Slik avslørte vi bilde-bløffen

En leser mente han hadde sensasjonelle nyheter.

En prikkete hjort med spesielt horn? Ikke spesielt vanskelig å oppdage bløffen med de rette hjelpemidlene. Foto: Manipulasjon, originalbilde tatt av Wigdis Wollan
En prikkete hjort med spesielt horn? Ikke spesielt vanskelig å oppdage bløffen med de rette hjelpemidlene. Foto: Manipulasjon, originalbilde tatt av Wigdis Wollan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet, som viser et hjortedyr med prikker og horn, skulle angivelig være tatt utenfor Horten i desember i fjor.

En leser sendte oss bildet, sammen med denne teksten:

Hei. I fjor vinter tok jeg et bilde av denne krabaten. Jeg hadde helt glemt bildet, men da jeg brukte kameraet for en stund siden, så jeg det lagret på minnebrikke. Jeg tok bilde ved Horten i Desember i fjor, da den sto rett utenfor hytta.

Det som er så rart med bildet, er at jeg ikke har noen anelse om hvilken rase dette er. Jeg har aldri sett et sånt dyr. Det kan ligne på en hjort, men hjort har ikke et sånt gevir eller sånne prikker.

Jeg har virkelig ikke anelse på hvilken rase dette er, og har kikket på nettet et stund. Jeg spør dere, kanskje det er en rase som har kommet hit fra utlandet? Jeg har ikke funnet noen hjorteraser i Norge som ser ut som dette. Gjerne svar meg på epost.

Jeg legger ved bildet jeg tok.

Fattet raskt mistanke

Det tok ikke mange sekunder før vi fattet mistanke til at bildet var blitt tuklet med. For det første fant vi ut at bildet slett ikke var tatt i desember i fjor, men 5. februar i 2007. Det kunne vi enkelt finne ved hjelp av å høyreklikke på bildet, og velge arkfanen "Detaljer". Mye av informasjonen som finnes der, er EXIF-data som opprettes av kameraet i det bildet tas, deriblant kameramodell, brennvidde, ISO, eksponering osv, i tillegg til dato, naturligvis.

Nytt kamera? Her er DinSides kameratester

I tillegg kunne vi se av informasjonen at bildet var blitt behandlet i Photoshop CS6:

image: Slik avslørte vi bilde-bløffen


Så begynte vi å studere bildet nøyere, og fant detaljer som virket utsmurte, blant annet ved hornfestet:

image: Slik avslørte vi bilde-bløffen


Det gjorde oss sikrere på at vi hadde å gjøre med en forfalskning, men spikeren i kista ble slått først da vi fant originalbildet på nettet. Og der var hjorten - uten prikker eller horn.

Å finne bildet var enkelt, takket være Googles bildesøk. Her har du nemlig muligheten til å laste opp det bildet som du ønsker å søke etter, eller finne lignende varianter av:

image: Slik avslørte vi bilde-bløffen


Søkeresultatene viste oss et bilde av en hjort og et miljø som lignet mistenkelig mye på bildet vi fikk fra leseren vår:

image: Slik avslørte vi bilde-bløffen


Et par klikk senere hadde vi funnet originalen, som helt korrekt var tatt 5. februar 2007. Fotografen heter Wigdis Wollan, som har gitt oss tillatelse til å bruke bildene i denne saken. Og til vår ikke alt for behendige leser, bedre lykke med lureriene neste gang!

Dette ble spikeren i kista for denne bildebløffen. Wigdis Wollans original til venstre.
Dette ble spikeren i kista for denne bildebløffen. Wigdis Wollans original til venstre. Vis mer


Les også: Finn ut om noen har stjålet bildet ditt