Slik blir neste generasjons bærbare PC-er

Tynnere enn iPad Air og uten vifte? Med Intels nyeste prosessorer kan det bli en realitet.

SÅ MYE MINDRE: Intels kommende Broadwell-brikke er mindre, men bedre enn forgjengeren. Foto: INTEL
SÅ MYE MINDRE: Intels kommende Broadwell-brikke er mindre, men bedre enn forgjengeren. Foto: INTEL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intel begynner å bli klare med neste generasjons prosessorarkitektur, som går under kodenavn Broadwell. Stikkordene du bør merke deg er små størrelser og fravær av vifter.

Prosessorene blir å finne i blant annet bærbare PC-er og nettbrett, når de lanseres til jul, under navnet «Core M», skriver amerikanske PC World.

Åpner for vifteløs design

Den store endringen fra forrige generasjons prosessorer er at de baserer seg på 14 nanometers produksjonsteknologi, ned fra 22 nanometer.

Ytelsen skal være omtrent den samme som hos dagens Haswell-brikker, men energiforbruket er lavere. Faktisk så redusert at prosessorene ikke vil trenge mekanisk kjøling, ifølge Teknisk Ukeblad.

Og det bør du merke deg: Det kan nemlig bety et etterlengtet farvel til varme fang når du sitter og jobber i sofaen, og ikke minst plagsom viftestøy!

Ifølge Intel åpner den reduserte størrelsen også for «helt nye formfaktorer» av bærbare PC-er, som nå kan bli tynnere enn vanlige nettbrett - under 9 millimeter - uten at det går på bekostning av verken ytelse eller batteritid.

Les også: Forventninger til teknologiåret 2014

Bedre hybrider?

PROTOTYP: Intels egen referansemodell for «Core M» er en hybrid med en 12,5 tommers skjerm, er 7,2 mm tykk og veier 670 gram. Foto: INTEL
PROTOTYP: Intels egen referansemodell for «Core M» er en hybrid med en 12,5 tommers skjerm, er 7,2 mm tykk og veier 670 gram. Foto: INTEL Vis mer


Med andre ord kan vi kanskje endelig få hybridløsninger, altså PC-er som også kan brukes som nettbrett, som er gode i begge sammenhenger.

Ifølge IDG News Service vil Asus bruke den nye Intel-prosessoren i den kommende Transformer Book Chi T300 - en 12,5 tommers hybrid med en tykkelse på 7,3 millimeter.

Apples nyeste 10,1 tommers iPad iPad er på sin side 7,5 millimeter tykk.

Les også: Få velger PC-er med berøringsskjerm

Viser frem produkter i neste måned

Ikke alle Broadwell-systemene vil bli vifteløse, det blir nok først og fremst aktuelt for de ultratynne bærbare, hybrider og nettbrett.

Intel skal etter planen vise frem flere Broadwell-produkter på årets IFA-messe i begynnelsen av september. Der kommer selvsagt vi i Dinside til å være til stede, så her er det bare å følge med.

De nye Intel-prosessorene vil også komme til et drøss andre produkter, som stasjonære PC-er og servere, i første halvdel av 2015.

Les om de ulike Broadwell-variantene hos ITavisen.

Eller les mer om den nye prosessoren hos Intel.

Les også: Fordeler og ulemper med Chromebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer