Slette filer for godt?

Dagens spørsmål:

Hei,
Jeg har hørt at data egentlig ikke blir slettet når jeg tømmer papirkurven i Windows. Kan jeg slette filene slik at de ikke kan gjenopprettes?
mvh
Knut

Datadoktoren svarer:

Med programvare som dette kan du lett hente tilbake slettede filer
Med programvare som dette kan du lett hente tilbake slettede filer Vis mer

Man skulle tro at når man sletter en fil fra papirkurven, så er den borte for alltid. Dette er ikke tilfellet. Når du sletter en fil blir den ikke fysisk fjernet fra harddisken, du fjerner bare referansen til filen fra filsystemtabellen (FAT). Hvis du ikke overskriver den med andre filer, er det ikke noe problem å hente den tilbake igjen ved hjelp av spesialprogrammer.

Det er til og med mulig å hente frem filer som har ligget på steder som er blitt overskrevet. Ved å studere de magnetiske feltene på diskens overflate, er det fortsatt mulig å finne frem til filer som har ligget der tidligere. For å fjerne alle spor må du derfor bruke et renseprogram.

Det finnes mange programmer som kan gjøre denne jobben for deg. Vi har i en tidligere artikkel skrevet om BestCrypt, et krypteringsprogram med innebygget mulighet til å rense harddisken din for slettede filer. Dette programmet er ganske kostbart, og hvis du ikke trenger noe annet enn filslettingsfunksjonen, finnes det mange billigere, til og med gratis alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Effektiv sletting for all fremtid

Eraser er et program som gjør jobben for deg. Det overskriver de slettede filene dine med noen forskjellige utvalgte mønstre. Disse mønstrene er laget i henhold til retningslinjene for sikkerhet i det amerikanske forsvarsdepartementet. De fjerner alle magnetiske spor etter filene, og du kan ifølge produsenten være nesten hundre prosent sikker på at filene dine er trygt slettet.

Du kan opprette en liste over filer og disker å slette fra
Du kan opprette en liste over filer og disker å slette fra Vis mer

Denne dialogboksen får du opp når du høyreklikker på papirkurven
Denne dialogboksen får du opp når du høyreklikker på papirkurven Vis mer

Når du starter opp Eraser, kan du velge hvilke filmapper som skal ha muligheten for sikker sletting av filer. Du kan be Eraser slette filene i disse mappene med jevne mellomrom. De kan også slettes helt, slik at den er borte for godt. Eraser kan også fjerne mappen manuelt, på kommando fra deg. Dette kan for eksempel være nyttig i typiske temporære filmapper, for eksempel cache-mappen til Internet Explorer.

Programmet integreres også med den tradisjonelle papirkurven i Windows. Ved å høyreklikke på papirkurven kan du velge ”Erase Recycle Bin, og filene er borte for alltid.

Eraser er gratis, og du kan laste det ned fradenne adressen.
Lykke til!