Sikkerhetshull i Netgear-rutere

Slår alarm om sikkerhetshull i nettverksrutere

En rekke rutere fra Netgear har et alvorlig sikkerhetshull som kan gi uvedkommende kontroll over ruteren. Ruterne er solgt i stort antall i Norge.

MANGE ER RAMMET: Netgear Nighthawk R8000 er blant ruterne som som har et sikkerhetshull som kan gi uvedkommende kontroll over ruteren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MANGE ER RAMMET: Netgear Nighthawk R8000 er blant ruterne som som har et sikkerhetshull som kan gi uvedkommende kontroll over ruteren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netgear er en av de store ruterprodusentene, og ruterne selges i en rekke butikker i Norge. Nylig ble det oppdaget et stort sikkerhetshull i åtte rutere fra selskapet. En av modellene som er rammet, har tidligere vært testet og fått gode skussmål her på Dinside.

Kan ta kontroll over ruteren

Hullet innebærer ifølge Netgear at hackere og ondsinnede nettsider kan sende instrukser på kommandolinjenivå til ruteren, og på den måten ta kontroll over ruteren.

Disse instruksene kan også distribueres via e-post, sosiale medier og lignende.

Dette risikerer du

På generelt grunnlag kan vi si at hvis uvedkommende får kontroll over ruteren, er veien kort til utstyret som er koblet til den. Dermed risikerer man for eksempel at hackere får tilgang til data som ligger lagret på PC-er og NAS-er i nettverket.

Det finnes også eksempler fra lignende saker der hackere har modifisert programvaren i ruteren, til at den sender brukerne til svindelsider istedenfor sidene de egentlig ville besøke.

Åtte modeller er rammet

Modellene fra Netgear som omfattes av sikkerhetshullet, er følgende:

  • R6250
  • R6400
  • R6700
  • R7000
  • R7100LG
  • R7300
  • R7900
  • R8000

Netgear har uttalt at de jobber på spreng med å løse problemet, og har allerede lagt ut en midlertidig fiks i form av en en beta-firmware til modellene R6400, R7000 og R8000. Flere modeller skal få oppdatering allerede i dag, 13. desember, lover selskapet på denne siden.

Nedtonet faren

Da NRK nylig omtalte sikkerhetshullet, var de i kontakt med med Elkjøp og Expert om problemet. Dette er to av de største leverandørene av Netgear-utstyr i Norge.

Sistnevnte nedtonet faren for at sikkerhetshullet blir utnyttet, men sa videre at de vil ta vare på kunder som vil returnere ruteren på grunn av dette.

Les også:
Løsningen for deg med stort hus og dårlig trådløsdekning
Derfor bør du sette opp et gjestenettverkVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer