Slektsforskning med Geni

Knallbra nettjeneste for deg som vil kartlegge slekta.

Lekende lett å bruke og med mange funksjoner - Geni.com er en godbit i nettjungelen.
Lekende lett å bruke og med mange funksjoner - Geni.com er en godbit i nettjungelen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slektsforskning kan være ganske morsomt når man først kommer i gang. For en god stund siden fant vi mye rart da vi søkte i gamle kirkebøker, og med dagens tjeneste får du en utmerket løsning for å legge inn alle personene i slekta di.

image: Slektsforskning med Geni


Alt du trenger for å registrere deg er å legge inn navnet ditt og epostadressen din, og vips, så er du oppe og kjøre med den første noden - deg selv. Deretter trykker du bare på pilene avhengig av hva slags person du skal legge inn - oppoverpil betyr mor eller far, horisontal pil legger til bror, søster, ektemann eller kone og nedoverpil gjør at du kan legge til barna.

Hvor mye informasjon du vil lagre om hver person er helt opp til deg - du kan nøye deg med å legge inn navnet, eller utvide med dato for fødsel og eventuell død, bosted, fødselssted, bilde, pikenavn, Twitter-brukernavn, hårfarge, høyde, utdannelse og Gud vet hva. Det eneste vi savner umiddelbart er muligheten for å legge inn "pikenavn" på menn - det hender seg jo tross alt at menn bytter navn også.

Temaside: Ferie med barn

Holder oversikten

Geni sørger hele tiden for å holde familietreet oversiktlig og greit. Begynner du å legge inn svigerforeldre, byttes visningen slik at det er din partners familietre som vises så det ikke bare blir rot i visningen. Du kan også angi epostadresse til de du legger inn, og da får de en invitasjon til å hjelpe deg med familietreet - kjekt når du stopper opp på tremeningen din, men gjerne skulle ha kommet videre.

image: Slektsforskning med Geni


Legger du inn et navn som allerede er registrert i Genis databaser, blir du gjort oppmerksom på at dette navnet allerede er lagt inn av noen andre, og dersom du betaler for tjenesten kan du få opp disse personene og eventuelt knytte deres familietre til ditt eget. Betalingsversjonen koster $299 for livslangt medlemsskap, $4.95 pr måned i ett år eller mindre om du binder deg til flere år med betaling, men du kan også prøve gratis i 14 dager, vel å merke ved at du legger inn kredittkortinformasjon og sørger for å avbestille i løpet av prøveperioden.

Slektstreet kan du selvsagt skrive ut, og det er også mulig å vise dataene på en rekke måter. Du kan for eksempel få dem alfabetisk sortert slik som dette:

image: Slektsforskning med Geni


...eller få dem på et kart basert på fødselssted eller bosted.

Mye statistikk

I tillegg finnes det flere statistiske verktøy du kan titte på. Eksempelvis kan du se hvor mange menn og kvinner du har i din slekt, hva forventet levealder er på menn og kvinner, statistikk over antall barn etc. Betaler du kan du i tillegg utvide med flere slike funksjoner. For begge versjoner kan du også få en tidslinje over familiehendelser (bursdager, bryllup, skilsmisser, utdannelse etc.).

Gifte deg i Las Vegas?

Geni fungerer også som et sosialt nettverk for din familie der alle kan laste opp bilder og video, diskutere i diskusjonstråder, sende beskjeder til hverandre etc. Dette forutsetter selvsagt at du inviterer dem på e-post, eller at de har profil hos Geni fra før. Det er også mulig å koble seg til via Facebook og få resten av slekta til å logge seg på derfra.

Hver bruker har dessuten en profilside med viktige hendelser, bilder, videoer og mye annet rart, som ser slik ut:

image: Slektsforskning med Geni


Slektstreet kan du eksportere til GEDCOM-format, som gjør at du kan importere i lignende programmer (Wikipedia-artikkel), dele på Facebook eller sendes på e-post til andre.

Geni er alt i alt en omfattende, men brukervennlig tjeneste som var veldig morsom å bruke. Jeg ser ikke bort i fra at det kommer til å gå med et par ettermiddager på å få treet så stort som mulig.

Hva med deg?

URL: http://www.geni.com

(Artikkelen er publisert på DinSide.no også tidligere. Oppdatert 5.6.2010)