Slett filen for godt

Hvis du sletter en fil på den vanlige måten, lar den seg lett rekonstruere.

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan sletter du en fil?

Mange merker fila, trykker delete (eller slett-ikonet) og konstaterer at fila er borte.

Noen vet bedre - den slettede fila havner nemlig i papirkurven og kan lett hentes frem igjen. Tømmer du papirkurven (eller sletter med shift-delete), derimot, forsvinner fila for godt - eller?

Neida, fortsatt er ikke fila slettet. Vi har tidligere skrevet om programmet Recuva, som hjelper deg å hente frem nylig slettede filer igjen. Når du sletter en fil, sletter du nemlig bare innslaget i filtabellen.

Selve innholdet i fila ligger fortsatt fysisk på harddisken og lar seg rekonstruere, med mindre noe har blitt skrevet til det samme området i etterkant. Derfor er det ofte slik at du klarer å rekonstruere filer du nettopp har slettet, mens du neppe vil klare det om et par uker.

Les også: Guide til sikker sletting

Sikker sletting

Gratisprogrammet DeleteOnClick tar imidlertid sikte på å slette fila for godt med en gang, ved å overskrive den slettede fila med obskure tegn, såkalt "wiping". Programmet er en såkalt "shell extension", som i praksis betyr at du får et nytt menyvalg, "securely delete", når du høyreklikker på en fil.

Slett filen for godt


Skaperne hevder at programmet følger den såkalte "U.S. DOD 5220.22-M secure file deletion standard", som i hvert fall høres bra ut på papiret, og så fort du har svart ja på at du virkelig vil slette fila, er det ingen vei tilbake.

DeleteOnClick finnes i to versjoner - som gratisversjon og som del av en kommersiell pakke. Denne pakken består av 7 programmer i samme gate og koster 173 kroner.

Versjonen som ikke er gratis vil i tillegg gi fila et nytt navn før den slettes, slik at ikke en gang filnavnet vises riktig i gjenopprettingsprogrammer (dette kan du for så vidt gjøre selv også). I tillegg gir det deg mulighet til å wipe det ledige området på harddisken din, slik at eventuelle tidligere "synder" med tanke på sletting av filer blir gjort på skikkelig vis.

DeleteOnClick kan lastes ned fra denne siden: http://www.2brightsparks.com/onclick/doc.html

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer