Slik blir Google-PC-ene

Slik blir Google-PC-ene

Detaljer rundt Chrome OS ble offisielt sluppet i går. Se videoene.

Publisert
Sist oppdatert

Google har på bemerkelsesverdig vis klart å holde kortene tett til brystet etter at nyheten om at de ville kaste seg inn i operativsystem-kampen ble kjent i sommer. Siden den gang har ryktene om Googles "Windows-killer" florert på nettet, det samme har falske skjermbilder og videoer som har hevdet å vise operativsystemet.

I går kom imidlertid Google med en rekke detaljer, og vi fikk også de første glimtene av hvordan Google Chrome OS vil se ut og oppføre seg.

Kun på web

Først og fremst er Google Chrome OS 100% webbasert, og alt foregår i nettleseren. Du leste riktig, hele operativsystemets grensenitt og funksjonalitet er basert på Googles egen nettleser Chrome. Lokal lagring og databehandling flyttes til nettskyen, det vil si at alt du har av brukerfiler på harddisken din i dag, flyttes til nettet. Det skal imidlertid være mulig å jobbe offline, og så blir alt synkronisert mot nettet så snart du er online igjen.

Det vil ikke være mulig å installere programmer på maskinen. Alt foregår på nettet, nettapplikasjoner kan bokmerkes, og erstatter lokale installasjoner.

Her er Googles egen kjappe innføring:


Egne datamaskiner

Operativsystemet er først og fremst myntet på såkalte netbooks, eller minibærbare, og det vil komme egne Chrome-sertifiserte PC-er mot slutten av 2010. Alle disse vil komme med SSD i stedet for harddisker, og fra du skrur på maskinen til operativsystemet er lastet, vil det gå maks 7 sekunder.

Selve operativsystemet vil være åpen kildekode. Kjernen er Linux-basert. Mye tyder på at det ikke vil bli tilgjengelig som frittstående nedlasting, men kun knyttet til nye Chrome OS-sertifiserte maskiner.

Mange ble nok skuffet over at det ikke foreligger noen betaversjon ennå, og at det vil gå enda ett år før Chrome OS finner veien til datamaskiner i markedet. Mye arbeid gjenstår, og det blir varslet om at grensesnittet også vil endre seg betraktelig før operativsystemet er klart for massene, men videoen under viser en prototype som gir en viss pekepinn på hva vi har i vente:


Speed, simplicity, security

Under demonstrasjonen i går ble det poengtert at utviklingsteamet har fokus på tre ting: Hurtighet, enkelhet og sikkerhet (Speed, simplicity and security). Oppstart på 7 sekunder er nevnt, grensesnittet skal være så enkelt at alle forstår det umiddelbart, og det skal ikke være behov for noe som helst av sikkerhetsprogrammer som antivirus, backup etc. Offline-data vil bli kryptert, slik at uvedkommende ikke vil få tilgang til noe som helst dersom datamaskinen havner på avveie.

En av utfordringene er å få webapplikasjonene til å utnytte maskinkraften bedre enn dagens løsninger. Dette håper Google vil endre seg radikalt i tiden som kommer, med blant annet introduksjonen av HTML5.

Les mer

Nettstedet TechCrunch har publisert en grundig rapport fra gårsdagens presentasjon. Den finner du her.

Eller, hvis du har god tid, kan du se hele presentasjonen her (1 time og 20 minutter):


DinSide kommer tilbake med mer Chrome-stoff etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer