Slik blir du anonym på nettet

Er du en av mange som ikke setter pris på at enorme databaser i inn- og utland registrerer webtjenestene du besøker, det du sier i prategrupper og hvilke annonser du klikker på? Da kan løsningen være en anonym identitet fra det kanadiske selskapet Zero-Knowledge.

Det finnes mange grunner for at webtjenester, annonsenettverk og leverandører av internettilgang ønsker å lære mest mulig om deg. Den viktigste årsaken er at dess mer de vet om dine interesser og vaner, dess større muligheter har de for å tilpasse annonser og markedsføring.

Og kanskje det ikke er så ille at du får annonser for akkurat de produktene du er mest interessert i? Er du for eksempel på leting etter ny bil, kan tross alt en annonse for et spesialtilbud på en familiebil være midt i blinken.

Men du behøver slett ikke å drive med noe ulovlig på Internett for ønske å bevare ditt nett-privatliv. Det er tross alt en menneskerettighet å kunne bevege seg fritt rundt her i verden – og dermed også på nettet – uten at hvem som helst skal kunne følge med på hvert et steg du tar. Og ikke minst vil vel de færreste av oss sette pris på at det kanskje ligger kopier av epost vi engang har sendt eller mottatt på en fremmed server.

Det er tre hovedkilder for hvordan fremmede databaser kan få informasjon om deg:

  • informasjon følger med i det skjulte når du besøker nettsteder og gjør annet på nettet – informasjon om server, land, maskintype, operativsystem, tidspunkt for nettbruk, innhold på sidene og hvilket nettsted du har besøkt.
  • informasjon som lagres i såkalte cookies, små filer som lagres på din harddisk, og som senere kan leses fra din harddisk av samme nettsted.
  • informasjon som du må gi fra deg for å få lov til å handle eller få tilgang til passordbeskyttede tjenester.
Slik informasjon kan for alt vi vet bli samlet fra ulike kilder i store databaser, hvor det etter hvert bygges opp en profil på deg som du kanskje ikke ønsker at andre skal ha tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Freedom gir deg anonymitet

Zero-Knowledge er et kanadisk selskap som tilbyr deg anonymitet i møtet med ulike databaser når du surfer, sender/mottar epost, chatter eller bruker nyhetsgrupper. Metoden er for så vidt enkel: Programmet Freedom 1.0, som du installerer på din egen maskin, sørger for at all informasjon som du mottar fra Internett tar turen innom en server hvor den kryptereres før den sendes til din maskin. Og det er kun din maskin som har krypteringsnøkkelen for å åpne informasjonen.

Og når du sender ut informasjon, blir denne først kryptert på din maskin for så å bli sendt til Zero-Knowledges server. Denne serveren dekrypterer, og legger deretter til informasjon om IP-adresse, land, server etc. tilsvarende det som du selv har definert.

Alt i alt får du fem identiteter hos Zero-Knowledge, og grunnen til dette er at du kan forvirre databasene med flere identiteter, og hindre dem i å få for mye informasjon om deg.

Ingen vet hvem du er

Løsningen som Zero-Knowledge tilbyr hevdes å være programmert slik at selv ikke Zero-Knowlege vet hvem du er. Det blir derfor opp til deg å stole på Zero-Knowledge eller ikke, men det er helt klart at hvis Zero-Knowledge skulle bli tatt i å misbruke sine kunders tillitt, vil hele forretningskonseptet deres være ødelagt.

Freedom 1.0 er foreløpig tilgjengelig bare for brukere av Windows 95 og 98, men versjoner for mindre operativsystemer som Linux og MacOS er på vei. Freedom 1.0 byr på hele 128 biters krypteringsteknologi, og siden Zero-Knowledge er lokalisert i Canada, kan vi laste ned dette programmet. Lovverket i USA forbyr nemlig eksport av så avansert kryptering.

Freedom 1.0 kan testes ut i en måned, og er på 3,6 MB (tar ca. 15 minutter å laste ned på et 33,6 modem). Selve installasjonen er grei, men defineringen av identiteter tar forholdsvis lang tid: på vår testmaskin med 466 MHz-prosessor tok det hele 25 minutter for én.

Velger du å kjøpe Freedom 1.0, vil det koste deg ca. 50 amerikanske dollar (400 kroner) i året for de fem identitetene. Ønsker du flere identiteter, for å øke egen sikkerhet, koster det 10 dollar ekstra per identitet.

Her finner du Freedoms hjemmesider hvor du kan laste ned din testkopi – ettersom vi ikke har hatt anledning til å teste dette nye produktet, anbefaler vi deg å vente med å kjøpe det til du har sett at testversjonen faktisk gjør det som Zero-Knowledge lover.