<B>LOKKEMIDDEL:</B> Slik ser invitasjonen ut til kveldens iPad-presentasjon.
LOKKEMIDDEL: Slik ser invitasjonen ut til kveldens iPad-presentasjon.Vis mer

Slik blir iPad HD*

I kveld presenterer Apple tredje versjon av iPad. Her er de mest troverdige spekulasjonene fra ryktebørsen. *Det er ikke sikkert den blir kalt iPad HD, det er bare enda et rykte.

I kveld er det duket for den første Apple-presentasjonen etter Steve Jobs' død i 5. oktober i fjor. Hvorvidt det er Tim Cook, Jobs' arvtaker, som kommer til å lede den sedvanlig mye omtalte hendelsen er uvisst, men at det kommer til å dreie seg om tredje generasjon iPad er helt sikkert.

Invitasjonen Apple sendte ut forrige uke etterlot nemlig ingen tvil om hva som blir hovedfokus når Apple-toppene inntar scenen ved Yerba Buena kunstsenter i San Francisco klokka 19 i kveld norsk tid.

Her er ryktelista

Det er som vanlig ikke vanskelig å plukke opp strømmen fra ryktebørsene når et nytt Apple-produkt skal lanseres, men her er lista over hva DinSide regner som mest sannsynlig når det nye brettet avsløres:

  • Fire ganger så mange piksler som på iPad 1 og iPad 2, det vil si 2048x1536. Det betyr i så fall at iPaden vil få høyere oppløsning enn de fleste 24-tommers dataskjermene som selges på markedet i dag, men fordelt på en flate som er betydelig mindre
  • Den nye oppløsningen kan kanskje friste Apple til å gi tredje iPaden et navn som "iPad HD", men Apple har tradisjonelt vært lite opptatt av "HD"-stempelet, og kanskje går de derfor en "S"-vri som på iPhone 4S? Et annet alternativ er naturligvis å fortsette å kutte ut iPad 2 i samme øyeblikk som iPad 3 kommer i salg, og derfor fortsettte å kalle den bare "iPad"
  • Prisene forventes å bli de samme som i dag i USA, men prisjusteringer i andre land kan ikke utelukkes på grunn av stedvis ganske betydelige valutasvingninger
  • Ny versjon av iOS? Lanseringer av både iPhone og iPad ledsages ikke alltid av oppgraderinger av Apples mobile operativsystem, iOS, men det er ikke helt usannsynlig at det skjer denne gang. Likevel, utviklere med gravekompetanse skal allerede ha funnet spor av støtte for høyere oppløsning i dagens iOS, så det er ikke gitt at det blir mange nyheter på programvaresida i kveld
  • Bedre kamera. Ingen skryter av kameraet i iPad 2, og det finnes det én god grunn til. Kameraet er ikke bra, og en forbedring i iPad 3 virker sannsynlig
  • 4G? Problemet med 4G-teknologien er at mobile enheter sluker strøm med en gang de kobles på. Det er ikke sikkert Apple liker tanken på et nettbrett med dårlig batteritid, og spørsmålet er om ikke de velger å bli på 3G en stund til.
  • Britiske The Guardian hevder at den ferske iPaden også vil få ny berøringsteknologi, som blant annet gjør det mulig å "føle" ulike overflater ved hjelp av fingrene, for eksempel om noe er ruglete. Guardians påstand bidrar i så fall til å forklare bruken av ordet "touch" i lanseringsinvitasjonen
  • Raskere prosessor? iPad har en såkalt A5-prosessor med tokjerneteknologi, og de mest spekulative teknologijournalistene klarer ikke lande på å om Apple fortsetter i A5-sporet, eller om det blir en A6-prosessor med fire kjerner. Det vil i så fall gi nettbrettet en betydelig hastighetsforbedring sammenliknet med dagens utgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én ting til?

Ett av Steve Jobs' varemerker var å avslutte presentasjoner med et produkt eller en tjeneste som ikke alltid var spesielt godt kjent på ryktebørsen.

Kveldens hete potet i så måte er Apple TV, Apples lille multimediaboks for avspilling av video, musikk og visning av bilder, men spørsmålet er om ikke en eventuelt oppgradering av denne enheten i så fall vil akkompagneres av en tilleggstjeneste av noe slag.

Vi får se: DinSide dekker uansett Apple-lanseringen fra rundt klokka 19 i kveld!