Slik blir gammel PC til mediesenter

Du trenger ikke en gang en harddisk i den.

Mange har gamle PCer stående som ikke er i bruk. De er kanskje utrangerte i forhold til å kjøre moderne operativsystemer, eller holder rett og slett ikke følge lenger i de feteste spillene.

LES OGSÅ:

Men i stedet for at den gamle PCen din bare fungerer som støvsamler, kan det jo være greit å bruke den til noe fornuftig.

Gjør om PCen til mediesenter

Det er det som er grunntanken bak GeeXBox. Dette er i praksis et minimalistisk operativsystem som har ett formål: Gjøre PCen om til et mediesenter som kan spille av musikk, video og vise bilder. Har du en flat-TV er det bare å koble den til VGA/DVI/HDMI-inngangen, og du er i gang.

Her er standardmenyen i GeeXBox. Ikke veldig fansy, men funksjonaliteten er grei nok.
Her er standardmenyen i GeeXBox. Ikke veldig fansy, men funksjonaliteten er grei nok. Vis mer

En av styrkene til GeeXBox er bred støtte for medieformater. Her støttes VideoCDer (VCD), DVD, Divx, Xvid, AVI, Ogg Vorbis, MP3, MP4, ISO-speilbilder av DVD-filmer, ja nær sagt alt av tenkelige og utenkelige formater skal støttes av mediesenteret.

Og maskinkravene er dessuten beskjedne. Har du en Pentium 2 med 400 MHz prosessor og 64 MB minne, så er det tilstrekkelig. Og til tross for at hele operativsystemet er på kun 18 MB, støttes svært mye av både eldre og nyere maskinvare. En egen HD-modus krever imidlertid kraftigere saker, noe vi også erfarte i vår lille test. Mer om dette senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstkommende fredag demonstrerer vi GeeXBox i KliKK episode 44. Innslaget kan du se allerede nå:

Slik fungerer det

GeeXBox lastes ned som en ISO-fil, som du brenner til en CD ved hjelp av et egnet brenneprogram. Slik gjør du det.

Når brenningen er fullført, starter du PCen på nytt med platen i drevet. Snart får du spørsmål om du vil starte GeeXBox i vanlig modus eller HD-modus, eller installere systemet til harddisken. Velger du sistnevnte slipper du å ha oppstarts-CDen tilgjengelig hver gang du skal bruke den.

Når GeexBox starter, lastes hele operativsystemet til arbeidsminnet på datamaskinen. Deretter åpnes skuffen, og du kan ta ut platen. Når menyen dukker opp, kan du for eksempel sette inn en DVD-film, eller CDer og DVDer med multimediefiler.

Enkelte TV-kort støttes også, og har du en harddisk i PCen, kan du også spille av mediefiler derfra. Med et kompatibelt nettverkskort (både kablet/trådløst) kan du streame filer både fra Internett og delte mapper i nettverket.

DVD-avspilling med GeeXBox
DVD-avspilling med GeeXBox Vis mer

Våre inntrykk

Vi lastet ned og brente GeeXBox til en CD, og prøvde løsningen på fire forskjellige PCer, både med eldre og nyere maskinvare. På to av PCene dukket aldri menyen opp, mens de to andre fungerte mer eller mindre helt fint. Problemene kan naturligvis være tilfeldigheter, men vitner uansett om at det gjenstår en del før dette er en "ferdig" løsning.

På PCene der GeeXBox fungerte, dukket menyen opp som forespeilet etter rundt 20 sekunder, og ved hjelp av tastaturet kunne vi velge å åpne mediefiler eller gjøre forskjellige innstillinger. Til vår store overraskelse virket ikke musen, noe som også bekreftes på GeeXBox sine nettsider. Men forskjellige gamepads og fjernkontroller fungerer, i tillegg til tastaturet - med haugevis av snarveier.

Vi matet PCen med en DVD, og avspillingen startet automatisk. Bildet hakket imidlertid svært mye. Vi åpnet noen DivX-filer, med samme resultat. Musikk og bilder gikk det imidlertid mye bedre med. Men maskinvaren var rimelig oppdatert, så skuffelsen var derfor stor.

Det viste seg imidlertid at GeeXBox kjørte i HD-modus, og på vår 24" ble oppløsningen da 1920 x 1200 piksler. DET ble for tøft for driverne, selv om skjermkortet, et GF8600GT tåler HD meget godt i Windows.

Av en eller annen grunn er HD-modus standardvalget i oppstartsmenyen, og du kan ikke endre denne etter at GeeXBox har lastet. En omstart må til, og du må aktivt velge standardmodus (800x600). Det gjorde vi, og nå hadde vi ingen problemer med å spille av alt av mediefiler vi hadde liggende på harddisken.

Vi savnet imidlertid muligheten til å bruke mus, spesielt i DVD-menyene. Alle snarveiene på tastaturet er ikke akkurat brukervennlig. Vi hadde heller inge gamepad eller kompatibel fjernkontroll tilgjengelig.

Bildekvaliteten var for øvrig ikke så bra som vi var vant med med Windows-drivere, men på en TV og fra normal betraktningsavstand kan den likevel være akseptabel.

Konklusjon

Vårt inntrykk er at GeeXBox i skrivende stund fremstår som noe uferdig. Konseptet er imidlertid veldig spennende, og vi er virkelig imponert over hva utviklerne har fått til i denne bittelille pakka på 18 MB. Neste punkt på listen må være å få på plass musestøtte. Det vil øke brukervennligheten betraktelig.

Vi følger spent med i den videre utviklingen av løsningen.

Har du lyst å prøve GeeXBox etter å ha lest denne artikkelen, finner du mer informasjon og kan laste ned ISO-filen fra denne siden.

Testresultat

GeeXBox 1.2 BETA

Når det først fungerer, fungerer det stort sett bra, gratis, kan kjøres uten harddisk på PCen.

For ustabilt på enkelte PCer på nåværende tidspunkt, HD-modus virker svært uferdig.

Se alle våre tester