Windows 8 vil føre til radikale endringer på nye PC-er.               Foto: Bjørn Eirik Loftås
Windows 8 vil føre til radikale endringer på nye PC-er. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Slik blir fremtidens PC

Windows 8 kommer til å tvinge frem store endringer.

Som ventet har redaksjonen fått haugevis med reaksjoner etter at vi fredag publiserte kommentaren Windows 8 kan bety slutten for vanlige PC-er.

Men uansett hvilken mening du måtte ha er det ingen tvil om at PC-en allerede er i endring, og at Windows 8 kommer til å sette fart på utviklingen.

Et lite historisk dykk

Revolusjonen begynte egentlig allerede i 2008, som var det første året det på verdensbasis ble solgt flere bærbare PC-er enn stasjonære (i Norge skjedde dette flere år tidligere). Plutselig var ikke lenger PC-en noe som var ensbetydende med egne rom og kontorer, men noe man tok med seg der man var. Dette passet som hånd i hanske med de nye nettvanene våre. Vi var rett og slett online oftere - og interaktive i mye større grad enn tidligere.

Omtrent samtidig kom den mobile revolusjonen, som gjorde det mulig å være online og interaktiv uten PC-en. Flere og flere oppgaver kunne etter hvert utføres ved hjelp av en minidatamaskin (telefon om du vil) som fikk plass i lommen.

Etter en tid med stagnasjon og tilbakegang kom PC-leirens motsvar, netbook eller den minibærbare PC-en. Den lille krabaten ble raskt populær, men allerede etter ett år begynte salget å svikte, og det skyldtes flere forhold - ikke minst at den var treg, og hadde flere begrensninger i operativssystemet i forhold til vanlige PC-er. Den falt litt mellom flere stoler, rett og slett, og har blitt mer og mer skviset av stadig mer avanserte smartmobiler og ikke minst nettbrett (les: iPad).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor kom så Ultrabooken, og sådde ny optimisme i PC-leiren. Dette var en fullblods PC, bare i meget tynn og lett utforming, og med god batteritid attpåtil. Men det var også en PC på godt og vondt; perfekt til produksjon og tyngre jobber, men også mer komplisert og med flere fallgruver enn de nye dingsene.

Berøring = me wants

Spesielt dette med berøringsfølsomme skjermer var noe som folk hadde omfavnet, og det skapte en intuitiv opplevelse som PC-ene ikke kunne matche. Jovisst fantes berøringsfølsomme PC-skjermer, men verken operativsystemet eller skjermens plassering i forhold til brukeren var optimal for fingerstyring.

PC-produsentene skjønte fort at det var et stort ønske om fingerstyring i markedet, men kunne lite gjøre. Det var Microsoft som satt med selve nøkkelen, og Windows 7 var rett og slett ikke laget med tanke på fingerstyring i det hele tatt. Skulle PC-en fortsatt være med på leken, måtte det gjøres store grep i neste Windows-versjon.

Microsoft valgte å bake et helt nytt grensesnitt, Metro, inn i det klassiske Windows-skrivebordet, på en måte som etter vår mening ikke er til det beste for tradisjonelle PC-er. Metro er optimalisert for berøring, ikke for mus, og du må forholde deg til Metro - med sine store ikoner og heldekkende app-er, enten du vil eller ei.

Derfor skjer dette

Konsekvensene ser vi allerede flere måneder før Windows 8 er lansert. Vi vet at det vil komme rundt 30 tynne Ultrabooks denne høsten med berørongsfølsomme skjermer. Det er ca 25% av alle Ultrabooks som er annonsert i år, og vi antar at alle av dem kommer med Windows 8 innabords. AMD kommer også med en rekke Ultrathins.

Enkelte av dem har også avtagbar skjerm og kan brukes som nettbrett i fanget, andre har skjermer som kan snus helt rundt, og dermed fungere på samme måte. Ergonomisk er dette langt bedre enn å holde armen ut og berøre en skjerm som står vertikalt.

Dette er noe vi vil se flere eksempler på fremover. Tastaturer med HDMI-utgang og et par USB-porter, resten sitter i skjermen - som også er avtakbar.
Dette er noe vi vil se flere eksempler på fremover. Tastaturer med HDMI-utgang og et par USB-porter, resten sitter i skjermen - som også er avtakbar. Vis mer


PC-ene blir også tynnere og tynnere. Samsungs nye 9-serie er for eksempel bare 1,29 cm på det tykkeste, og har en høyoppløst skjerm på 1600 x 900. Det er imidlertid lite i forhold til nye iPad, som har oppløsningen 2048 x 1536 piksler. Windows 7 er ikke optimalisert for høy oppløsning på små skjermer, Windows 8 og Metro er langt bedre også her. Vi har vært i kontakt med flere store PC-produsenter den siste tiden, og alle har store forventninger til at med Windows 8 kommer også høyoppløste skjermer endelig til å bli vanlig også på små bærbare PC-er.

Noen tynnere? Foto: Samsung
Noen tynnere? Foto: Samsung Vis mer


I tillegg til høy oppløsning vil de også få langt bedre innsynsvinkel. Det er tvingende nødvendig siden betraktningen vil variere i mye større grad enn når PC-en står på bordet foran deg. Det kommer snart Ultrabooks med IPS-skjermer, og kontraststerke Retina-skjermer som vi kjenner fra iPhone og iPad vil etter hvert også komme på Apple sine bærbare.

Alt av mekanikk og bevegelige deler vil snart være borte fra bærbare PC-er. Lagring skjer til små SSD-er med kompakt mSATA-grensesnitt. Harddisker og optiske drev vil leve videre, men etter hvert kun i eksterne utgaver.

LED-lys, stadig mindre komponenter og mikroskopisk produksjonsteknikk vil holde strømbruken på et minimum, og dermed også kjølebehovet nede. Viftene synger med andre ord på siste verset, vi har allerede testet vifteløse PC-er.

Og det som er tynt og lett i dag, er ikke det i morgen. Etterhvert vil dagens LCD-skjermer erstattes av OLED-skjermer på noen få millimeter, men allerede med dagens teknikker vil vi snart se 1 cm tynne bærbare med skjermer på 13 tommer og en vekt på godt under 1 kg.

Stasjonært er ikke dødt

Det vil imidlertid fortsatt være behov for å bruke PC-er på tradisjonelt vis, stasjonært med store skjermer, tastatur og mus. Her vil Windows 8 få problemer med å få gjennomslag, tror vi. Windows 7 vil være å foretrekke for stasjonært arbeid, helt til Windows 9 kommer og sørger for at man endelig får det beste fra to verdener.

Uansett hva som skjer - DinSide kommer alltid til å følge utviklingen tett, fortelle deg om nyhetene og teste alle de mest interessante PC-ene, nettbrettene og mobilene.

Hva mener du? Bruk debattfeltet under!

Tema: Ny teknologi