Foto: HP
Foto: HPVis mer

Slik blir DVD+RW: Lansering i august

HP fortsetter samarbeidet med Sony. I tillegg til å levere Sonys CD-brennere som sine egne, satser de også på Sonys DVD+RW. DVD+RW kommer endelig i salg i august.

Sommeren er en rolig tid i databransjen. Overarbeidede datafolk trapper ned og lader opp til en ny høst. En produktlansering om sommeren vil alltid få lav effekt. Derfor er lanseringen av DVD+RW utsatt til etter ferien. I august begynner hjulene å rulle igjen og DVD+RW kommer på markedet.

Sony og HP med samme produkt

Sony har hatt sin DRX-100S, med SCSI-grensesnitt, klar i lang tid. Men det er først nå at de mener at markedet er modent for dette produktet. HP leverer sin egen DVD Writer 3100i med innmat fra Sony på samme tid. I tillegg til HP og Sony, satser Philips, Ricoh, Mitsubishi, Verbatim og Yamaha også på DVD+RW.

Raskere enn DVD-RAM?

Her på DinSide har vi allerede testet konkurrenten DVD-RAM i form av Panasonic LF-D101N som viste stort potensiale.

Nå kan vi endelig avsløre spesifikasjonene til Sonys og HPs DVD+RW- brennere og sammenligne de med våre verifiserte målinger med DVD-RAM:
BeskrivelsePanasonic LF-D101NSony/HP DVD+RW
Lese DVD2X CLV (2770 KB/s)2X CLV (2,7 MB/s)
Lese DVD+RW/RAM1X CLV (1356 KB/s)1-1,25X CAV (1,3-1,7 MB/s)
Skrive DVD+RW/RAM0,5X CLV (623 KB/s)1-1,25X CAV (1,3-1,7 MB/s)
Kapasitet pr. side2,6 GB3,0 GB
Lese CD8-20X CAV (1,2-3 MB/s)8-20X CAV (1,2-3 MB/s)

CAV (Constant Angular Velocity) betyr at hastigheten er lav til å begynne med, og øker utover platen. Rotasjonshastigheten er derfor fast.
CLV (Constant Linear Velocity) betyr at hastigheten er den samme over hele platen. Rotasjonshastigheten vil være størst på begynnelsen (innerst) og synke jevnt utover platen.

Som tabellen viser, vil DVD+RW være langt raskere til både å skrive og lese DVD+RW enn det Panasonics DVD-RAM-enhet yter med DVD-RAM. Nå er riktignok denne sammenligningen litt urettferdig siden Panasonic vil ha vært på markedet et helt år når DVD+RW lanseres.

Som rene CD- og DVD-lesere, er disse enhetene omtrent identiske. Uten å ha topp ytelse, vil de gjøre nytten og erstatte både CD-ROM- og DVD-ROM-leser for de aller fleste.

Krigen fortsetter

Neste generasjon DVD-RAM vil komme på markedet allerede i år. Toshiba forventer å lansere sin nye DVD-RAM med hele 4,7 GB pr. side like før jul.

Sony slår tilbake seks til åtte måneder etter lanseringen i august. Første kvartal neste år kommer 4,7 GB DVD+RW-plater. Ytelsen vil bli 2,5X for både lesing og skriving av DVD+RW. For første gang vil det være mulig å spille inn film som kan spilles av i din stasjonære DVD-spiller.

Stor produksjon

Som et resultat av alle utsettelsene, vil DVD+RW bli tilgjengelig i butikkene allerede ved lansering. Prisene i Norge er ennå ikke fastsatt, men Sony forteller oss at prisene vil tilsvare det DVD-RAM selges for i august. Prisene på DVD-RAM har stått stille det siste halvåret. Derfor kan vi håpe på en prisreduksjon når DVD-RAM endelig får konkurranse.