Opera Mini for iPad sendes snart til Apple for godkjenning og komprimerer webinnhold for deg.
Opera Mini for iPad sendes snart til Apple for godkjenning og komprimerer webinnhold for deg.Vis mer

Slik blir Opera Mini på iPad

Ikke bare er den rask - det blir billigere å surfe også.

(BARCELONA/DINSIDE) På Mobile World Congress i Barcelona viste Opera frem sin rykende ferske iPad-utgave av Opera Mini.

Faktisk var den så fersk at den ikke er sendt inn til godkjenning ennå, så det er ikke mulig å laste den ned, men i løpet av de nærmeste ukene vil Opera Mini være tilgjengelig på iPad – dersom Apple gir Opera tommel opp, selvsagt.

Og prisen blir kroner null.

For deg som ikke har fått med deg hovedpoenget med Opera Mini, er dette en litt mindre avansert utgave av den fullverdige Opera-nettleseren (som ikke blir å finne veien til iPad), men som har én klar fordel: all data du ber om i nettleseren går nemlig via Operas maskiner på nett, som komprimerer innholdet og sender det til deg. Dermed kan du kappe av opp til 90% av nødvendig datatrafikk, som selvsagt er hyggelig for lommeboka om du betaler pr megabyte.

Les også: Her er Opera 11

Opptil seks ganger så rask

En annen "bivirkning" er selvsagt også at du får en raskere surfeopplevelse. Det syntes godt på det overbelastede trådløsnettet på Mobile World Congress, som gjorde at mang en utstiller hadde store problemer med å vise frem sine godbiter. I følge Opera-representanten kan man forvente opptegning av nettsider opp til seks ganger så raskt som den innebygde Safari-nettleseren.

Opera Mini håndterer også faner veldig elegant. Når du bytter fane, mellomlagres den gamle slik at den ikke trenger å hentes på nytt dersom du bytter tilbake igjen. Ved å holde fingeren på en lenke, er det også mulig å laste den i bakgrunnen mens du fortsatt leser artikkelen du var på (tilsvarende ctrl+klikk på en moderne nettleser).


I motsetning til den eksisterende iOS-versjonen av Opera Mini, vil den nye iPad-utgaven støtte klypebevegelse for å zoome, og vi kan skrive under på at denne oppleves svært nøyaktig og responsiv.

Ellers er grensesnittet også nyutviklet, og det går tilsynelatende også an å lagre nettsider slik at de blir tilgjengelige selv uten nettilgang, selv om vi ikke fikk dette demonstrert.

Tablet-utgaven av Opera Mini vil også lanseres for Android-baserte nettbrett.

Under kan du se en demonstrasjon av Opera Mini i aksjon på Mobile World Congress: