<B>HEMMELIG SVITSJ:</B> Apple vil egentlig ikke at hvem som helst skal bruke den såkalte "fleroppgavebevegelser"-funksjonen, men et par enkle triks gjør at alle kan bruke den likevel. Og den er rett og slett veldig bra!
HEMMELIG SVITSJ: Apple vil egentlig ikke at hvem som helst skal bruke den såkalte "fleroppgavebevegelser"-funksjonen, men et par enkle triks gjør at alle kan bruke den likevel. Og den er rett og slett veldig bra!Vis mer

Slik blir iPad enda bedre

Apple har gjemt bort en veldig smart og veldig nyttig funksjon i nye iOS 4.3. Slik aktiverer du den.

Forrige uke lanserte Apple hittil siste operativsystem for iPad, iPhone 3GS, iPhone 4 og siste generasjon iPod Touch - iOS 4.3.

Det er ikke en oppdatering som inneholdt så veldig mange synlige endringer, og flere av forbedringene som raskere nettleser og bedre AirPlay-funksjonalitet er ikke uten videre merkbar for brukeren.

Godt bortgjemt

Det mange ikke vet er at Apple har bakt inn såkalte "fleroppgavebevegelser" i iOS 4.3. Disse er kun tilgjengelig for iPad (og iPad 2 som kommer til Norge neste uke), men det betyr ikke at du uten videre kan begynne å bruke dem. Det finnes nemlig ingen måte å aktivere funksjonen på hvis ikke du utfører triksene vi viser deg i denne artikkelen.

Fleroppgavebevegelsene, som er en serie fingerbevegelser som blant annet tar deg til hjem-skjermen uten å gå via hjem-knappen, i tillegg til at du veldig enkelt kan bla deg fram og tilbake mellom åpne applikasjoner, er per i dag bare ment for registrerte Apple-utviklere.

Det finnes likevel håp. Her er trikset som gir deg fleroppgavebevegelser allerede i dag.

Bli en jukse-utvikler

Det første du må gjøre er å laste ned Xcode, Apples utviklermiljø. Det kan du gjøre gratis, som er ørlite tungvint, eller du kan betale 29 kroner og kjøpe Xcode 4 fra Mac App Store. Det siste er utvilsomt enklest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du ikke betale gjør du følgende:

KJEMPEFIL: Slik ser Xcode ut på utviklingssidene til Apple.
KJEMPEFIL: Slik ser Xcode ut på utviklingssidene til Apple. Vis mer

 • Få tilgang til en Mac - dette vil ikke fungere på en PC!
 • Registrer deg deretter som utvikler hos Apple (gratis)
 • Logg deg på med din nye bruker her
 • Finn "Downloads"-menyen til høyre i bilde. Velg "Developer Tools". Last ned "Xcode 3.2.6"


 • MERK! Dette en enorm fil på hele 4.1 gigabyte! Kok kaffe. Drikk kaffe. Kok mer kaffe.

Installér Xcode slik du installerer et hvilken som helst Mac-program. Merk dog at programmet ikke installeres i "Programmer"-mappa, men i /Developer/Applications-mappa.

Slik blir iPad enda bedre

 • Koble iPad til Macen
 • Kjør Xcode
 • Hvis ikke iPaden vises som en enhet under "Devices" i Xcode, velg "Window" og deretter "Organizer"
 • Hemmeligheten aktiveres ved å trykke på "Use for development"


 • Hvis du nå får opp et påloggingsvindu: Trykk avbryt - fleroppgavebevegelser er allerede aktivert på din iPad.
 • På iPad: Gå til Innstilinger => Generelt => Fleroppgavebevegelser, og skru svitsjen til "På".

Det er alt du behøver gjøre.

Nå kan du bruke fingrene

Hvis ikke du ønsker å ha liggende flere gigabyte med unyttig utvikler-programvare kan du slette Xcode ved å følge denne oppskrifta.

Vi har allerede lekt litt med fem fingre på skjermen, og dette er rett og slett en strålende funksjon.

"Grabber" du skjermen med fem fingre er du tilbake til hjem-skjermen uten å gå via den fysiske hjem-knappen, og befinner du deg i for eksempel nettleseren kan du enkelt skifte til neste app ved å dra skjermen mot venstre (eller høyre) med fem fingre. Drar du fem fingre oppover får du fram de aktive appene nederst i skjermbildet (vanligvis gjøres dette ved å dobbeltklikke hjem-knappen).

Holder igjen lansering

Årsaken til at Apple ikke har inkludert denne funksjonaliteten for alle som har installert iOS 4.3 på en iPad vites ikke, men det er sannsynlig at de mener den ikke er klar for folk flest riktig enda. Foreløpig har vi ikke støtt på noen problemer, men det er godt mulig du støter borti apper som ikke liker fleroppgavebevegelser.

Post i så fall gjerne navnet på applikasjonen i forumet under!