Hvordan vaske PC-skjermen og nettbrettet

Slik blir du kvitt fingermerkene

Vi testet vann og skjermrens på PC og iPad.

VANN ELLER SKJERMRENS? Hvis du vil få ren PC-skjermen eller nettbrettet ditt trenger du ikke særlig mer enn en mikrofiber-klut og litt vann.  Foto: AKSEL RYNNING
VANN ELLER SKJERMRENS? Hvis du vil få ren PC-skjermen eller nettbrettet ditt trenger du ikke særlig mer enn en mikrofiber-klut og litt vann. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Publisert

PC-, TV- eller nettbrettskjermer har en tendens til å bli både støvete og ofte fulle av fingermerker - også de som egentlig ikke skal berøres.

Du behøver heller ikke å bruke flere hundre kroner på skjermrenser. I de fleste tilfeller vil det holde med en billig klut og litt springvann.

LES OGSÅ: AirBar gjør skjermen til touch-skjerm

Ikke gjør dette

Før du setter i gang med skjermrengjøringen er det et par ting du bør vite.

Skjermer er forskjellige. Noen er laget av plast, mens andre har glassoverflater. Enkelte har tynne belegg ment for å beskytte mot riper eller gjenskinn.

Det er vel bare de færreste av oss som har full kontroll på hvor ømfintlige eller hardføre skjermene er. Dersom du er usikker bør du ta disse forholdsreglene:

  • Ikke bruk vindusrens eller andre vaskemidler som inneholder ammoniakk.
  • Ligg unna papir. Det er laget av trefiber og kan være tøffere mot skjermen enn man skulle tro.
  • Pass deg for alkoholbaserte rensemidler. De kan slite på eller løse opp eventuelle belegg på skjermen.
Mange fabrikanter, for eksempel Apple, anbefaler nemlig bare å bruke en myk klut med litt vann på, og ingenting annet, på sine bærbare PC-er.

LES OGSÅ: Bruk iPaden som ekstra PC-skjerm

Bruk glasskluten

TA DET ROLIG: Presser du for hardt kan det gi trykkskader på skjermpanelet. Foto: AKSEL RYNNING
TA DET ROLIG: Presser du for hardt kan det gi trykkskader på skjermpanelet. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer


Nå som du vet hva du ikke må gjøre, er det bare til å sette i gang.

Aller først; skru av maskinen! Dette gjelder uansett om det er snakk om TV, PC, nettbrett eller mobil.

Fukt en myk mikrofiberklut med vann eller skjermrens, og vri den godt opp. Aldri spray vann eller rensemidler direkte på skjermen.

Ofte følger det med en egnet klut når man kjøper skjermrens, men man kan også fint bruke en glassklut uten skrapefelter. De koster gjerne ikke mer enn 20 kroner.

Deretter er det bare til å tørke forsiktig over skjermen. Mikrofiberkluter er så effektive til å fjerne smuss og skitt at man ikke behøver å presse for hardt.

LES OGSÅ: Velg glassklut om du vil unngå riper

EFFEKTIV: En lett fuktet mikrofiberklut gjør underverker mot fingermerker. Foto: AKSEL RYNNING
EFFEKTIV: En lett fuktet mikrofiberklut gjør underverker mot fingermerker. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer


Trenger man skjermrens?

MYSTISK BLANDING: Ingrediensene i denne skjermrensen sto verken på flasken eller på internett. Foto: AKSEL RYNNING
MYSTISK BLANDING: Ingrediensene i denne skjermrensen sto verken på flasken eller på internett. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer


Vi testet å rengjøre to skjermer, en av ømfintlig plast og en med robust glassoverflate, både med en 200-kroners skjermrens og vanlig springvann.

Før testen dro vi fingre og hender over skjermene et par ganger, for å smusse dem godt til.

Etter avtørking var det tydelig i vårt tilfelle at vann var like effektivt som skjermrens. I begge tilfeller forsvant både støv og fingermerker som dugg for solen.

Selv om noen kan ha så møkkete skjermer at man kan rettferdiggjøre å bruke 200 kroner på skjermrens, kan disse også ha sine negative sider.

Etter våre undersøkelser, både på internett og i butikk, er det svært dårlig til ingen merking av ingredienser på disse rensemidlene. Derfor kan man risikere at de inneholder alkohol eller andre tilsetningsmidler som kan skade skjermen.

BILLIG OG BRA: 20 kroners-løsningen var i vårt tilfelle like effektiv som 200 kroners-løsningen. Foto: AKSEL RYNNING
BILLIG OG BRA: 20 kroners-løsningen var i vårt tilfelle like effektiv som 200 kroners-løsningen. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer


- Inneholder ikke alkohol

Skjermrensen i testen vår er kjøpt på Elkjøp. Selgerne i butikken fant ikke ut av hva den inneholdt. Etter å ha henvendt oss til hovedkontoret fikk vi i hvert fall vite at den ikke inneholder alkohol.

- Screen Buddy er en gelébasert skjermrenser uten alkohol som heller ikke inneholder såpe, skriver kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Schmidt, i en e-post.

Han poengterer også at den medfølgende mikrofiberkluten er spesiallaget for skjermrensing, satt inn med et antimugg-middel og med to sider - til henholdsvis rensing og polering.

- Det viktigste man bør unngå ved rengjøring av skjermer er alkohol og såpe. Sammen med den medfølgende Scotchgard-kluten er dette dermed et godt produkt for de av kundene våre som har små og store dyrebare skjermer de vil ta godt vare på.

LES OGSÅ: Slik rengjør du TV-en din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer