Slank og lekker skanner fra Canon

MINITEST: Dagens rimelige skannere har blitt svært gode og krever ikke at du må være fagmann for å gi et helt brukbart resultat. Vi har sett på Canon sin nyeste modell, som også er liten og utrolig enkel i bruk.

Vi blir lett begeistret over praktiske apparater, som er lette å håndtere både når vi skal bruke dem, flytte dem og rydde dem bort.

CanoScan FB630U er den flateste og letteste bordskanneren vi hittil har sett. Den er bare litt større enn en bunke papir, og veier mindre enn halvannen kilo. Du kan rett og slett ta den med deg i en bærepose.

En annen egenskap vi setter stor pris på er at den ikke trenger strømforsyning. Den kobles til PC/Mac med en USB-kabel, og fungerer med den beskjedne strømmen som denne leverer.

Installasjon

Skanneren leveres med to CDer med programvare både til PC/Windows og Mac. Vi installerte den på to forskjellige PCer, som begge har mus og kortleser for minnekort fra digitalkamera koblet til hver sin USB-kontakt. Vi plugget ut kabelen fra kortleseren og satte den i skanneren. Umiddelbart satte Windows i gang installasjonsprosessen, og leste inn driverne fra CDen.

Så var skanneren klar til bruk.

Praktisk bruk

Til privat hobbybruk og til praktisk kontorbruk stilles ikke de samme krav som i grafisk produksjon. Derfor har vi testet ut noen typiske bruksområder som vi mener gir et representativt inntrykk av hva dette lille apparatet presterer, uten spesiell tung kunnskap.

Fra LP-cover til CD-cover

Siden et LP-cover er bredere enn A4, må det skannes i to omganger. Deretter må bildene skjøtes sammen i et redigeringsprogram. I teorien skal de to filene bli så like at skjøten blir praktisk talt usynlig, hvis plasseringen gjøres nøyaktig. I praksis kommer du oftest svært nær, og det er rimelig enkelt å justere i de fleste programmene.

Vi fikk likevel problemer med fargeavvik på ett av våre prosjekter. Coveret hadde svart bakgrunn, med motivet, en fargelagt tegning, plassert i midten. Her måtte det omfattende etterredigering til for å få fargebalansen lik i de to filene.

Vi gjorde flere forsøk, men denne originalen var påtagelig mer vrien enn de andre. Løsningen var enkel, vi skannet midtpartiet for seg, og la det oppå en ny svart bakgrunn.

Fotografier

Kvaliteten var her helt utmerket både for utskrift på vår HP blekkskriver (300 dpi) og for skjerm (75 dpi). Vi opplevde riktignok et lite gulskjær på bilder med store kontraster og mørk bakgrunn, men dette lot seg justere tilfredsstillende i redigeringsprogrammet.

Vi var også fornøyd med håndteringen av fotografier i sort/hvitt. Både skarpheten og omfanget ble godt fanget opp.

Postkort og trykksaker

Vi skannet noen postkort i 300 dpi oppløsning, for forstørring og utskrift på blekkskriveren. Dette ble meget bra, både i detaljer og fargespekter, og utskrift i dobbelt format gikk helt utmerket.

Programvaren

Det følger selvfølgelig med TWAIN-drivere, som lar deg skanne direkte inn i forskjellige programmer, som Photoshop.


ScanGear Toolbox er et kjekt verktøy. Du trykker på knappen foran på selve skanneren, så dukker det opp et lite vindu på skjermen. Her kan du velge hva du skal gjøre med det skannede bildet, ved å velge et av syv valg som ligger på hver sin knapp. Her er valgene fax, kopi, mail, lagre til fil og tre brukerdefinerte oppsett.

For redigering av bilder følger Ulead Photo Express 2.0 med, og for optisk karaktergjenkjenning (OCR) leveres en lett-versjon av OmniPage fra Caere. Denne støtter norske tegn, og gjør en kurant jobb med innlesing av tekst. Selve skanningen tok faktisk lengst tid. Men ikke regn med å lese inn bøker…det tar tid.

Vår mening

Vi likte denne skanneren, spesielt på grunn av det praktiske. Kvaliteten er god nok til privat hobbybruk, til web-publisering og til mange forskjellige oppgaver i kontorsammenheng.

Den er rimelig rask, og ikke minst lett å bære med seg i kofferten.

Prisen er noe høyere enn de aller billigste skannerne, listeprisen ligger i overkant av tusen kroner. Men vi synes dette er verdt å spandere.