den tredje heter Windows 8 Enterprise.

Windows 8 er standardversjonen med alle mulighetene de fleste brukerne trenger.

Pro-utgaven vil ha en del tilleggsfunksjoner for profesjonelle brukere, som kryptering, virtualisering, og øvrige muligheter for de mest krevende business-kundene.

En Enterprise-versjon for bedrifter kommer også, denne vil bli mer eller mindre lik som Pro-utgaven, i tillegg til å inneholde utvidet PC-administrasjon og utrulling, samt avanserte sikkerhetsfunksjoner myntet på bedriftsbruk.

Det ser ut til at Windows 8 blir merkbart raskere enn forgjengeren.

Lettvekter-versjon

Den store nyheten er Windows RT, som er spesialtilpasset ARM-prosessorer, med andre ord er operativsystemet designet for bruk på tynne og lette nettbrett og datamaskiner, med fokus på lang batterilevetid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RT vil være forhåndsinstallert og vil ikke selges separat, den vil inkludere en versjon av Office-pakken som er tilpasset berøringsbruk, og vil ellers kun bruke Metro-apps. Den vil heller ikke støtte de avanserte business-funksjonene.

Microsoft har publisert følgende tabell som viser forskjellene mellom de tre hovedversjonene:

Slik blir Windows 8-lanseringen


Det blir spennende å se hvordan RT-versjonen posisjoneres ved siden av de mer fullverdige utgavene av Windows 8, og om bruksopplevelsen blir annerledes. Vi følger med.

Her kan du lese våre førsteinntrykk av Windows 8.