Slank og portabel 12X CD-brenner for USB 2.0

En portabel 12X CD-brenner med USB 2.0 som også fungerer som CD/MP3-spiller uten å være tilkoblet PC – det er Yamaha CRW-70. Vi har testet brenneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Slank og portabel 12X CD-brenner for USB 2.0
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Slank og portabel 12X CD-brenner for USB 2.0
image: Slank og portabel 12X CD-brenner for USB 2.0
image: Slank og portabel 12X CD-brenner for USB 2.0

De små og portable brennerne har hittil stoppet på 8x brenning, ingen har vært raskere uansett grensesnitt. Den nye brenneren fra Yamaha klarer 50% mer – den brenner CD-R på 12x, CD-RW på 10x og leser og ripper med 24x – i følge spesifikasjonene.

Elegant?

Utseendet er annerledes enn noen andre CD-spillere vi har sett. Den kan minne om en stilig brevvekt, kanskje et lekkert telefonregister – det passer dermed inn i de fleste sammenhenger.

Den har ingen skuff, men et lokk som åpner 45 grader.

Tilkobling av strøm og USB skjer på baksiden, hvor også linjeutgangen er plassert. Utgangen for hodetelefoner er på høyre side nær fronten. Alt i alt en svært fornuftig plassering av alle kontaktene.

Strømforsyningen er ikke av de minste, snarere tvert i mot. Den har en fin egenskap, strømledningen til brenneren kan vikles rundt føttene og klemmes innunder lokket, slik at unødvendig kabel er ute av veien, både i bruk og under transport.

Strømforsyningen veier også en del, slik at hele kombinasjonen blir 950 gram tung. Av dette utgjør selve brenneren 575 gram.

Allsidig

CRW-70 håndterer brenning av CD-R og CD-RW med henholdsvis 12x og 10x. Den kan kobles til USB 1.x og USB 2.0, men kommer selvsagt til sin rett bare med USB 2.0.

I tillegg kan den brukes uten å være koblet til PC, som CD-spiller. All betjening er på forsiden på panelet i fronten foran lokket, der finner vi også et lite display. Dette viser ”PC” når brenneren er tilkoblet PC, men når den brukes som frittstående CD-spiller vises hvilket spor som spilles, audio eller MP3, volum og hva slags rekkefølge du har valgt (tilfeldig, repeat osv.). Titler vises ikke.

Den kan spille vanlige audio-CDer og i tillegg spiller den data-CDer, både CD-R og RW, med MP3-filer, med visse begrensninger. Maksimal bitrate er 192 KB/s, det må ikke være mer enn 8 mappenivåer, og det totale antall filer som kan håndteres er 300.

På testbenken

Vi koblet brenneren til vår bærbare Dell med Ratoc USB 2.0 kort. Vi hadde allerede installert Nero 5.5, som også leveres med Yamaha-brenneren. Dermed var det ingen ting å installere eller konfigurere i Windows XP. Det er bare i Windows 98SE det er nødvendig å installere driverprogramvare for å støtte brenneren, og denne programvaren følger med.

Brenning av CD-R tok 7 minutter og 26 sekunder, som er tregest av 12x brennerne vi noen gang har testet. På den annen side er dette den desidert raskeste kompakte brenneren vi har hatt på testbenken.

Den brenner vår testCD over 2 og et halvt minutt raskere enn Plextors portable USB 2.0 brenner.

På brenning av CD-RW er den bare et lite hår raskere enn konkurrenten, den brukte 10 minutter og 4 sekunder, mot 10 minutter og 17 sekunder for Plextor sin portable. Begge er spesifisert som 8x for CD-RW.

Ripping gjorde CRW-70 unna på 4 minutter og 17 sekunder, vesentlig raskere enn Plextor som brukte 5 minutter og 32 sekunder.

image: Slank og portabel 12X CD-brenner for USB 2.0

Lesehastigheten var praktisk talt lik Plextor, det lille hakket på kurven skyldes en tilfeldig lesefeil med tilhørende gjenoppretting på målingen, noe som skjer med alle CD-lesere i blant.

Konklusjon

Dette er en allsidig brenner, og den hittil raskeste av de kompakte utgavene. Den er elegant og praktisk, bortsett fra strømforsyningen som er i største laget.

En utmerket brenner både for de på reisefot og for stasjonært bruk hvor størrelse og allsidighet er viktig.