<B>PRIVAT ELLER IKKE:</B> Ved hjelp av noen enkle justeringer slipper du å dele alt du leser i visse typer apper på Facebook.
PRIVAT ELLER IKKE: Ved hjelp av noen enkle justeringer slipper du å dele alt du leser i visse typer apper på Facebook.Vis mer

Slik anonymiserer du hva du leser i Facebook

Noen apper vil dele alle artiklene du leser med alle vennene dine. Det behøver ikke være slik.

Det er ikke sikkert du bruker såkalte "social readers" selv, men du har helt sikkert sett at noen av vennene dine gjør det.

Dette er små apper som installeres i Facebook, gjerne fra store nettaviser som Washington Post eller britiske The Guardian, og hver gang du leser en artikkel vil tittelen på artikkelen, sammen med en lenke, kringkastes til medlemmene på vennelista.

For mange er ikke dette et problem, men hvis ikke du vil at alle skal få innsikt i dine lesevaner, finnes det enkle justeringer som stopper delingen.

Les også: Stopp Facebook-kontoen fra å poste av seg selv

Kryss av før du installerer

Det første du bør legge merke til er hva som skjer når du installerer selve appen. Se for eksempel Washington Posts app for sosiale medier:

Slik anonymiserer du hva du leser i Facebook


Allerede her er det mulig å bestemme hvem som skal se hva. Nedtrekksmenyen lar deg blant annet velge at alle vennene dine kan se artiklene du leser hos Washington Post, eller du kan simpelthen velge "Kun meg" - som betyr at ingen andre ser hva du har lest.

Har du allerede installert en slik sosial leseapp, er det fortsatt mulig å skru av delingsfunksjonen.

Trykk på "pil ned" øverst til høyre på skjermbildet, og velg "personverninnstillinger". Skroll deg ned til "Applikasjoner og nettsteder", velg "Rediger innstillinger". Fortsett med å holde tunga rett i munnen. Finn "Applikasjoner du bruker" på skjermbildet som kommer opp, velg nok en gang "Rediger innstillinger". Finn lese-appen, og velg "Rediger".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under punktet "Publiser på mine vegne" kan du velge samme innstilling som i avsnittet over, det vil si "Kun meg". Trykk "Lukk" etter at valget er gjort.

Hva hvis du ikke vil installere appene?

I situasjoner der du kommer over lenker til artikler andre har lest via lese-apper i Facebook, apper som du selv ikke har installert, er det i mange tilfeller fortsatt mulig å lese artiklene uten å installere appen.

Trykk "cancel" eller "avbryt" idet du blir bedt om å installere appen, og du vil likevel bli tatt videre til artikkelen du ønsker å lese.

Fungerer ikke det kan du forsøke å kopiere lenka til den opprinnelige saken slik du finner den i Facebook-tidslinja, lime inn lenka i et Google-søkefelt, og deretter trykke "Jeg prøver lykken"-knappen. Er du heldig blir du tatt rett til artikkelen.

Les også: Facebook vet skremmende mye om deg