<B>KJENNING?</B> Neida, det er ikke en Nintendo DS. Det er Sonys nye toskjerm-nettbrett - Tablet "P". Foto: Øivind Idsø
KJENNING? Neida, det er ikke en Nintendo DS. Det er Sonys nye toskjerm-nettbrett - Tablet "P". Foto: Øivind IdsøVis mer

Slik blir Sony Tablet S og Tablet P

To nye nettbrett. Den ene er ganske kjent, den andre likner på noe du både har sett og ikke sett før.

IFA 2011: Da den britiske Sony-sjefen Sir Howard Stringer onsdag lanserte Sonys først skikkelige nettbrett på årets store IFA-messe i Berlin, ble han naturligvis spurt om ikke Sony er for seint ute.

Svaret var noe slikt som at "det ikke gjelder å være først, men å gjøre det skikkelig når en først gjør det." Det er et godt poeng, men da skal en virkelig vekke oppsikt når en først tar steget ut i en stadig trangere nettbrettkonkurranse.

Begge nettbrettene kjører Androids nettbrett-vennlige Honeycomb-operativsystem, men der det ene brettet er et tilsynelatende ordinært Android-brett, er det andre alt annet enn vanlig.

Vi har lekt litt med både Tablet S og Tablet P. Her er førsteinntrykkene.

To skjermer - to ganger så bra?

Tablet P er utvilsomt den mest oppsiktsvekkende av de to, og det skyldes ene og alene formfaktoren og at den har to skjermer.

Den kan slås sammen, og tar i sammenslått tilstand ikke så veldig mye mer plass enn et ganske stort brilleetui. Begge de trykkfølsomme skjermene måler 5.5 tommer, har en oppløsning på tilsammen 1024x480, og ser overraskende bra ut i en veldig psykedelisk opplyst messehall i Berlin.

Tablet P vil kjøre aller siste versjon av Honeycomb (versjon 3.2), og har alt det en forventer av et vanlig nettbrett, inkludert 4GB internminne, minnekortplass (SD), micro-USB-tilkobling og trådløstilkobling via Wifi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
KJENNING? Neida, det er ikke en Nintendo DS. Det er Sonys nye toskjerm-nettbrett - Tablet "P". Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Lettvekter

Vekta er betydelig redusert sammenliknet med et 10-tommers nettbrett, og det merkes at den ligger på rundt 370 gram idet vi tar den opp fra bordet. Byggekvaliteten kjennes svært solid, og skjermene klapper betryggende sammen når enheten lukkes.

Honeycomb ser i hovedsak ut som på et vanlig nettbrett, og med todelingen av skjermen ser det forsåvidt litt pussig ut, spesielt når en gjør ting som å surfe eller kjøre apper som i utgangspunktet er laget for en hel skjerm.

Sony har derimot gjort noen grep på sine egne apper, ikke minst de som retter seg mot fjernstyring av TVer og andre kompatible enheter. Fjernkontroll-apper er åpenbart laget for to skjermer, og det ene av spillet som følger med ("Crash Bandicoot") er blant annet spesialtilpasset den doble skjermen. Spillopplevelsen er ikke helt ulik en Nintendo DS, med unntak av kontrollene stort sett dekker hele underskjermen, mens overskjermen viser selve spillet. Pinball-spillet som følger med er derimot ikke like egnet til dobling, og deles simpelthen i to på midten når du spiller.

Også de sosiale medier-appene kommer fra Sonys utviklingsavdeling, og ser meget pene ut på Tablet P.

Norsk pris og lanseringsdato er ikke kjent, og det kan se ut som Sony har tenkt å lansere i blant annet USA før den når Europa.

Du kan se video av Tablet P i bruk her (artikkelen fortsetter under videoen!):

Tablet S er litt vanlig og litt uvanlig

Tablet S er derimot klar for Norge allerede i september, og er langt fra så radikal som sin lillebror.

Den kjører nestsiste versjon av Honeycomb (er oppgraderbar til versjon 3.2) hvis du kjøper utgaven med bare Wifi-tilkobling, mens Sony av uvisse årsaker har kjører siste versjon (3.2) på utgaven med både Wifi og 3G.

Skjermen på 9.4 tommer ser ved første øyekast mer enn lyssterk og skarp nok til å kunne hamle opp med andre brett-rivaler, mens brettets formfaktor garantert vil være en overraskelse for mange.

Vi har tidligere, blant annet i testen av Samsung Galaxy Tab, påpekt at ikke alle finner nettbrett like komfortable i bruk i landskapsmodus. Sony påstår de har adressert nettopp det med Tablet S, som i enda større grad enn andre Android Honeycomb-nettbrett fokuserer på at brettet skal brukes i bredden, og ikke i høyden.

Ujevn tyngde

MYKJE LYS ... Og ganske mye varme. Dette er bare en liten del av Sonys giganske stand på IFA-messa, og fokuset er åpenbart: TV, TV og TV. Foto: Øivind Idsø
MYKJE LYS ... Og ganske mye varme. Dette er bare en liten del av Sonys giganske stand på IFA-messa, og fokuset er åpenbart: TV, TV og TV. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Det gjør de blant annet ved omfordele vekten på det rundt 600 gram tunge brettet, slik at den er tyngre øverst enn nederst (og altså dobbelt så tykk øverst som nederst). Det merkes når en plukker den opp, og Tablet S hviler faktisk bedre i hendene nettopp fordi hovedtyngden ligger så langt oppe. Den noe uvante formen gjør også at skjermen skråner enda mer enn på andre nettbrett, og dermed blir vinkelen vennligere mot brukerens blikk når en sitter med den på fanget i for eksempel sofaen.

Formen påvirker også bruk i portrettmodus, som, ikke uventet, ikke blir spesielt behagelig når den ene siden blir betydelig tykkere enn den andre. Tyngden blir også merkbart større på ene siden enn den andre. Honeycomb er utvilsomt et operativsystem som prioriterer landskapsmodus, men de som også ønsker å bruke nettbrettet i "stående" format, vil kanskje ikke uten videre finne Tablet S tiltrekkende.

Det er vanskelig å gi en skikkelig bedømmelse av farten på Tablet S, men menynavigering, starting av apper og så videre tar ikke lenger tid her enn på andre nyere Android-nettbrett. Vi merket heller ingen treghet ved opptegning av skjermbildet, mens nettleseren virket ørlite treg. Det kan skyldes et overbelastet IFA-nett, og bør ikke vektlegges for mye.

Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Full TV-kontroll

Nesten hele Sony-standen på IFA bærer preg av én ting: Alle produktene skal integreres med TV-apparatet i en eller annen form. Tablet S (og Tablet P) er intet unntak, noe blant annet Sonys dedikerte fjernkontroll-app tydelig demonstrerer. De knytter seg opp mot TVen slik at du både kan gjøre vanlige TV-justeringer (styre volum, skifte kanal, skifte inngang og så videre), og dessuten styre apper og såkalte widgets installert på TVen rett fra nettbrettet. Sony har dessuten vært smarte nok til å inkludere en styreflate i appen, slik at du kan bevege deg rundt på TV-skjermen som om du satt med en mus i fanget.

Slike TV-apps er ikke noe nytt, men Sony er så vidt vi vet de første som integrerer TV-appen sin så tett med et nettbrett. Brukeren kan selvfølgelig også legge til andre kompatible enheter (Blu-ray-spillere, stereoanlegg, kabel-TV-tuner og så videre), og det er verdt å merke seg at appen ikke er begrenset til Sony-produkter.

Prisen kan derimot bli en utfordring for selskapet. Den begynner på 4000 kroner for modellen med 16GB lagringsplass, mens 32GB lagringsplass betyr at du må ut med 4800 kroner. Modellen med både Wifi og 3G og 16GB lagringsplass får en veiledende utsalgspris på 5000 kroner.

Det betyr at Tablet S blir dyrere enn både Apples markedsleder iPad 2 og den kanskje største Android-utfordreren, Samsungs Galaxy Tab 10.1. Hvorvidt kundene er villig til å betale mer for en utfordrer enn for de allerede etablerte brettene gjenstår å se.

Du kan se video av Tablet S i bruk her: