Slette gjenopprettingspunkter i Windows


Hei; jeg mener å ha lest at stadig flere gjenopprettingspunkter i Win XP sinker oppstarten. Hvis det er riktig, hvordan kan jeg slette de punktene det ikke lenger er aktuelt å gjenopprette?

Hilsen
Lars

Datadoktoren svarer

Hei Lars,

Jeg har ikke vært borti at dette har sinket oppstarten, men kan jo ikke svare for alle. Windows setter av 12% av diskplassen til gjenopprettingspunkter som standard, og det kan jo gjøre et utslag på litt eldre systemer.

På grunn av hvordan gjenopprettingsfunksjonen er bygd opp lar dog ikke Windows deg få lov til å slette enkelte punkter, ganske enkelt fordi punktene er inkrementelt knyttet til hverandre. Når den avsatte plassen for punkter er full, slettes altså kun den eldste når et nytt punkt legges til.

Du kan fjerne alle punktene unntatt det siste ved hjelp av diskoppryddingsverktøyet. (Start -> Alle programmer -> Tilbehør -> Systemverktøy -> Diskopprydding) Under ”Flere alternativer” finner du dette valget.

Det greieste er nok å ganske enkelt gi systemopprettingen mindre av harddisken. 12% av disken er jo ofte unødvendig mye. Størrelsen kan du konfigurere ved å navigere deg frem til instillingene for systemgjenoppretting. (Høyreklikk på Min datamaskin -> Egenskaper -> Systemgjenoppretting -> Instillinger) Her kan du gi mindre plass (og ergo blir det færre punkter) for de partisjonene/diskene du ønsker.

Forresten kan du også her slå av systemoppgrettingen og skru den på igjen, dersom du vil fjerne alle punktene. Men da bør du jo først forsikre deg om at systemet du har er stabilt.

Å beholde et tidlig gjenopprettingspunkt for å kunne gå tilbake til dette er altså noe som ikke vil vil fungere dersom du har få punkter. Da bør du heller sjekke ut dette alternativet.

Les alle spørsmål og svar