Slik blir fremtidens Windows

Detaljer om nye Windows-versjoner begynner sakte men sikkert å lekke ut. Longhorn og Blackcomb er stikkordene for fremtiden.

Det er lett å bli forvirret når det gjelder Microsofts kodenavn og rekkefølgen på diverse operativsystem-prosjekter. Opprinnelig skulle et nytt OS, kjent som Blackcomb, komme på banen etter XP, som slippes til høsten. Blackcomb skal etter planen bli det første operativsystemet som integrerer Microsofts .Net-strategi.

Slik er Blackcomb-grensesnittet
Slik er Blackcomb-grensesnittet Vis mer

I slutten av juli dukket et nytt navn opp i nyhetsbildet: Longhorn. Dette operativsystemet skal sannsynligvis være et slags mellomledd mellom dagens XP, og det svært så ambisiøse Blackcomb. Blackcomb skulle opprinnelig lanseres i 2002 eller 2003, men er nå altså blitt utsatt til muligens 2004.

Foreløpig er det svært uvisst hva Longhorn-versjonen vil inneholde, i og med at det ikke har dukket opp noe info foreløpig. En svært tidlig versjon skal visstnok sirkulere på nettet, men vi har ikke lykkes å få tak i det.

.Net overalt

Dette grensesnittet er tilpasset barn
Dette grensesnittet er tilpasset barn Vis mer

Det mest interessante er imidlertid hva som skjer med den storslåtte Blackcomb-lanseringen. Dette operativsystemet skal etter planen koble din datamaskin sammen med et nettverk der du skal kunne oppevare dine filer, ha felles avtalebøker med andre brukere og gi andre tilgang til dine dokumenter.

.Net-planene er imidlertid mye større enn det: Microsoft har flere samarbeidspartnere som vil samarbeide om tjenester. For eksempel vil nettauksjonen eBay la brukere få tilgang til deres tjenester via mobiltelefoner og PDAer, og flyselskaper vil kunne informere brukerne om kansellerte avganger. Alt skal foregå gjennom .Net-plattformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Min kalender - her kan du dele informasjon med andre brukere
Min kalender - her kan du dele informasjon med andre brukere Vis mer

Selve Blackcomb-systemet vil sannsynligvis få et grensesnitt som er en betydelig oppgradering i forhold til både Windows 9x og XP. Startmenyen kommer til å dominere venstresiden av skjermen, og vinduene kommer til å få nye former. De forskjellige brukerne skal selv kunne velge hvordan deres skrivebord skal se ut, for eksempel kan barn velge et utseende som er fargerikt og enklere å bruke, og gir bedre tilgang til oppgaver som hjemmelekser og spill.

Mine bilder-mappen, med tilgang til både lokale filer og online-innhold
Mine bilder-mappen, med tilgang til både lokale filer og online-innhold Vis mer

Går du inn i en mappe som inneholder bilder, vil du få oversikt over filer som både ligger lokalt på din PC, og på ditt .Net-område. Meningen er at brukere ikke skal skille mellom ting som befinner seg på og utenfor PCen, alt skal være like enkelt å få tilgang til. Alt dette ble vist frem i en videoklipp som har sirkulert på nettet de siste dagene.

Dette er interessant utvikling, og vi kommer selvsagt til å følge med fremover.