Slik beskytter du deg mot nyttårsviruset!

NYHET: En sårbarhet i Windows XP kan føre til massiv virusspredning de neste dagene. Her er en enkel løsning på problemet.

Sårbarheten befinner seg i Windows Graphics Rendering Engine, og grafikkformatet Windows Meta File (WMF). Når du mottar en slik fil via epost eller annen måte, eller klikker på en lenke til en slik fil, vil Windows automatisk åpne programmet Windows Picture & Fax Viewer. Dersom filen er infisert, vil den i følge Digi.no laste ned og kjøre ondsinnet programkode på PCen din.

Bruker du nettleseren Firefox vil programmet først spørre deg om du vil åpne filen, men bruker du Internet Explorer får du aldri spørsmålet. Det som imidlertid kanskje er enda mer urovekkende er at WMF-innhold kan skjule seg bak filnavn som ender på JPG, GIF eller hvilket som helst grafikkformat, i følge SecurityFocus.com.

Slik stopper du viruset

Frem til Microsoft og antivirus-selskapene har funnet en permanent fiks til problemet, kan det midlertid løses på en enkel måte; ved å fortelle PCen din at programmet Windows Picture & Fax Viewer (som er standard på alle Windows XP-installasjoner) IKKE skal brukes til å vise WMF-filer.

Dette gjør du i følge Microsoft enkelt ved å klikke Start - Kjør..., og taste inn følgende kommando:

"regsvr32 -u %windir%\system32\shimgvw.dll" (uten anførselstegn), og klikk deretter på OK.

En dialogboks ber deg bekrefte avregistreringen. Trykk OK.

Dersom du senere vil stille tilbake forandringen, bruker du denne kommandoen:

“regsvr32 %windir%\system32\shimgvw.dll” (fortsatt uten anførselstegn).

Kilder:
Digi.no
ITavisen
Microsoft.com
SecurityFocus.com