Slett filen for godt

Hvis du sletter en fil på den vanlige måten, lar den seg lett rekonstruere.

Hvordan sletter du en fil?

Mange merker fila, trykker delete (eller slett-ikonet) og konstaterer at fila er borte.

Noen vet bedre - den slettede fila havner nemlig i papirkurven og kan lett hentes frem igjen. Tømmer du papirkurven (eller sletter med shift-delete), derimot, forsvinner fila for godt - eller?

Neida, fortsatt er ikke fila slettet. Vi har tidligere skrevet om programmet Recuva, som hjelper deg å hente frem nylig slettede filer igjen. Når du sletter en fil, sletter du nemlig bare innslaget i filtabellen.

Selve innholdet i fila ligger fortsatt fysisk på harddisken og lar seg rekonstruere, med mindre noe har blitt skrevet til det samme området i etterkant. Derfor er det ofte slik at du klarer å rekonstruere filer du nettopp har slettet, mens du neppe vil klare det om et par uker.

Les også: Guide til sikker sletting

Sikker sletting

Gratisprogrammet DeleteOnClick tar imidlertid sikte på å slette fila for godt med en gang, ved å overskrive den slettede fila med obskure tegn, såkalt "wiping". Programmet er en såkalt "shell extension", som i praksis betyr at du får et nytt menyvalg, "securely delete", når du høyreklikker på en fil.

Slett filen for godt


Skaperne hevder at programmet følger den såkalte "U.S. DOD 5220.22-M secure file deletion standard", som i hvert fall høres bra ut på papiret, og så fort du har svart ja på at du virkelig vil slette fila, er det ingen vei tilbake.

DeleteOnClick finnes i to versjoner - som gratisversjon og som del av en kommersiell pakke. Denne pakken består av 7 programmer i samme gate og koster 173 kroner.

Versjonen som ikke er gratis vil i tillegg gi fila et nytt navn før den slettes, slik at ikke en gang filnavnet vises riktig i gjenopprettingsprogrammer (dette kan du for så vidt gjøre selv også). I tillegg gir det deg mulighet til å wipe det ledige området på harddisken din, slik at eventuelle tidligere "synder" med tanke på sletting av filer blir gjort på skikkelig vis.

DeleteOnClick kan lastes ned fra denne siden: http://www.2brightsparks.com/onclick/doc.html