Slik ble iPod kulere enn Walkman

Vi har intervjuet Sonys visepresident om hvorfor iPod får langt større oppmerksomhet enn den gamle storheten Walkman.

For 25 år siden var Sony med på å skape det portable musikkmarkedet med sine Walkman-kassettspillere. Den gang var det analoge signaler og mekaniske drev som var hovedingrediensen, og her var Sony eksperter. Walkman ble raskt et begrep som ble benyttet på alt av lommespillere. Historisk sett skjer slikt svært sjelden, og den portable musikkverden så ut til å ligge for Sonys føtter.

Sverget til CD og MD

Tiden gikk, og den gikk muligens litt i raskeste laget for Sony. I 2001 dukket nemlig den første iPoden opp, og selv om den ikke var den første spilleren på markedet, markerte den for alvor starten på MP3-alderen. Sony på sin side sverget til CD-spillere og naturligvis også MD-spillere (minidisc), og tapte markedsandeler så det suste.

Hvordan kunne Sony, med verdens sterkeste merkenavn inne portabel musikk miste grepet?

Jeffry van Ede er visepresident i Sony Europe.
Jeffry van Ede er visepresident i Sony Europe. Vis mer


- Omstillingen tok tid, og vi var rett og slett ikke flinke nok, forteller Jeffry van Ede, visepresident i Sony Europe, til DinSide Data. Først i 2004 kom Sony på banen med harddiskspilleren HD1. Den hadde 20 GB lagringskapasitet, i en elegant innpakning, langt slankere og med større skjerm enn konkurrentene.

Det skulle med andre ord ligge til rette for at Sony skulle slå kraftig tilbake, men produktet ble aldri noen trussel mot Apples hegemoni. Utfordringene var tredelt, minst. For det første hadde markedet allerede satt seg, med Apples iPod som den store vinneren. For det andre hadde ikke Sony verken nedlastingstjeneste for musikk eller programvare til å skryte av, og for det tredje var det dette med Walkman-navnet, da.

Problemer med navnet og programvaren

- SonicStage (red. anm: Sonys programvare for å håndtere og overføre musikken) var uferdig og møtte ikke folks forventninger. Apple kunne software, det kunne ikke vi, forteller en åpenhjertig van Ede til DinSide Data. - Når det gjelder kjennskap til Walkman i markedet var den definitivt til stede, men vi har måttet jobbe hardt for å gjenopprette "kulhetsfaktoren" til et merkenavn veldig mange forbandt med små kassettspillere fra åttitallet. Her har vi fortsatt en jobb å gjøre, fortsetter han.

Sony Sports Walkman med FM-radio fra åttitallet.
Sony Sports Walkman med FM-radio fra åttitallet. Vis mer


Sony gjør tilsynelatende det de kan for å riste av seg gamle fordommer, blant annet med en stor walkmansatsning gjennom mobiltelefoner fra Sony Ericsson. Mobilselskapet har imidlertid valgt andre programvareløsninger enn Sony, som fortsatt sverger til SonicStage - som har gått gjennom en rekke revisjoner siden H1 i 2004. Men selv etter gårsdagens test av nyeste generasjon videowalkman, NW-A805, kunne vi slå fast at alt fortsatt ikke er fryd og gammen i det omdiskuterte programmet. Færre feil er det blitt, men overføring av musikk til spilleren går vesentlig tregere enn hos konkurrentenes løsninger, først og fremst Windows Media Player og iTunes.

- Vi jobber med å øke hastigheten, og i neste versjon av SonicStage skal hastigheten være mye bedre, fortsetter van Ede. Og forbedringene vil ikke bare gjelde for nye spillere, også eldre spillere vil dra nytte av hastighetsøkningene, sier han. Den oppgraderte versjonen, som van Ede ikke vil si noe konkret om når kommer, skal bli tilgjengelig som gratis nedlasting, lover han.

Fortsatt DRM?

Sonys aller ferskeste Walkman heter NW-A800. Lenke til testen vår nederst i artikkelen.
Sonys aller ferskeste Walkman heter NW-A800. Lenke til testen vår nederst i artikkelen. Vis mer


På spørsmål om eventuelle planer om å gjøre Connect (Sonys butikk for nedlastbar musikk) tilgjengelig for oss i Norge, får vi til svar at Skandinavia står høyt på listen over nye områder for planlagt utrulling. Noe tidspunkt vil van Ede heller ikke gi her. Foreløpig er tjenesten tilgjengelig i ni land. Et spørsmål som naturlig dukker opp i denne sammenhengen er hvordan Sony ser på den pågående debatten om musikken skal låses med DRM eller ikke. EMI har som kjent offentliggjort at de snart vil tilby hele sin katalog uten DRM gjennom iTunes Store.

Van Ede forstår forbrukerne som ønsker full frihet. - Vi er samtidig opptatt av å sikre at opphavsrettene blir ivaretatt, men følger debatten med stor interesse, fortsetter han.

Hva med lydentusiastene?

Samtidig som stadig flere ser ut til å være fornøyde med musikk i sterkt komprimerte former, finnes det fortsatt lydentusiaster som verdsetter god lyd. Eller gjør det det?

- Joda, god lyd er fortsatt viktig for mange, og det er fortsatt en sentral oppgave for Sony å optimalisere lydbildet, også når musikken er komprimert, sier van Ede.

- Vi har dessuten håp og tro om at god lyd igjen skal bli viktig for langt flere, og tror HD-alderen med høyoppløselige og stadig bedre TV-bilder også vil føre til at det igjen blir satt større krav til god lyd. Erfaringer fra Japan, som har hatt HD-produkter noen år, kan i hvert fall tyde på det.


Fra Sony Norge får vi opplyst at SACD-entusiaster fortsatt skal bli tilfredsstilt, blant annet gjennom nye blu-ray-løsninger. Nye blu-ray-spillere, blant annet PlayStation 3, kan dessuten spille av SACD-plater.