Slapp ADSL i Oslo? Prøv 4G!

Lei av å vente på oppgradering? 4G er snarveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo er en av de første byene i verden som har fått 4G-dekning. Vi snakker her om fjerde generasjon mobilt datanettverk, som muliggjør trådløse bredbåndshastigheter vi for kort tid siden syntes var enormt - selv via kabel.

Netcom tilbyr et fast månedsabonnement, koblet med et USB-modem som er en del større enn 3G-modem og andre trådløse klienter.

Månedsabonnementet koster 699 kroner pr måned og hastigheten skal ligge mellom 10 og 20 Mbit/sekund. Selve teknikken klarer langt mer under ideelle forhold, men de finnes jo bare unntaksvis i virkeligheten. Trådløst varierer derfor med plasseringen som avgjør dekningen, og også med trafikken i de forskjellige sonene.

Til denne prisen kan du laste ned 30 GB i måneden. Deretter "strupes" hastigheten til maks 200 Kbps.

Les også: Netcom først med 4G-nett.

Ikke bare mobilt

Netcom profilerer denne løsningen som et mobilt bredbånd, men det kan også være et meget godt alternativ til faste løsninger. Det er ingen ting i veien for å bruke den i stedet for ADSL eller annen kablet løsning.

Det er fremdeles områder i Oslo hvor bredbåndstilbudet er magert på grunn av gammel infrastruktur eller rett og slett mangel på plass til utstyr i sentralene.

Der vi bor i utkanten av Oslo er vi omringet av borettslag med lynrask nettilgang og kabel-TV fra Get, men vi og våre naboer har bare tynn kobberkabel fra Telenor eller gammel koaks fra Get. Det vil si ADSL på under 3 Mbit nedlasting og opplasting på under 400 Kbit. Fra Get får vi så vidt digital TV, men det er ikke kapasitet for alle kanalene, og de forskjellige HD-kanalene er heller ikke fri for forstyrrelser. Og noen nettilgang er det ikke snakk om.

Installasjon

Vi installerte først modemet på en bærbar. Prosessen er svært enkel: du setter inn simkortet som hører med til 4G-modemet (det er to simkort og enheter i pakken, siden abonnementet også inkluderer 3G). Så vipper du ut pluggen på enden av modemet og setter det i en USB-kontakt.

image: Slapp ADSL i Oslo? Prøv 4G!


Programvaren ligger flashminne i modemet, og dette ser ut som en CD for PC-en. Programvaren starter installasjonen mer eller mindre automatisk, avhengig av operativsystem og innstillinger. På den bærbare med Windows 7 gikk det nærmest helt av seg selv, på maskinen med Windows XP måtte vi styre prosessen litt.

Etter installasjon og oppdatering var vi kjapt på nett og merket med en gang at det var raskere enn hva vi er vant til i heimen. Noen tester med Surfometeret på DinSide Data viste en nedlastingshastighet på 11 792 og opplasting på 10 256. Det er nesten 12 Mbit ned og over 10 Mbit opp!

Vi kjørte flere målinger og kom opp i 12 284 på nedlasting og 19 002 på opplasting. Opplasting er faktisk gjennomgående vesentlig høyere enn nedlasting.

Den laveste nedlastningshastigheten var på 5 615 mens den laveste opplastingen lå på 10 256.

Dette var med forskjellige plasseringer i huset og forskjellige vinkler på PC-en og modemet.

Så installerte vi modemet på vår hus-server som står på døgnet rundt og kjører Windows XP. Installasjonen gikk greit også her, med litt manuell støtte underveis.

Selve modemet koblet vi til med en USB skjøtekabel og fant etter litt eksperimentering hvilken vinkel som ga best dekning, fritt plassert oppunder mønet i huset.

image: Slapp ADSL i Oslo? Prøv 4G!


Så koblet vi fra ADSL-ruteren til Telenor og delte 4G-tilkoblingen fra Netcom på hjemmenettverket (Internet Connection Sharing i Windows). Alle PC-er i huset er koblet til en Gigabit svitsj.

Dette tok ikke mange minuttene, så var alle maskinene på nytt og langt raskere nett.

Nedlasting varierte fra 6 231 til 10 006 og opplasting fra 11 127 til 16 260.

image: Slapp ADSL i Oslo? Prøv 4G!


Konklusjon?

Dette er i dag den raskeste nettforbindelsen vi kan få i vår bolig. Den er opptil 4,3 ganger raskere på nedlasting og opptil 48,8(!) ganger raskere på opplasting.

Er det verdt prisen? Den ligger 200 kroner høyere enn Telenors raskeste tilbud, som altså ikke er tilgjengelig her på grunn av gammel kabling. Den ligger 300 kroner over det vi betaler i dag, som er opptil 5 000/200 kbit/sek, men som ikke gir full ytelse.

Men forskjellen i hastighet er langt større enn prisforskjellen skulle tilsi.

Vi skal teste dette over litt tid, og oppfører det seg like bra som hittil kan det se ut som Telenors kobber inn i huset blir arbeidsledig i tiden som kommer.

Du finner mer informasjon om Netcoms 4G-tilbud her.

Les også:
Få fart på hjemmenettet ditt
Trådløst via stikkontaktene!