Slette disken sikkert?

Hei,

Finnes det programmer som sletter data på harddisken for godt, slik at de ikke fiskes frem igjen av andre spesialprogrammer?

Jeg har en 5 GB stor mappe som jeg ønsker å slette helt fra harddisken, men jeg vil ikke at for eksempel PC Inspector skal kunne finne dem frem igjen etterpå.

Er det bare å fylle opp mapppen igjen med nye filer etterpå for å skrive over filene, eller er det spredd utover haddisken slik at de kan letes frem igjen av spionprogrammer?

Hva skal til for å slette filene helt, sikkert, og gjerne også gratis?

Hilsen Per

Datadoktoren svarer

Heisann,

Du er inne på noe når du sier at filene må overskrives for å bli helt slettet - men det gjelder de fysiske sektorene på disken, og ikke de virtuelle "pekerne" som utgjør filer i Windows Utforsker.

Fordi de fleste operativsystemene forsøker å finne fullstendige segmenter å lagre hele filen i når du kopierer over eller lager en helt ny en, vil en 200 MB stor fil ofte plasseres på et annet sted en den filen du nettop slettet.

Det samme gjelder med mindre filer, ettersom det kan finnes en ledig sektor på et bedre sted på disken - og filen vil i så fall bli plassert der. Mye brukte og neste fulle disker blir fort fragmentert, og da ender enkeltfilene opp på forskjellige steder - som når du åpner og lagrer et dokument mange ganger på forskjellige tider, men det er en annen historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ønsker å slette data fullstendig for alltid og evig tid fra harddisken din, er det derfor best å gi jobben til en et program som kan sakene sine. Disse skriver over filene på med rå data i forskjellige mønstre - mange ganger - på samme fysiske sted på disken.

Skal du atpåtil ha det gratis; anbefaler jeg med glede et program som heter Eraser, som i tillegg er basert på åpen kildekode.

Lykke til!

Hilsen

Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Les alle spørsmål og svar